Srijeda, 6 prosinca, 2023
NaslovnicaEkonomijaU skladu s planovima Velikog reseta sankcije Rusiji mogle bi uništiti auto-industriju...

U skladu s planovima Velikog reseta sankcije Rusiji mogle bi uništiti auto-industriju u Europi

Brum brum no more…

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Što mislite kolika je vjerojatnost da je limeni ljubimac kojeg trenutno vozite posljednji primjerak klasičnog automobila s motorom na fosilna goriva kojeg ćete ikada više voziti? Sudeći prema razvoju situacije oko sankcija i gospodarske izolacije koje je Zapad uveo Rusiji mogli bismo reći – vrlo velika!

Osim što dolazi do nestašice čipova, plastike i cijelog niza sirovina od kojih se izrađuju karoserije, motori, kočnice i baterije, prekinut je lanac opskrbe plinom, ali i ruda iz Rusije. Njemačka je dosad uvozila 44% nikla, 41% titana, 18% paladija i sve to iz, pogađate, Rusije…Znamo li da ne postoji odgovarajuća alternativa za fascinantan broj od 3,4 milijuna automobila koje je godišnje dolazio s proizvodnih traka njemačke auto-industrije, problem se čini kao nerješiv.

Problem postoji čak i kod sirovine koju EU navodno ima dovoljno za svoje potrebe, čelika, jer se on dobiva iz željezne rude koja se većinom uvozi iz Rusije (42%) i Ukrajine (29%). S obzirom da je Rusija drugi proizvođač aluminija na svijetu, zaista se postavlja pitanje od čega će se u budućnosti proizvoditi automobili u Europi.

Fascinantno je kako se čitava situacija koja se odigrava u pozadini rata Rusije i Ukrajine odvija upravo prema zacrtanim točkama Schwabova Velikog reseta, a koji upravo zagovara nagli prijelaz na tzv. “zelenu tehnologiju“. Osim što će se umjetno izazvati kolaps dosad moćne europske auto-industrije, cijene fosilnih goriva otići će na rekordne visine, a sve će se iskoristiti da se rješenje ponudi u obliku prijelaza na „čiste-zelene„ tehnologije koje će omogućiti novu razinu nadzora nad našim životima. Naravno, jasno vam je da nova tehnologija neće biti dostupna svima, već samo „poslušnima“. Želite li biti među njima?

VEZANO

najnovije