Subota, 10 lipnja, 2023
NaslovnicaZdravlje & LifestyleStudija povezuje popularne aditive za hranu s rakom debelog crijeva

Studija povezuje popularne aditive za hranu s rakom debelog crijeva

5
(41)

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Izbjegavati

Novi recenzirani članak tima od 15 znanstvenika sa sjedištem u Meksiku baca svjetlo na toksičnost popularnog prehrambenog aditiva koji se često koristi kao pigment za izbjeljivanje.

Članak, objavljen u časopisu Toxicology u kolovozu 2022., “Akumulacija titan dioksida u hrani dovodi do staničnih promjena u stanicama debelog crijeva nakon uklanjanja 24-satnog izlaganja”, ispituje učinke titan dioksida na stanice.

Meksički su istraživači otkrili da se takozvani titanijev dioksid koji se koristi kao dodatak u svemu, od slatkiša do krema za sunčanje, nakuplja u stanicama debelog crijeva, uzrokujući ono što bi moglo biti trajno oštećenje.

Koristeći elektronsku mikroskopiju, istraživači su identificirali prisutnost titan dioksida (TiO2) prikladnog za hranu u staničnoj liniji raka debelog crijeva koju su održavali u mediju stanične kulture.

Kad su izložili ljudske stanice titanijevom dioksidu, učinili su to u malim, promjenjivim koncentracijama. Ostale stanice koje nisu bile izložene titanijevom dioksidu služile su kao kontrolna skupina.

Nakon 48 sati izlaganja, medij kulture je zamijenjen neizloženim medijem kulture stanica. Četrdeset osam sati kasnije, stanice su analizirane. Titanijev dioksid – u svim koncentracijama – ostao je u stanicama debelog crijeva čak i 48 sati nakon izlaganja.

Izloženost je uzrokovala oštećenje stanica i promjenu DNK, otkrili su istraživači.

EU proglasila titanijev dioksid nesigurnim

Ovaj je aditiv u hrani kontroverzan od 2021. godine, kada je Francuska agencija za hranu, okoliš i zdravlje i sigurnost na radu zaključila da se više ne može smatrati sigurnim, objasnili su znanstvenici u svojoj raspravi.

EU je zabranila njegovu upotrebu početkom 2022., kada je proizvođačima dano šest mjeseci da uklone titanijev dioksid iz prehrambenih proizvoda koji se prodaju europskim potrošačima.

Ali regulatorne agencije drugih zemalja, uključujući Vladu Kanade i Američku upravu za hranu i lijekove i dalje inzistiraju da TiO2 nije štetan za ljudsko zdravlje.

Međutim, kako su meksički znanstvenici istaknuli u svojoj studiji, pokazalo se da se TiO2 nakuplja u ljudskim organima: otkriven je u slezeni i jetri, kao i u izmetu novorođenčadi i u majčinoj placenti.

Doista, druga istraživanja, uključujući članak iz 2021. koji su objavili francuski znanstvenici u recenziranom časopisu Particle and Fiber Toxicology, otkrila su slične probleme s titanijevim dioksidom. Ovaj francuski pregledni članak ispituje dokaze koji upućuju da titanijev dioksid ima utjecaj na upalne bolesti crijeva i kolorektalni karcinom.

Rak debelog crijeva u porastu

Došlo je do uznemirujućeg porasta raka debelog crijeva među odraslim osobama mlađim od 50 godina u SAD-u i gotovo svim drugim zemljama u industrijaliziranom svijetu.

Zapravo, nedavna globalna studija, objavljena u časopisu Gut, otkrila je da je procijenjeno gotovo 2 milijuna novih slučajeva raka debelog crijeva u 2020., kao i približno 930 000 smrtnih slučajeva.

Prema studiji, u svijetu je kolorektalni rak treća najčešća vrsta raka, a najviše se otkrije u Australiji, Novom Zelandu i drugim europskim zemljama, ali najmanje u Africi i južnoj Aziji.

Još jedna studija, koju su proveli znanstvenici s Harvardske bolnice Brigham and Women’s Hospital, otkrila je da su rano dijagnosticirani slučajevi raka, uključujući debelo crijevo, jetru i gušteraču, dramatično porasli.

Ovo istraživanje, objavljeno u Nature Reviews Clinical Oncology, pokazalo je da rizik od raka raste sa svakom generacijom, prema jednom od liječnika-znanstvenika, dr. Shuji Ogino, koji je bio autor studije, kako je navedeno u Harvard Gazette.

3 načina za izbjegavanje titanijevog dioksida

U nedostatku odgovarajućih vladinih i industrijskih propisa, potrošači moraju dati sve od sebe kako bi izbjegli sve toksine koji mijenjaju DNK i koji mogu pridonijeti porastu raka i drugih zdravstvenih problema, uključujući titanijev dioksid i glifosat.

Provjerite svoju pastu za zube: Titanov dioksid se često koristi u pasti za zube. Pronađite prirodnu pastu za zube ili prašak za zube koji sadrži samo sastojke koje poznajete. Također možete pokušati oprati zube praškom za pecivo ili napraviti vlastitu prirodnu pastu za zube.

Jedite malo ili nimalo slatkiša: titanov dioksid je čest dodatak bombonima i slasticama. Ranije ove godine, 14. srpnja 2022., stanovnica Kalifornije Jenile Thames podnijela je kolektivnu tužbu protiv Marsa, tvrtke koja proizvodi Skittles. U tužbi se navodi da je tvrtka “dugo znala za zdravstvene probleme koje uzrokuje TiO2.” Zapravo, 2016. Mars je javno objavio da će ukloniti kemikaliju iz svojih proizvoda. Ali nije. Vjerojatno ga sadrže i vaše žvakaće gume, peciva, šećeri u prahu i zaslađene kreme za kavu.

Znamo da šećer hrani loše bakterije, a neke su studije također pokazale da šećer povećava rizik od raka debelog crijeva i drugih vrsta raka. Dakle, ako žudite za slatkišima, odaberite domaću hranu napravljenu od meda, javorovog sirupa ili cijelih organskih datulja. U trgovinama zdrave hrane dostupni su prirodni, organski bomboni bez boja i TiO2 koji su savršeni za dječje rođendane ili kada se baš morate počastiti nečim slatkim.

Provjerite svoju kozmetiku: nažalost, titanijev dioksid se također može skrivati ​​u vašim sapunima, šminki, proizvodima za njegu kože i kozmetičkim proizvodima. Steknite naviku čitanja etiketa sa sastojcima i izbjegavajte nanošenje bilo čega – od krema za sunčanje do sjajila za usne – na kožu što ih sadrži.

Zaustavite rak debelog crijeva prije nego što počne

Novo istraživanje iz Meksika pokazuje da prisutnost titanijevog dioksida remeti DNK ljudskih stanica. Rak počinje kada ljudske stanice oštete citotoksične tvari, a stanice raka proliferiraju kada ljudski imunološki sustav ne kontrolira njihov rast.

Stručnjaci poput Chrisa Warka , kojemu je dijagnosticiran stadij 3 raka debelog crijeva kada je imao samo 26 godina—ali, gotovo dva desetljeća kasnije, nema raka—kažu da je najbolji način za prevenciju raka debelog crijeva izbjegavanje izlaganja otrovima i, u isto vrijeme podržavanje imunološkog sustava kako bi tijelo rano očistilo stanice raka i spriječilo njihov nekontrolirani rast.

Evo nekoliko savjeta:

Jedite zdravu cjelovitu hranu.  Izbjegavajte prerađenu hranu koja sadrži aditive (uključujući titanijev dioksid), bojila i inhibitore plijesni.

Birajte organski uzgojenu hranu. Iako ju je teže pronaći i može koštati više novca, ona igra ključnu ulogu u uklanjanju štetnih toksina iz vaše prehrane.

Prema T. Colinu Campbellu, biokemičaru i stručnjaku za prehranu koji je zdrav i krepak u svojim kasnim 80-ima, prehrana bogata organski uzgojenim povrćem i voćem ne samo da nas može zaštititi od raka i drugih bolesti (uključujući dijabetes i bolesti srca), nego može zapravo preokrenuti ove zdravstvene probleme.

Oslobodite se stresa. Uz konzumaciju hranjive hrane bez toksina koja uništava rak, sve je više znanstvenih dokaza koji povezuju veći stres s lošom imunološkom funkcijom. Dr. Gabor Maté, liječnik sa sjedištem u Kanadi, raspravlja o tome kako stres potiče tijelo na rak i druge zdravstvene probleme u svojoj knjizi “Kad tijelo kaže ne: Istraživanje veze stresa i bolesti”, koja bi danas mogla biti relevantnija nego kada prvi put je napisana 2003.

Razmislite o ovome: recenzirana studija iz 2020. pokazala je da stres zapravo može reaktivirati uspavane stanice raka.

U današnjem užurbanom i stresnom svijetu, usporavanje, opuštanje i uživanje u sadašnjem trenutku mogu biti među najsnažnijim stvarima koje možete učiniti kako biste vratili svoje zdravlje.

Provjeri/TheEpochTimes

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Ocijenite članak

Kliknite na srce za ocjenu!

Prosječna ocjena 5 / 5. Ukupno glasova: 41

Zasad nema glasova! Budite prvi tko će ocijeniti članak!

VEZANO

najnovije