Ponedjeljak, 6 veljače, 2023
NaslovnicaVijestiU Britaniji se višak smrtnosti opravdava velikim brojem slučajeva nepravilnog rada srca

U Britaniji se višak smrtnosti opravdava velikim brojem slučajeva nepravilnog rada srca

5
(18)

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Tik-tak…tik-tik-tak…

Smrti uzrokovane nepravilnim otkucajima srca vjerojatno će biti jedan od razloga zašto će ove godine u Britaniji umrijeti u prosjeku znatno više ljudi nego inače i to naravno nema veze s Covidom…

Naravno nitko ne postavlja pitanje ima li veze s pripravkom u šprici?

Prema Uredu za nacionalnu statistiku Britanije, broj smrtnih slučajeva registriranih u Engleskoj i Walesu zbog srčanih aritmija bio je veći od uobičajenog tijekom većeg dijela prve polovice 2022. godine, a smrtni slučajevi u ovoj kategoriji imali su drugu najveću prekomjernu smrtnost u ožujku i travnju, u odnosu na osmu najveću u veljači i četvrtu najveću u siječnju.

U oba mjeseca to je bio drugi najveći broj smrtnih slučajeva prema uzroku, iza onih uzrokovanih “loše definiranim stanjima” – definicijom koja se često koristi za pokrivanje simptoma kao što su starost i slabost.

Ukupan broj smrtnih slučajeva zbog nepravilnog rada srca bio je 37,1% iznad prosjeka u ožujku i 23,1% u travnju – nagli skok u odnosu na 13,7% u siječnju i 9,2% u veljači, a postoci su ostali visoki i u svibnju i lipnju (39,0% i 17,9%).

Drugi vodeći uzroci koji su pridonijeli povećanju broja smrtnih slučajeva ove godine uključuju ishemijske bolesti srca, dijabetes te demenciju i Alzheimerovu bolest.

U prvoj polovici 2022. godini u Engleskoj i Walesu registrirano je ukupno 3848 smrtnih slučajeva viška.

Sarah Caul, voditeljica analize smrtnosti ONS-a, rekla je da je ta brojka “potaknuta većim brojem smrtnih slučajeva od očekivanog od ožujka, što bi moglo biti uzrokovano kombinacijom čimbenika“, te dodala: “Potreban je daljnji rad kako bi se razumjela bilo kakva veza između dugoročnih učinaka Covida i povećanja srčanih smrti.”

Ukupni smrtni slučajevi registrirani u Engleskoj i Walesu bili su 10,3% ispod prosjeka u siječnju i 7,3% ispod prosjeka u veljači, ali su bili iznad prosjeka u svakom mjesecu od ožujka do lipnja.

U svibnju i lipnju zabilježena je posebno visoka razina prekomjerne smrtnosti, sa smrtnim slučajevima 15,4% odnosno 8,6% iznad prosjeka.

Covid-19 je samo djelomično odgovoran za dodatne smrtne slučajeve posljednjih mjeseci, rekao je ONS, a od 6473 viška smrtnih slučajeva u svibnju, više od tri četvrtine (4897 ili 76%) nije bilo uzrokovano koronavirusom.

Udio je bio čak i veći u lipnju, s 82% nije uzrokovano Covid-19 (2900 od 3516).

Ovo valjda ne razumiju još samo glupi i zlonamjerni…

Provjeri/news.sky.com

P O D I J E L I !

Ocijenite članak

Kliknite na srce za ocjenu!

Prosječna ocjena 5 / 5. Ukupno glasova: 18

Zasad nema glasova! Budite prvi tko će ocijeniti članak!

VEZANO

najnovije