Nedjelja, 5 veljače, 2023
NaslovnicaNajnovijeWhatsApp ograničava mogućnost dijeljenja poruka, dok Facebook i Instagram toleriraju govor mržnje...

WhatsApp ograničava mogućnost dijeljenja poruka, dok Facebook i Instagram toleriraju govor mržnje prema Rusima i pozive na ubijanje djece

4.7
(13)

Fast forward

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Iz Meta radionice priprema nam se još jedno suludo iznenađenje! Naime, nakon što je Ukrajincima omogućeno širenje govora mržnje prema Rusima putem Facebooka i Instagrama, zahvaljujući privremenoj promjeni pravila sadržaja o nasilju i pozivanju na nasilje, uskoro bi nam u WhatsApp aplikaciji trebalo biti otežano prosljeđivanje sadržaja.

A na koji način je to zamišljeno? Jednom kada je neka poruka označena kao proslijeđena, više neće biti moguće proslijediti je u više od jednog grupnog razgovora. Dakle, ukoliko je želite proslijediti na više grupnih razgovora, trebat ćete je svaki put ponovno odabrati pa potom iznova proslijediti.

Nije neka strašna komplikacija koja će nam ozbiljno ugroziti kvalitetu života ali je odobravanje ovakve „gnjavaže“ korisnika aplikacije itekako indikativno s obzirom na odabir tajminga, osobito ukoliko se prisjetimo kako je prije dvije godine, u ožujku 2020. godine WhatsApp uveo ograničenje broja prosljeđivanja poruke. Tadašnji cilj restriktivne mjere bio je ograničiti „dezinformacije“ o plandemiji koje su se masovno dijelile među kontaktima, pa možemo pretpostaviti kako je sada posrijedi isti razlog – cenzura istine, a ne iskorjenjivanje prevare kao što nam žele predstaviti da je to „za naše dobro“.

Vratit ćemo se sada na početnu informaciju ovoga teksta, vezanu uz pozive na nasilje prema Rusima. Sasvim očekivano i predvidivo val poticanja mržnje i neprijateljstva prema građanima Ruske Federacije prelio se s društvenih mreža na sredstva javnog priopćavanja pa je jedan novinar ukrajinskog „Kanala 24“ tijekom televizijske emisije koja se emitirala uživo, izjavio kako je potrebno najprije pobiti svu rusku djecu kako bi ruski narod nestao, a borba s Rusima bila okončana.

Cenzura jest sama po sebi selektivni postupak, ali kad joj se pridruži istovremeno omogućavanje javnog poziva na ubijanje pripadnika nekog naroda, osobito njihove djece, onda tu treba prepoznati besramnu huškačku ratnu propagandu.

Ocijenite članak

Kliknite na srce za ocjenu!

Prosječna ocjena 4.7 / 5. Ukupno glasova: 13

Zasad nema glasova! Budite prvi tko će ocijeniti članak!

VEZANO

najnovije