Srijeda, 6 prosinca, 2023
NaslovnicaVijestiSvjetska banka upravo izdvojila MILIJARDU dolara za cjepne putovnice!

Svjetska banka upravo izdvojila MILIJARDU dolara za cjepne putovnice!

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Priprema okova…

I dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nastavlja gurati planove za donošenje novog ili revidiranje postojećeg međunarodnog sporazuma o spremnosti za pandemiju, Svjetska banka i druge organizacije unaprijeđuju nove režime cjepnih putovnica.

Tekući razgovori o formuliranju novog ili revidiranog „sporazuma o pandemiji“ nadograđuju se na postojeći međunarodni okvir za globalni odgovor na pandemiju, Međunarodni zdravstveni propisi SZO, koji se smatraju obavezujućim instrumentom međunarodnog prava.

Tokom sastanka, održanog od 10. do 11. svibnja ove godine, 194 zemlje članice SZO jednoglasno su se složile pokrenuti proces, o čemu se ranije razgovaralo samo neformalno. Zemlje članice su se složile: „Pokrenuti globalni proces za izradu i pregovaranje o konvenciji, sporazumu ili drugom međunarodnom instrumentu u skladu sa Ustavom Svetske zdravstvene organizacije radi jačanja prevencije pandemije, spremnosti i odgovora.“

Takav ugovor bi SZO dao apsolutnu moć nad globalnom biosigurnošću, kao što je moć implementacije digitalnih identiteta/putovnica za cjepivo, obavezno cjepljenje, ograničenja putovanja, standardiziranja medicinske nege i još mnogo toga.

Svetska banka je krajem lipnja najavila stvaranje fonda koji će „financirati investicije u jačanje borbe protiv pandemija“ i „podržati prevenciju, spremnost i reagiranje… s fokusom na zemlje s niskim i srednjim prihodima“.

Fond je razvijen pod vodstvom SAD-a, Italije i aktualnog predsjednika G20 Indonezije, „uz široku podršku G20“, i bit će aktivan kasnije ove godine. Njime će se osigurati više od milijardu dolara financiranja za područja kao što su „nadzor bolesti“ i „podrška protiv trenutnih kao i budućih pandemija“.

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije