Subota, 23 rujna, 2023
NaslovnicaNajnovijeToliko smo bogati da samo u Splitu bacamo „cjepivo“ u vrijednosti 1,95...

Toliko smo bogati da samo u Splitu bacamo „cjepivo“ u vrijednosti 1,95 milijuna eura

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Zašto ne vjerujete našim stručnjacima?

Prema pisanju današnje Slobodne Dalmacije, u hladnjači Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u Splitu leži sto tisuća neiskorištenih doza Pfizer-Biontech cjepiva, vrijednog 1,95 milijuna eura, čiji rok trajanja istječe do srpnja ove godine.

S obzirom da interesa uopće nema, vrlo je izgledno da će ovih sto tisuća doza, koje su dovoljne za cijepljenje 33 333 stanovnika s tri doze, odnosno 1,95 milijuna eura završiti u medicinskom otpadu.

No, kako je i sve ostalo po pitanju plandemije koronavirusa dosada bilo izvan svake logike, postoji mogućnost da će se taj trend i nastaviti. Naime, kako pojašnjava glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić, „inicijalni rok trajanja može se produžiti ako nositelj odobrenja lijeka provede dodatna ispitivanja i dostavi podatke koji dokazuju da je cjepivo stabilno i ima odgovarajuća svojstva u duljem vremenskom razdoblju.“

Osim Pfizerovog „cjepiva“, u hladnjačama NZJZ SDŽ ostalo je i 400 doza Moderne i 100 doza AstraZenece i svi oni imaju rok trajanja do srpanja ove godine. Od ostalih „cjepiva“ ostalo je 4 000 doza Janssena, kojemu je rok do 2023. godine.

Posebna priča je s novim proteinskim „cjepivom“ Nuvaxovid, za kojeg ravnateljica NZJZ SDŽ-a dr.sc. Željka Klarin kaže da ga je očekivala velika većina protivnika cijepljenja. No, jednom kada je stiglo, interesa za njega uopće nema, jer se s tim „cjepivom“ cijepila samo 41 osoba. 😊

Koliko je doza „cjepiva“ ostalo na razini Republike Hrvatske možemo samo nagađati, baš kao i o ukupnoj milijunskoj cifri kojoj ozbiljno prijeti bacanje u koš.   

VEZANO

najnovije