Petak, 22 rujna, 2023
NaslovnicaNajnovijeUSA Today: Pedofilija je samo „neprikladna“

USA Today: Pedofilija je samo „neprikladna“

Propast civilizacije...

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Jedna od najtiražnijih novina u SAD-u, USA Today, objavila je nedavno članak u kojem pedofiliju predstavlja kao jedno od „najneshvaćenijih stanja“ koje u američkom društvu izaziva „nesporazume“, umanjujući njezinu problematičnu narav uporabom eufemizma „neprikladna“ i s očitim nastojanjem uklanjanja stigme s ovoga poremećaja.

Pedofilija se s potpunim pravom smatra jednom od najgroznijih seksualnih devijacija. No članak navodi kako neki znanstvenici, koji proučavaju seksualne poremećaje, tvrde da taj pojam zapravo opisuje objekt privlačnosti, a ne radnju, te da korištenje izraza „pedofilija“ naizmjenično sa „zlostavljanjem“ potiče pogrešne percepcije o pedofilima! Pedofiliju pokušavaju ublažiti do te mjere da je uspoređuju s bilo kojim drugim društveno neprihvatljivim seksualnim porivom, uz opravdanje da je gotovo svatko od nas tu i tamo imao nekakvu neprikladnu seksualnu misao.

Zalaganje za destigmatiziranje pedofilije u članku ide toliko daleko da se tvrdi kako „stigma“ protiv seksualne privlačnosti prema maloljetnicima „može samo dovesti do štete djeci“ a pedofile se definira kao “osobe koje osjećaju privlačnost prema maloljetnicima”.

Uredništvo USA Today-a također je odobrilo objave na Twitteru: “Mi mislimo da znamo što je to pedofil. Mnogo toga ne razumijemo.” “Kada većina javnosti pomisli na pedofiliju, pretpostavlja da je to sinonim za seksualno zlostavljanje djece. Pedofil je odrasla osoba koju seksualno privlače djeca, ali svi pedofili ne zlostavljaju djecu, a neki ljudi koji seksualno zlostavljaju djecu nisu pedofili.” Nakon niza negativnih reakcija revoltiranih čitatelja, ova objava na Twitteru ubrzo je obrisana uz objašnjenje kako joj je nedostajao kontekst koji je bio unutar priče.

U današnje vrijeme, na razini skoro pa svjetskog trenda, djeca se pod sve većim pritiskom okoline sve ranije seksualiziraju; naglasak je baš na djeci jer je s njima lakše manipulirati, a cilj je na taj način stvarati novog čovjeka. U tome ključnu ulogu imaju marketing i mediji (kao primjer izdvajamo američki reality show Toddlers & Tiaras i modni časopis Vogue), koji su otkrili da seksualizacija djece donosi profit, pa motivirani isključivo zaradom ne vode računa o štetnim posljedicama za djecu. Psiholozi upozoravaju kako prikazi prijevremene seksualnosti kod djevojčica mogu poslužiti za normalizaciju uvredljivih praksi kao što su zlostavljanje djece, dječja prostitucija i seksualna trgovina djecom. Kao dokaz za ovu tvrdnju navodimo podatak da se u SAD-u većina djevojaka počne baviti prostitucijom već između svoje 12. i 14. godine!   

Prema podatcima organizacije International Centre for Missing and Exploited Children godišnje u svijetu nestane najmanje 8 milijuna djece, od čega su 2 milijuna žrtve seksualnog iskorištavanja. Na Zapadu upravo SAD prednjači po broju nestale djece: 800 000 godišnje, a od toga broja njih 58 000 bude oteto s ciljem seksualnog iskorištavanja.

Napori da se nagrize društveni tabu oko pedofilije godinama su u tijeku. Međutim, seksualni tabui štite interese djece. Pedofilija, rak rana društva, stvarna je epidemija trećeg tisućljeća. Tekst objavljen u USA Today samo je jedan od pokušaja normalizacije ovakvog stanja.

VEZANO

najnovije