Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaNajnovijeUstavni sud Slovenije stao na stranu naroda i suspendirao odluku o obveznom...

Ustavni sud Slovenije stao na stranu naroda i suspendirao odluku o obveznom cijepljenju državnih službenika

Slovenski ustavni sud u četvrtak, 30.09.2021., je privremeno suspendirao vladinu odluku o obveznom cijepljenju državnih službenika ocijenivši da krši njihova radna prava.

Nekoliko sindikata zatražilo je ocjenu ustavnosti odluke po kojoj radnici u državnoj upravi od petka 1. listopada za dolazak na posao trebaju potvrdu da su se cijepili najmanje jednom dozom protiv Covida-19 ili da su bolest preboljeli.

Sindikalci tvrde da onima koji to odbiju prijeti otkaz, a vlada da je riječ o privremenoj mjeri radi zaštite zdravlja i normalnog funkcioniranja države.

Ustavni sud je ocijenio da bi odluka mogla dovesti do otkazivanja ugovora o radu. “To bi značilo ne samo pogoršanje položaja zaposlenih nego bi ugrozilo njihova prava iz radnog odnosa”, naveo je sud u obrazloženju.

Suspendiranom odlukom, bilo bi obuhvaćeno oko 130.000 ljudi koji su do 1. listopada morali dobiti barem prvu dozu cjepiva, a do 1. studenog drugu kako bi mogli raditi.

Vlada ju je s vremenom namjeravala proširiti na druge kategorije stanovništva kako bi se broj cijepljenih povećao na 70 posto populacije.

“Žalim zbog takve odluke, ali poštujem Ustavni sud i apsolutno ću poštovati suspenziju”, kazao je na kratkoj konferenciji za novinare Boštjan Koritnik, ministar za javnu upravu u vladi Janeza Janše.

Koritnik je ponovio da je namjera vlada bila tom mjerom osigurati zdravlje zaposlenih i normalan radni okoliš i funkcioniranje državnog aparata, a ne uvoditi “prisilno” cijepljenje ili otpuštati zaposlene, kako smatraju sindikati.

Istodobno je upozorio na društvenu i političku atmosferu u Sloveniji u kojoj, po njegovoj ocjeni, “antivakseri postaju medijski heroji”, dok u isto vrijeme članovi vlade i protuepidemijskog stožera i njihove obitelji dobivaju prijetnje o kojima mediji ne izvještavaju.

Ustavni sud je svoju odluku o privremenoj suspenziji vladine odluke donio preglasavanjem, ali uvjerljivom većinom jer je za to bilo sedmoro sudaca, a samo dva protiv.

“Slovenija je trenutno  u nezavoidnom epidemijskom stanju, a taj problem možemo riješiti samo svi zajedno. Stanje treba proučiti sa svih aspekata i smiriti stvari, a ne dolijevati ulje na vatru. Moramo sjesti zajedno sa strukom i ozbiljno prodiskutirati naše naredne korake”, kazao je ministar slovenske javne uprave.

Podsjećamo, Slovenija je imala jedne od najstrožih mjera u Europi ali to joj nije pomoglo da smanji broj umrlih i zaraženih i klasičan je primjer da mjere nemaju nikakvog smisla u zaustavljanju širenja epidemije i smanjenju smrtnosti.

Ustavni sud Slovenije stao je na stranu svojeg naroda, a hoće li izdržati političke pritiske koji sigurno slijede vidjet ćemo u narednom periodu.

Ono što svakako kopka je zašto sindikati zdravstvenih radnika u Hrvatskoj nisu pokrenuli sličnu inicijativu pred hrvatskim Ustavnim sudom, a znamo da od ponedjeljka 4.listopada, radnici koji nemaju covid potvrde neće moći doći na svoj posao. Šta se čeka?

Izvor: crodex.net

VEZANO

najnovije