Subota, 23 rujna, 2023
NaslovnicaNajnovijeVanzemaljci ili "vanvremenci"?

Vanzemaljci ili “vanvremenci”?

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Iz druge dimenzije ili iz drugog vremena?

Poslednjih godina eksplodira interesovanje za NLO fenomen koji sve više postaje prihvaćen od zvaničnih institucija i javnosti. Do skora su oni koji govore o postojanju vanzemaljaca i njihovom povremenom dolasku na Zemlju bili smatrani neozbiljnim i ismevani iako su neki od njih sigurno bolje obavešteni od većine – recimo kosmonauti (iako sama činjenica da je neko kosmonaut nije dokaz da govori istinu).

Danas se sa ovakvim tvrdnjama javljaju ljudi koji su sve dublje u obaveštajnim krugovima, koji zaista mogu imati ozbiljne informacije a ne puke maštarije. Najnoviji “zviždač” je Dejvid Graš (David Grusch), bivši vojni obaveštajac i veteran vazduhoplovnih snaga. On u suštini ne tvrdi ništa što već nismo čuli od “manje ozbiljnih” izvora ali ga od ostalih izdvaja kredibilnost i značajna prisutnost u medijima.

Bez obzira što velika prisutnost na MSM-u može da ukazuje na manipulaciju, brojni dokazi stižu sa raznih strana (ne samo iz SAD, ne samo sa Zapada) tako da tu nečega sigurno ima i moramo ostati otvoreni za razne varijante. Ovo naglašavam jer sam i sam automatski odbacivao nešto što sam ozbiljnije počeo da razmatram tek posle Grašovih izjava.

Ovde ću se koncentrisati samo na jednu od njegovih izjava koja me je navela da na potpuno drugačiji način posmatram ovaj fenomen. Ta izjava je otprilike ovakva: “SAD je u posedu vanzemaljskih letilica ali ja ne mogu da tvrdim da su sa neke druge planete – možda su iz neke druge dimenzije” !?!

Daleko od toga da je Graš jedini koji iznosi pretpostavku da vanzemaljci dolaze iz drugih dimenzija, bilo je još nekih na vrlo visokim pozicijama koji su nagoveštavali tu mogućnost ali mi je baš Grašova tvrdnja pokrenula neka vrlo interesantna pitanja.

U stvari, i dalje nisam pristalica ideje dolaska vanzemaljaca kroz druge dimenzije a za takav stav postoji konkretan razlog. U tekstu “Četvrta dimenzija” sam objasnio kakav problem može da se javi kod prelaska iz viših dimenzija u niže i obratno. Trodimenzionalni prostor ima trodimenzionalne objekte od trodimenzionalne materije – ako bi neko došao iz četvorodimenzionalnog prostora bio bi verovatno građen od četvorodimenzionalne materije… što mi ne bi mogli ni da vidimo ni da zamislimo ni da detektujemo postojećim uređajima u pravom obliku. Kao u slučaju tamne materije! Ono što mi detektujemo radarima, infracrvenim skenerima, optičkim uređajima pa i golim okom je trodimenzionalno! Komunikacija među dimenzijama bi možda bila moguća na nivou energije (recimo na duhovnom nivou), materija je tu vrlo ograničavajući faktor.

(napomena: višedimenzionalni i paralelni univerzumi su bitno različiti, paralelni bi možda mogli postojati i u trodimenzionalnom svetu tako da prelaz između paralelnih univerzuma ne može biti isključen ali za tako nešto nemamo ni posrednih primera da bi ga mogli razmatrati)

Ali ako umesto putovanja kroz dimenzije razmotrimo putovanje kroz vreme pa primenimo na ono što već znamo… kakve se tada varijante javljaju!!!

Ako vanzemaljci putuju kroz vreme onda bi to mogli da budemo mi! Iz budućnosti! To je koncept koji je često obrađivan u SF filmovima pa da počnemo od najpoznatijih efekata.

1. Jedno od najčešćih pitanja je zašto vanzemaljci “drže distancu”, zašto nas ne kontaktiraju, zašto nam ne pomognu oko raznih problema – pre svega tehnoloških? SF filmovi to precizno objašnjavaju: menjajući svoju prošlost menjamo i svoju budućnost! Ovo nema razloga dalje razmatrati, jasno je da bi naši daleki potomci bili mnogo osetljiviji na menjanje istorije od “pravih vanzemaljaca”.

2. Postoje tvrdnje da su vanzemaljci odavno u kontaktu sa američkim vlastima (sa Trampom sigurno nisu bili jer bi o tome čitali na njegovom Tviter nalogu a ako su kontaktirali Bajdena… to je odavno zaboravio J). Da pretpostavimo da zaista jesu kontaktirali neke “bitne likove” u Americi – zašto baš tamo, zašto ne recimo Ujedinjene Nacije? Ako nisu vanzemaljci već mi iz budućnosti… onda su verovatno kontaktirali “zemljake”! Ne bi bilo čudno ni da su Rusija i Kina ili neko drugi od visoko razvijenih država imali slične kontakte. Dakle, od vanzemaljaca bi se moglo očekivati da ako odluče da pokažu svoje prisustvo, to učine javno i na globalnom planu dok naši potomci imaju mnogo više razloga za tajno obraćanje određenim vlastima, službama ili čak pojedincima.

3. Izostanak zabrinutosti (bar javne) oko “vanzemaljske pretnje” koja nam više od pola veka bode oči se nadovezuje na prethodno i još je lakše za razumevanje.

4. Posebna zainteresovanost vanzemaljaca za naše nuklearno oružje je takođe lakše objasniti ako dolaze iz naše budućnosti. Objašnjenja koja se već mogu naći su teške nebuloze: nuklearno oružje im ne može biti pretnja jer su mnogo brži od naših raketa – osim da sami sebe uništimo njima za inat. Još je gluplja tvrdnja da “detonacija nuklearne bombe remeti prostorno-vremenski kontinuum”… što njih boli?!? Prvo, mi i sa najsavremenijim uređajima to remećenje možemo da detektujemo tek kod specijalnih kosmičkih događaja tipa sudara dve crne rupe! Pa i to detektujemo posredno! A vanzemaljci takve promene kao osećaju?!? Da čisto razmatranja radi uzmemo tu tvrdnju u obzir, onda dolazi do izražaja totalno neznanje onih koji takve tvrdnje iznose: ako ih boli detonacija nuklearne bombe kako li onda osećaju detonaciju cele zvezde (kosmički događaj poznat kao supernova tipa 1a koji nije previše redak)??? Međutim, naši potomci bi mogli da imaju vrlo neprijatnih posledica zbog naše nesposobnosti da sagledamo te posledice… pre nego što stisnemo crveno dugme – zar ne?

5. Manevarske sposobnosti NLO-a su takođe interesantna priča. Njihova neverovatna ubrzanja a posebno oštra skretanja su u potpunoj suprotnosti sa fizičkim zakonima koje poznajemo. Čak i da im to njihova propulzija dozvoljava, inercija bi spljeskala o unutrašnje zidove NLO-a svakog njegovog putnika. I sam sam uzimao kao najverovatnije objašnjenje prelazak u druge dimenzije potpuno zanemarujući paradoks različitosti materije u različitim dimenzijama (kad čovek previše gleda SF filmove J) ali “modifikacija vremena” je mnogo elegantnije objašnjenje. Oštra skretanja NLO-a, pa i pod uglom od 180° se lako može objasniti prelaskom u svoje vreme (ili neko drugo, nije bitno – bitno je da mogu da manipulišu vremenom a cela teorija se zasniva na toj mogućnosti) a onda vraćanje u istom trenutku u kome su izašli ali u drugom pravcu. Ekstremna ubrzanja se takođe mogu objasniti (što se višedimenzionalnošću ne može) ako su u stanju da manipulišu vremenom na lokalnom nivou: ako bi usporavali svoje vreme mi bi videli kako ubrzavaju a oni bi se u stvari kretali istom brzinom!

6. Odavno se govori o padovima vanzemaljskih brodova, možda je najpoznatiji onaj u Rozvelu – govori se o ukupno više od 100 takvih brodova, oštećenih pa i celih u posedu američke vlade (odnosno onima kojima je dozvoljen pristup). “ ‘bem ti vanzemaljce kojima letilice padaju više nego F 35“ J. Šalu na stranu, ako smo mi u budućnosti radili na putovanju kroz vreme onda smo morali da pravimo probe (putovanje u prošlost) a probe nisu uvek uspešne. Ovoliki broj padova (ako su informacije tačne) je zaista zbunjujući imajući u vidu da su vanzemaljci sposobni za međuzvezdana putovanja ali je sasvim normalan za razvoj nove tehnologije.

To je takođe objašnjenje i zašto se padovi javljaju u različitom vremenu – zavisi u koje vreme su ih poslali. Ima još jedan detalj o kome niko ne priča: NLO pojave su se događale i u dalekoj prošlosti, kako je moguće da tada nisu padali (da se takav događaj dogodio pre 1000 godina ne bi mogao da bude sakriven kao danas a logično je da bi ih ranije bilo i više nego danas – valjda bi vremenom nešto naučili!) a danas padaju? I ovo je lakše objasniti putovanjem kroz vreme: probali u našem vremenu, verovatno su im bile potrebne informacije iz ovog doba (što je posebno zastrašujuća varijanta – kakvo li je bilo razaranje ili kakva je distropija nastala u kojoj su izbrisane informacije iz našeg vremena) a onda se vratili još dalje u prošlost.

Još nešto treba imati na umu ukoliko se zaista radi o posetama iz budućnosti. Te posete bi sprovodili tehnološki najnapredniji entiteti (to ne mora biti neka država, može biti neka grupa, neka kompanija) koji su u današnjem svetu vrlo maliciozni – nije previše realno očekivati da se to u budućnosti promeni. Iz tog ugla gledano ozbiljna je verovatnoća da taj entitet želi promene koje bi njima u budućnosti bile od koristi. Kad na sve to dodamo neverovatan napredak nauke poslednjih decenija ali samo u pojedinim oblastima: informatika, internet, AI, transhumanizam, ne možemo da se ne zapitamo da nije taj entitet iz budućnosti uticao na razvoj naše nauke i društva? Tada više nije neozbiljno ni postaviti pitanje – možda je taj entitet veštačka inteligencija?

Sva ova objašnjenja su mi došla u trenutku, onom trenutku kada sam napustio stereotip da “vanzemaljci nisu odavde” – kao da su ta objašnjenja čekala spremna i samo se pojavila. Vrlo verovatno ima još detalja koji idu u prilog ovoj teoriji ali će trebati malo vremena da se utisci slegnu. U svakom slučaju, bilo da se radi o vanzemaljcima, našim potomcima, da dolaze iz drugog vremena, svemira, dimenzije – mislim da se uskoro vreme više neće računati pre i posle Hrista, da će doći do važnijeg događaja u istoriji čovečanstva.

U ovoj epizodi je možda još važnije sledeće zapažanje od ovih iznetih: odgovori na sva pitanja mogu biti pored nas, možda je potrebno samo ne odbacivati ih.

Foto naslovnice: unsplash.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije