Subota, 9 prosinca, 2023
NaslovnicaVijestiU Njemačkoj se pripremaju za „hitne isporuke gotovine“ zbog očekivanog nestanka energije...

U Njemačkoj se pripremaju za „hitne isporuke gotovine“ zbog očekivanog nestanka energije ove zime

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Samo keš…

Čini se da će u Njemačkoj uskoro doći do gašenja svjetala, jer se u toj državi pripremaju za tzv. hitne isporuke gotovine.

Bundesbank, središnja banka zemlje, počela je “skupljati dodatne milijarde kako bi se nosila s porastom potražnje”, navodi Reuters. Također se razgovara o mogućim ograničenjima podizanja novca kako bi se spriječio kolaps.

Vladini dužnosnici i šefovi banaka također istražuju moguće promjene u distribuciji energije, kao što je davanje prioriteta pristupu transporterima gotovine.

BaFin, njemački regulator financijskog tržišta, planira razgovore s Bundesbankom i višestrukim udrugama financijske industrije kako bi odredio ove i druge mjere kao moguće intervencije za sprječavanje katastrofalnih isključenja struje.

Podsjetimo, prije samo nekoliko mjeseci njemački političari uvjeravali su svoje birače da je opskrba energijom u zemlji sasvim u redu. Sada se, međutim, mogućnost rasprostranjenog nestanka struje čini gotovo izvjesnom.

Činjenica da se te rasprave sada vode, govori o tome da „oni“ znaju što dolazi i znaju da će uskoro doći.

“… rasprave pokazuju i koliko ozbiljno shvaćaju prijetnju i kako se bore da se pripreme za potencijalne paralizirajuće nestanke struje uzrokovane ogromnim troškovima energije ili čak sabotažama”, izvještava Reuters .

“Oni također naglašavaju širenje posljedica ukrajinskog rata za Njemačku, koja se desetljećima oslanjala na pristupačnu rusku energiju i sada se suočava s dvoznamenkastom inflacijom i prijetnjom poremećaja zbog nestašice goriva i energije.”

Mnogi Nijemci također gomilaju gotovinu, uključujući njemačke marke koje su prije više od dva desetljeća zamijenjene eurima. Ispostavilo se da je Njemačka jedna od zemalja svijeta koje su najviše usmjerene na gotovinu zbog anonimnosti koju pruža.

Nedavno istraživanje Bundesbanke pokazalo je da se oko 60 posto svakodnevnih kupnji u Njemačkoj plaća gotovinom. Njemački građanin godišnje u prosjeku podigne oko 6600 eura, prvenstveno na bankomatima, a ne u bankama.

Prije više od deset godina njemački je parlament izdao izvješće u kojem se ističe koliko je gotovina vrijedna i važna njemačkom narodu. U njemu je izdano upozorenje da će, ako se ikad dogodi nestanak struje koji Nijemcima onemogući pristup gotovini, to rezultirati “nezadovoljstvom” i “agresivnošću“.

Na početku prevare izazvane koronavirusom, u Njemačkoj je došlo do rekordnog tijeka novca. Povučeno je oko 20 milijardi eura više nego što je prvobitno položeno, što je novi rekord.

Jedan od ljudi uključenih u slučaj tvrdi da je Bundesbank dobro pripremljena nositi se s bilo kakvim porastom potražnje za gotovinom, ako do njega dođe. U isto vrijeme, ta bi potražnja mogla uvelike premašiti sva očekivanja, otuda i poticaj za povlačenjem većih novčanih rezervi za hitne slučajeve.

Međutim, postojeći zakon ne pokriva u potpunosti tvrtke za prijevoz gotovine kao što su Brinks i Loomis. Ukoliko se ne uvedu promjene kako bi im se osigurao prioritetni pristup gorivu i telekomunikacijama tijekom nestanka struje, doći će do građanskih nemira.

“Postoje velike rupe u zakonu”, kaže Andreas Paulick, direktor tvrtke pod nazivom BDGW, napominjući da bi oklopna vozila koja moraju stajati u redu (kao i svi ostali) na benzinskim postajama značio crni scenarij.

Provjeri/naturalnews.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije