Četvrtak, 30 studenoga, 2023
NaslovnicaVijestiU Poljskoj se dijele tablete protiv zračenja, dok Rusi bježe u Finsku...

U Poljskoj se dijele tablete protiv zračenja, dok Rusi bježe u Finsku pokušavajući izbjeći mobilizaciju

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Kaos

Poljska vlada objavila je da dijeli tablete jodida građanima diljem zemlje zbog straha od moguće opasnosti od zračenja u vezi sa sigurnošću nuklearnih elektrana u Ukrajini. Ministarstvo unutarnjih poslova je početkom tjedna priopćilo da su svim vatrogasnim zajednicama diljem zemlje osigurane odgovarajuće doze lijeka.

“Ovo je standardna procedura propisana zakonom koja se primjenjuje u slučaju moguće opasnosti od zračenja. Ujedno vas obavještavamo da u ovom trenutku nema takve opasnosti te da Nacionalna agencija za nuklearnu energiju kontinuirano prati situaciju”, priopćili su iz Ministarstva. Dodali su da su sve službe trenutno u pripravnosti, ali da su dovoljne doze joda osigurane svim građanima Poljske.

Na web stranici poljske vlade priopćenje glasi:

“U sklopu aktivnosti upravljanja kriznim situacijama i civilne zaštite, u vezi s medijskim informacijama o borbama u regiji nuklearne elektrane Zaporizhia, prošli tjedan tablete koje sadrže kalijev jodid predane su okružno sjedište Državne vatrogasne službe. To je standardna procedura predviđena zakonom i koristi se u slučaju moguće radioaktivne opasnosti.

Istodobno vas obavještavamo da u ovom trenutku nema takve prijetnje te da situaciju kontinuirano prati Nacionalna agencija za atomsku energiju. Službe odgovorne za državnu sigurnost u stalnoj su pripravnosti, a za svakog građanina Poljske osigurana je odgovarajuća količina kalijevog jodida. U slučaju potvrđene kontaminacije, plan je brza podjela jodnih tableta koje pomažu apsorpciju radioaktivnih tvari.“

U međuvremenu, unutar nekoliko sati nakon što je Vladimir Putin objavio da uvodi “djelomičnu mobilizaciju”, kako bi ojačao svoju raspadajuću vojsku u Ukrajini, ruski muškarci počeli su bježati iz zemlje u ogromnom broju. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu nadovezao se na Putinov govor najavom da će 300.000 rezervista biti unovačeno u oružane snage.

Video snimljen na ruskoj granici s Finskom pokazao je niz dug preko 30 kilometara, sa stotinama, možda tisućama muškaraca koji pokušavaju pobjeći iz zemlje prije nego što budu pozvani. Većina letova iz Rusije rasprodana je danas (srijeda, 21. rujna), a nekoliko preostalih slobodnih mjesta imalo je cijenu do 120.000 rubalja (1.700 funti) nakon Putinove objave. Ruski društveni mediji prepuni su postova civila koji kažu da napuštaju zemlju bilo kojim putem koji nađu, a neki čak i pješice prelaze granice u zemlje EU.

Putin je rekao da je odluka o pozivanju rezervista bila nužna za “zaštitu naše domovine, njezin suverenitet i teritorijalni integritet” i za “oslobađanje” Ukrajinaca od onoga što je opisao kao “nacistički režim” u Kijevu. Putinova odluka da pozove čak 300.000 rezervista prva je takva mobilizacija u Rusiji nakon Drugog svjetskog rata.

Provjeri/naturalnews.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije