Petak, 9 lipnja, 2023
NaslovnicaEkonomijaTrgovci u EU se pripremaju za bezgotovinsko poslovanje koje dolazi s novim...

Trgovci u EU se pripremaju za bezgotovinsko poslovanje koje dolazi s novim zakonima

4.7
(15)

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Uskoro prijedlog zakona

Dok planovi za uvođenje centraliziranog novca pod kontrolom vlade nailaze na odbijanje u SAD-u, čini se da je u Europi postignut konsenzus u korist uvođenja digitalne valute središnje banke (CBDS), tj. digitalnog eura.

U eurozoni – koju čini 20 (od 27) članica EU koje su usvojile euro – trgovci bi se mogli naći pod obvezom prihvaćanja buduće digitalne valute Europske središnje banke (ECB).

To je podatak iz dokumenta o kojem bi ministri financija eurozone trebali raspravljati u ponedjeljak. Obveza proizlazi iz dodjele EU CBDC- u istog statusa kao gotovini, što ga čini zakonskim sredstvom plaćanja.

List navodi da bi se ovim postupkom povećao mrežni učinak i distribucija digitalnog eura.

Još jedna točka koju dokument postavlja za raspravu ministara jest treba li postojati izuzeća, čiji bi cilj bio “uravnotežiti načela ugovorne slobode i obveznog prihvaćanja”.

ECB tek treba formalizirati odluku o izdavanju svog CBDC-a, ali očekuje se da će se to dogoditi najesen, a u međuvremenu su EU birokrati očito zauzeti finaliziranjem prijedloga, uključujući tehnička pitanja i prioritete.

Prošli tjedan Europski parlamentarni forum financijskih usluga čuo je od povjerenice za financijske usluge Mairead McGuinness da će prijedlog zakona biti predstavljen u bliskoj budućnosti i da ECB u ovom trenutku razmatra ključna tehnička pitanja i pitanja glede dizajna prije donošenja odluke.

Ali da bi središnja banka EU-a donijela tu odluku, potrebna je regulacija, uz sudjelovanje Europskog parlamenta i Europskog vijeća.

Očekuje se da će prijedlog biti podnesen u drugom tromjesečju 2023. godine, kako bi se uspostavio CBDC i izvršila njegova regulacija, uključujući pitanja kao što su njegov status zakonskog sredstva plaćanja, privatnost i sprječavanje pranja novca, financijska stabilnost, distribucija i naknada te korištenje digitalnog eura izvan eurozone, rekao je McGuinness.

Ranije, u siječnju, ministri financija koji su to razmatrali – zajednički poznati kao “Eurogrupa” – primijetili su da je prelazak Europske unije na CBDC političko pitanje koje zahtijeva političke odluke.

Provjeri/reclaimthenet.org

Foto naslovnice: screenshot reclaimthenet.org

P O D I J E L I !

Ocijenite članak

Kliknite na srce za ocjenu!

Prosječna ocjena 4.7 / 5. Ukupno glasova: 15

Zasad nema glasova! Budite prvi tko će ocijeniti članak!

VEZANO

najnovije