Srijeda, 6 prosinca, 2023
NaslovnicaNajnovijeVježba za pandemiju majmunskih boginja održana je još u ožujku prošle godine

Vježba za pandemiju majmunskih boginja održana je još u ožujku prošle godine

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Majmunska posla

Dokument Organizacije pod nazivom Nuclear Threat Initiative (Inicijativa nuklearne opasnosti) otkriva kako se u ožujku 2021. godine održala vježba s ciljem, kako donosi dokument, smanjenja bioloških prijetnji s velikim posljedicama. Vježbom su provjerene „rupe“ u nacionalnoj i internacionalnoj biološkoj sigurnosti i spremnost odgovora na buduću pandemiju.

Naravno, vježba se referira na pandemiju SARS-CoV-2 virusa, naglašavajući kako je potreban složniji i uniformiraniji odgovor na neku potencijalnu buduću pandemiju u odnosu na onaj koji je pokazan u prethodne dvije godine, a poseban naglasak se stavlja na podizanje razine predviđanja kako odgovor ne bi bio isključivo reaktivan.

„Znanstvenici i političke vođe moraju preuzeti odvažnu akciju kako bi zaštitili globalna bioznanstvena i biotehnička istraživanja i razvoj poduzetništva u cilju spriječavanja da slučajno i namjerno izazvane katastrofe ne bi dovele do slijedeće pandemije.“

Glavni ciljevi ove vježbe su:

  • Uspostaviti novi globalni entitet za biosigurnost posvećen smanjenju bioloških rizika koji se pojavljuju s tehnološkim napretkom, promicanjem jačih globalnih normi biološke sigurnosti i razvojem alata i poticaja;
  • Istražiti mogućnost uspostave novog zajedničkog mehanizma ocijene bioloških događaja nepoznatog uzroka s velikim posljedicama, kao veze između postojećih mehanizama kao što su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UN.
  • Uspostava katalitičkog, multilateralnog mehanizma financiranja za globalnu zdravstvenu sigurnost i spremnost na pandemiju, s ciljem ubrzanja održive biosigurnosti.

Možda nije potrebno posebno naglašavati jer se to podrazumijeva, ali jedan od sudionika vježbe je i Fondacija Bill & Melinda Gatesa…

No, sve to ne bi bilo ništa čudno da scenarij koji se uvježbavao nije izbijanje, kako kažu, „neobične“ bolesti majmunskih boginja u izmišljenoj zemlji Briniji. Danas, više od godinu dana nakon održane vježbe svjetski main stream mediji sve više bruje o ovoj bolesti. Točne korake scenarija, po datumima možete pratiti u priloženoj tablici. Na osnovu nje možete sami zaključiti koliko je zasad sve točno bilo „predviđeno“, barem što se vremenskih okvira tiče.

Nadamo se da neće doći do realizacije predviđanja što se tiče žrtava ove pandemije, jer se govori o 27 milijuna umrlih u samo godinu dana, odnosno o ukupno 271 milijun tijekom trajanja pandemije.

Ono što se navode kao zaključci provedene vježbe su:

  1. Međunarodnoj zajednici je potreban snažniji, transparentniji sustav za otkrivanje, procjenu i rano uzbunjivanje koji može brzo prenijeti djelotvorna upozorenja o rizicima pandemije.
  2. Vlade moraju poboljšati pripravnost razvojem nacionalnih planova odgovora na pandemiju izgrađenih na koherentnom sustavu kojim se potiču anticipirajuće akcije.
  3. Međunarodni sustav za upravljanje biološkim istraživanjima nije spreman na današnje zahtjeve niti za znatno proširenje u budućnosti, pa je potrebno smanjenje rizika kroz bioznanstvena istraživanja.
  4. Mnogim zemljama svijeta trenutno nedostaju financijska sredstva za investitciju u protupandemijsku spremnost.

Na kraju ćemo samo zaključiti kako je fascinantno što „elita“ sasvim otvoreno prezentira svoje planove, ne skrivajući ih uopće od, još uvijek pretežno, nezainteresirane javnosti.

NTI_Paper_BIO-TTX_Final

Foto:naslovnice Printscreen/youtube/Channels Television

VEZANO

najnovije