Subota, 23 rujna, 2023
NaslovnicaVijestiSvi smo mi Novak Đoković

Svi smo mi Novak Đoković

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Pravi heroji

Sada je i službeno. Tenisač Novak Đoković je s 36 godina dosegao rekord najvećeg broja ikad osvojenih turnira. Iako je na dva od njih, 2022. godine, bio spriječen sudjelovati zbog odbijanja „cijepljenja“.

Teniska ikona, koja je početkom godine na Australian Openu dokazala da je i dalje jednako jaka nakon izbacivanja s prethodnog izdanja, nedjeljnom pobjedom na Roland-Garrosu postaje najveći tenisač svih vremena. Ali ne samo u sportskom smislu…

Nakon nestabilnog početka sezone na zemljanoj podlozi, navijače popularnog Novaxxa, koji će primijetiti i pokoju sijedu vlas na igračevoj glavi, uhvatila je groznica. Samo su trojica tenisača u cijeloj teniskoj povijesti do sada uspjela nakon 35.-te godine osvojiti Grand Slam turnir.

Njegov glavni konkurent, godinu dana stariji (i cijepljeni) Rafael Nadal još uvijek pokušava igrati, no sve je više hendikepiran fizičkim problemima, do te mjere da je morao odustati od Roland-Garrosa.

Ždrijeb je Đokovića smjestio u istu polovicu tablice kao i mlado španjolsko čudo Carlosa Alcaraza, najmlađeg svjetskog broja jedan u povijesti. Njihov prethodni i jedini okršaj, u Madridu prošle godine, završio je pobjedom Španjolca na domaćem terenu. No, priča s Roland-Garrosa je znatno drugačija…

U petak 9. lipnja ponovo su se susreli u polufinalu. To nije bilo samo još jedno polufinale i borba za vrh – to je bila borba generacija. Za Carlosa Alcaraza bilo je pitanje potvrde pobjede u Madridu, ali prije svega i o prvoj Grand Slam pobjedi protiv jednog od najvećih u ovom sportu.

Carlos Alcaraz je u blistavom usponu, s četiri osvojena turnira od početka godine, a do polufinala Roland-Garrosa dolazi s lakoćom, pa su sve prognoze bile protiv Đokovića. Španjolac igra apsolutno spektakularan tenis, koji se izmjenjuje s blistavim trkama, meteorskim forhendima, ali i s vidljivom naivnošću i osmijehom koji je u suprotnosti s izljevima bijesa čestima među tenisačima.

Mladi Carlos Alcaraz gubi prvi set, ali u drugom pronalazi svoj tenis kako bi ga pospremio u džep. Ali suočen s Đokovićevom metronomskom obranom, on vjerojatno malo previše traži od svog tijela. Napetost raste, a mišići popuštaju. Posljednja dva seta Novak ga „razvaljuje“ rezultatom 6:1, 6:1.

Dva dana odmora koja ga očekuju, Novak Đoković koristi za šetnju prirodom s djecom. Tijekom intervjua za Telegraph 2018. otkrio je da se nekoliko mjeseci osjećao krivim jer je bio podvrgnut operaciji lakta kako bi smanjio bol: “Pokušavam biti što prirodniji i mislim da se naše tijelo samo popravlja.”

Je li i vama upravo prošlo glavom: „Što to govoriš „nesretni“ Nole!? Pa, još će te više zamrziti…“

Da, to je Novak Đoković, koji je tvrdoglavo odbijao cijepljenje s oznakom Covid-19 i koji je prošle godine, kada su ga iz BBC-a upitali je li spreman ugroziti svoje šanse da postane najuspješniji igrač, ne trepnuvši odgovorio: “Što se tiče mog tijela, moji principi su važniji od bilo koje titule ili bilo čega drugog”.

Njegova frustracija s prošlogodišnjom predstavom izbacivanja s Australian Opena, pretvorena je doslovno u hollywoodski „come back“ njegovim osvajanjem ovog turnira 2023. godine. Ovo je označilo njegov snažan povratak na vrh teniskog Olimpa.

Da budemo načisto, Đokovićev tenis nije bez mana, ali ono što ga razlikuje od ostalih igrača je čvrstina. Kad igrate protiv Novaka, kao da igrate protiv dvije mreže, prve preko koje morate prebaciti lopticu i druge koja vam je neprestano vraća, nemilosrdnom elastičnošću. Neizbježno, njegovi se protivnici zapetljaju, a čini se da svi igrači protiv njega igraju loše ili bar lošije. Nije to slučajno…

Sudbina je htjela da se u nedjeljnom finalu susretne sa sjajnim Casperom Ruudom, četvrtim na svijetu i sada trostrukim Grand Slam finalistom. Nije bilo šanse za Caspera…

“Ono što izgubiš u trenutku, kasnije ćeš dobiti duplo više. Ono što dobiješ u trenutku odupiranjem je više nego što ćeš ikada izgubiti.” Ove riječi Novak Đoković nikada nije izgovorio. Umjesto toga, on im je udahnuo život. Jer, upravo u svojim tenisicama davao je nadu i priznanje svima onima koji su pružili otpor zabranama i injekcijama. Bez razmetanja, dao im je dostojanstvo i hrabrost.

Suočen s (iskrivljenom) mišlju dominantne skupine, kao dobar vojnik za svoju stvar, Novak Đoković je plivao i dalje pliva protiv valova i struja. Ali kad vjetar okrene, on je već daleko ispred svih…

Bravo Nole!

Foto naslovnice: web screenshot, obrada Provjeri.hr

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije