Nedjelja, 3 prosinca, 2023
NaslovnicaNajnovijeZabrinjavajući rezultati istraživanja provedenog nad djecom u dobi od 9 do 12...

Zabrinjavajući rezultati istraživanja provedenog nad djecom u dobi od 9 do 12 godina: trend dijeljenja dječje golotinje u porastu

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Organizacija Thorn, posvećena borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece na internetu, provela je ispitivanje putem on-line ankete nad populacijom uzrasta od 9 do 17 godina na području SAD-a, s ciljem praćenja stavova, ponašanja i iskustava pripadnika navedenog uzrasta u 2020. godini u odnosu na podatke iz 2019.

Sadržaj s kojim ciljna populacija dolazi u kontakt, u kontekstu sextinga (slanje eksplicitnog sadržaja preko poruka) ili dijeljenja golotinje, obuhvaćen je terminom Self-Generated Child Sexual Abuse Material (SG-CSAM) a koji podrazumijeva slikovni eksplicitni sadržaj djeteta samostalno načinjen od strane samoga djeteta (seksi selfie odnosno „eksplicitne slike djeteta za koje se čini da ih je snimilo dijete na slici“). Važno je naglasiti kako ovakav sadržaj nastaje uz slobodni pristanak djeteta ali i pod prisilom.

U ispitivanju iz 2019. godine 6% djece u dobi od 9 do 12 godina izjavilo je da su podijelili eksplicitne slike koje su sami izradili, a iz ankete proizlazi da se u 2020. godini taj udio više nego udvostručio na 14%. To je zasigurno veći porast od onog uočenog među maloljetnicima od 13 do 17 godina čije povećanje aktivnosti bilježi skok sa 15% u 2019. godini na 19% u 2020. No sveukupno gledano, u 2019. godini 11% svih mladih izjavilo je da dijeli vlastiti SG-CSAM, a u 2020. taj je broj porastao na 17%.

Kao najpopularniji on-line alat za plasman SG-CSAM sadržaja, Youtube platforma prednjači pred ostalim društvenim mrežama  koje su bile obuhvaćene istraživanjem (Instagram, TikTok, Snapchat i Facebook). Ispitivači iz Thorna ističu kako podatci dobiveni putem provedene ankete sugeriraju na manjak nadzora od strane odraslih (roditelja, skrbnika) nad maloljetnicima, osobito nad skupinom od 9 do 12 godina, te u tom smjeru ukazuju na potrebu pružanja zaštite i podrške mladima u upravljanju njihovim iskustvima unutar digitalnoga svijeta.

O rezultatima istraživanja detaljnije na poveznici:

https://info.thorn.org/hubfs/Research/SGCSAM_Attidues&Experiences_YouthMonitoring_FullReport_2021_FINAL%20(1).pdf?utm_source=website&utm_medium=blog&utm_campaign=SG_monitoring_2021

Mi smo zavarali, zbunili i u razvrat uputili gojimsku mladež, odgojem i izobrazbom na lažnim načelima i teorijama koje smo im namjerno sugerirali. (Protokoli Sionskih mudraca)

VEZANO

najnovije