Četvrtak, 28 rujna, 2023
NaslovnicaNajnovijeVlada Velike Britanije u travnju 2022. planira pokrenuti novu tehnologiju digitalnog ID-a 

Vlada Velike Britanije u travnju 2022. planira pokrenuti novu tehnologiju digitalnog ID-a 

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Total control

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva nastavlja s pritiscima u provođenju nacionalnih planova za digitalnu identifikaciju, unatoč protivljenju građana iskazanom na javnom savjetovanju.

Dana 6. travnja 2022. uvest će se nova tehnologija provjere isprava digitalnog identiteta (Identity Document Verification Technology, dalje: IDVT) koja omogućuje razmjenu podataka između javnih tijela i poduzeća u svrhu provjere identiteta. Bit će dostupna poslodavcima, iznajmljivačima i agentima za iznajmljivanje koji ga mogu koristiti za digitalno provođenje provjera kaznene evidencije prije zapošljavanja, provjeru prava na rad i provjeru prava na najam.

Uvođenje digitalnog IDVT-a dio je Vladinih dalekosežnih planova za digitalne osobne iskaznice koji su najavljeni za ožujak. Vlada je ove planove osmislila kao način da „olakša“ građanima Velike Britanije kako bi „dokazali svoj identitet digitalnim metodama umjesto da se moraju oslanjati na tradicionalne fizičke dokumente“. Tako će građani moći „stvoriti digitalni identitet s pouzdanom organizacijom“ koji se može koristiti „osobno ili na mreži“ i „putem mobilne aplikacije ili mrežne stranice“. Iz Vlade poručuju kako će se pobrinuti da građani mogu i dalje koristiti dostupnu papirnatu dokumentaciju.

Prije nego što je objavila planove za digitalnu identifikaciju, Vlada je putem javnog savjetovanja zatražila stajališta i povratne informacije od građana o svojem predloženom pristupu digitalnom identitetu. 50% odgovora bilo je „načelno protiv digitalnog identiteta“, ali Vlada nije uključila te odgovore u svoju statističku analizu odgovora na savjetovanje jer se građani „nisu uključili u pitanja“. Dakle, pitali su građane za mišljenje ali su njihovo mišljenje, koje im ne ide u prilog, u potpunosti ignorirali!

Vlada je također priznala da se neki ispitanici boje kako će „digitalni identiteti postati obvezni za sve ljude“, ali je odbacila te zabrinutosti kao „lažne“ (!): „Kao što je navedeno u konzultacijama, ne postoje planovi da se digitalni identiteti učine obveznim, ali svjesni smo da je to tehnologija u nastajanju te da ljudi možda nisu u potpunosti svjesni prednosti privatnosti i sigurnosti.“ Međutim, svejedno bez imalo ustručavanja iz Vlade poručuju kako planiraju „poduzeti korake za povećanje razumijevanja među potencijalnim korisnicima i surađivati sa skupinama civilnog društva kako bismo dobili njihove stručne povratne informacije o tome kako povećati uključenost, sada i u budućnosti.“

Vlada je kao jedan od razloga za pokretanje revizije tehnologije digitalnog ID-a navela, pogađate, pozitivna iskustva s Covid putovnicama, tj. tehnologijom koja dijeli mnoge sličnosti s digitalnom osobnom iskaznicom. Te su putovnice, osim kao digitalne (diskriminirajuće) propusnice, između ostalog korištene za prikupljanje velikih količina podataka građana, od kojih su neki podijeljeni s privatnim tvrtkama, a da građani toga nisu ni bili svjesni, o čemu smo već napominjali.

Putovnice za cjepiva samo su jedan od mnogih primjera da Vlada UK-a koristi i/ili predlaže upotrebu tehnologije za nadzor svojih građana: tajno nadziranje milijuna primatelja cjepiva protiv Covida-19 putem njihovih telefona, predlaganje aplikacije u stilu društvenog kredita za poticanje zdrave prehrane, predlaganje povećane upotrebe nadzornih bespilotnih letjelica za „zaštitu“ žena itd.

Unatoč negativnim, potpuno opravdanim, konotacijama poimanja nadzora građana, Vlada inzistira kako će tehnologija digitalnog ID-a imati „snažne standarde sigurnosti i privatnosti“. Tko će uopće povjerovati u istinitost ove tvrdnje?!

VEZANO

najnovije