Četvrtak, 28 rujna, 2023
NaslovnicaVijestiZa 1500 kubika radioaktivne vode ispuštene iz nuklearke u Minnesoti vlada kaže...

Za 1500 kubika radioaktivne vode ispuštene iz nuklearke u Minnesoti vlada kaže da je „sigurna za lokalnu zajednicu“?!

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Još jedno u nizu trovanja

Radioaktivna voda koju je ispustila nuklearna elektrana u Minnesoti u studenom “savršeno je sigurna” za lokalnu zajednicu, prema regulatorima koji su odlučili javnost ne obavijestiti o ovom curenju punih pet mjeseci.

U četvrtak su regulatori Minnesote objavili da je do curenja došlo u studenom i da su pratili čišćenje izlijevanja 1500 m3 (400.000 galona) radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Monticello tvrtke Xcel Energy, navodi AP.

Xcel Energy izvijestio je o curenju podataka državnim i saveznim vlastima u studenom, no to je javno objavljeno tek ovaj tjedan. Dužnosnici iz države objasnili su da su odlučili zadržati javnost neobavještenom o izlijevanju dok ne dobiju “više informacija”.

Prema Michaelu Raffertyju, glasnogovorniku Agencije za kontrolu zagađenja Minnesote, znali su da postoji tricij u jednoj bušotini za praćenje, ali Xcel još nije identificirao izvor ili mjesto curenja. Sada kada imaju informacije, oni ih dijele. Međutim, Rafferty je naglasio da kontaminirana voda ostaje na imanju Xcela i ne predstavlja “neposrednu prijetnju” javnom zdravlju.

Curenje iz nuklearne elektrane najnovija je ekološka katastrofa u SAD-u i dolazi nakon niza iskliznuća vlakova iz tračnica i požara u kemijskim tvornicama bez presedana zbog kojih mnogi vjeruju da postoji orkestrirana zavjera za kontaminaciju zraka i vode u ruralnim zajednicama.

Xcel je obavijestio saveznu Nuklearnu regulatornu komisiju i državu 22. studenog, dan nakon što je potvrdio curenje. Curenje je nastalo iz cijevi između dviju zgrada, a od tada tvrtka Xcel Energy crpi podzemnu vodu i obrađuje kontaminiranu vodu koja sadrži razine tricija koje su ispod saveznih pragova.

Xcel Energy je izjavio da kontinuirani nadzor iz više od dvadesetak bunara za praćenje na licu mjesta potvrđuje da je iscurila voda u cijelosti zadržana na licu mjesta i da nije otkrivena izvan postrojenja ili u bilo kojoj lokalnoj pitkoj vodi.

Na pitanje zašto nisu ranije obavijestili javnost, iz Xcel Energyja su izjavili da razumiju važnost brzog informiranja zajednica kojima služe u slučaju neposredne prijetnje zdravlju i sigurnosti. Međutim, budući da stotine tisuća galona visoko radioaktivne vode “nije prijetnja”, tvrtka se usredotočila na istraživanje situacije, zadržavanje pogođene vode i odlučivanje o sljedećim koracima.

Provjeri/newspunch.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije