Subota, 10 lipnja, 2023
NaslovnicaZdravlje & LifestyleUzgojite vlastitu „ljekarnu“ u svom vrtu ili na balkonu

Uzgojite vlastitu „ljekarnu“ u svom vrtu ili na balkonu

5
(69)

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Blago iz zemlje

Svjesni ste koliko moderni način života i prehrane šteti vašem organizmu i trudite se ostati u skladu s prirodom? Donosimo vam šest biljaka koje će vam na prirodni način pomoći da se očistite od različitih patogena i otrova, te podići i održati razinu imuniteta protiv bolesti za koje moderna medicina tvrdi da ih uzrokuju razni virusi.

Bez obzira na stvaran uzrok ovih bolesti, nepobitna je činjenica da ove biljke doprinose zaštiti i izlječenju, a sve ih redom vrlo lako možete uzgojiti u svom vrtu, pa čak i na balkonu.

Bosiljak

Brojne studije govore u prilog činjenice da bosiljak može pomoći u zaštiti od raznih infekcija. Prema rezultatima istraživanja objavljenih 2021. godine u časopisu Journal of Neuroimmune Pharmacology, spoj eugenol odgovoran je za jačanje imunološkog sustava.

U studiji objavljenoj u časopisu Clinical and Experimental Pharmacology & Physiology, pokazalo se da ekstrakti slatkog bosiljka koji sadrže spojeve poput apigenina i ursolne kiseline pokazuju snažne antivirusne učinke (enterovirusa, hepatitis B i herpes).

Nadalje, u sustavnom pregledu objavljenom 2017. godine u časopisu Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, podaci kliničke studije pokazali su povećanje broja T-stanica, inače prirodnih ubojica raznih patogena, kod dobrovoljaca koji su uzimali 300 miligrama bosiljka dnevno tijekom dva tjedna.

Komorač

Komorač je biljka iz obitelji mrkve, a okusom malo podsjeća na sladić. Prema istraživanjima, komorač također ima antivirusno djelovanje.

U studiji objavljenoj 2014. godine u časopisu Biomedical Research International, ekstrakt komorača ima snažno antivirusno djelovanje protiv parainfluence tipa 3 (PI-3) i virusa herpesa.

U članku objavljenom 2011. godine u časopisu Evidenced-Based Complementary and Alternative Medicine otkriveno je da eterično ulje komorača sadrži kemijski sastojak trans-anetol, koji također ima antivirusne učinke protiv herpesa.

Češnjak

Češnjak je član obitelji Allium, kojoj još pripadaju vlasac, poriluk, luk i ljutika. Često se koristi kao kućni lijek za mnoga stanja, poput virusnih infekcija.

Prema podacima iz studije objavljene u International Journal of Dermatology, u kojoj se ispitivala učinkovitost ekstrakta češnjaka na bradavice uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV), pokazalo se da su bradavice nestale u roku od 1-2 tjedna kod svih 23 volontera koji su bili podvrgnuti ispitivanju.

Pregled terapijskih učinaka češnjaka iz 2014. godine, objavljen u časopisu Avicenna Journal of Phytomedicine otkrio je da češnjak ima antivirusno djelovanje protiv HIV-a, virusa herpes simplex tipa-1 (HSV-1), gripe tip A i B, rinovirusa i virusne upale pluća.

Također, i istraživanje objavljeno u Journal of Immunology Research otkrilo je da češnjak sadrži protuupalne spojeve koji potiču imunološki odgovor u borbi protiv virusnih infekcija.

Matičnjak

Matičnjak je biljka iz obitelji metvica, popularne zbog svoje korice i okusa limuna. Matičnjak se često koristi u preljevima, začinima i čajevima.

Ova biljka ima moćna ljekovita svojstva i sadrži biljne spojeve koji pomažu tijelu u antivirusnom djelovanju. Prema rezultatima istraživanja objavljenog 2016. godine u časopisu Virusdisease, ovi spojevi mogu biti učinkoviti protiv virusa gripe A.

Također, prema rezultatima studije objavljene 2021. godine u časopisu Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, dokazano je antivirusno djelovanje matičnjaka protiv ptičje gripe, enterovirusa 71, herpesa i HIV-1. 

Origano

Antivirusna svojstva koja ima biljka origano povezana su s kemijskim spojem karvakrolom.

Prema istraživanju objavljenom 2014. godine u Journal of Applied Microbiology, ulje origana i karvakrol smanjili su aktivnost mišjeg norovirusa (MNV) unutar 15 minuta nakon izlaganja virusu, a prema studiji objavljenoj 2011. godine u časopisu Brazilian Journal of Microbiology, otkriveno je da ulje origana i karvakrol imaju antivirusno djelovanje kada se koriste protiv HSV-1, respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) i rotavirusa.

Kadulja

Kadulja je, također iz obitelji metvice i često se koristi u tradicionalnoj medicini za liječenje virusnih infekcija.

Na temelju rezultata studije objavljene 2008. godine u časopisu Springer Nature’s Retrovirology, ekstrakti kadulje, matičnjaka i paprene metvice pokazuju značajnu anti-HIV-1 aktivnost povećanjem gustoće viriona. Podaci su pokazali da je HIV-1 bio ozbiljno oštećen nakon liječenja ekstraktima Lamiaceae, koji potječu iz obitelji biljaka metvice.

Prema pregledu istraživanja objavljenog 2014. godine u Journal of Traditional and Complementary Medicine, kadulja može imati terapeutski potencijal ukoliko se koristi kao prirodno rješenje za olakšanje i liječenje bolesti poput raka, demencije, bolesti srca i lupusa. Kadulja se također može koristiti za liječenje uobičajenih zdravstvenih tegoba.

Analiza farmakoloških svojstava iz studije objavljene 2017. godine u časopisu Journal of Traditional and Complementary Medicine, otkrila je da se antivirusno djelovanje kadulje povezuje sa spojevima safficinolida i „sage one“, koji se nalaze u stabljici i lišću biljke.

P O D I J E L I !

Ocijenite članak

Kliknite na srce za ocjenu!

Prosječna ocjena 5 / 5. Ukupno glasova: 69

Zasad nema glasova! Budite prvi tko će ocijeniti članak!

VEZANO

najnovije