Subota, 10 lipnja, 2023
NaslovnicaVijestiZaokret u narativu! „Stručnjaci“ sada upozoravaju da su djeca do 8 godina...

Zaokret u narativu! „Stručnjaci“ sada upozoravaju da su djeca do 8 godina u velikom riziku od „majmunskih boginja“

4.9
(17)

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Neodlučni

Zabilježeni su prvi slučajevi majmunskih boginja kod djece u SAD-u, zbog čega je došlo do zaokreta u narativu po pitanju te bolesti. Naime, do sada su navodno u vrlo velikoj opasnosti bili homoseksualci, a od sada i djeca mlađa od osam godina.

Američki centar za kontrolu bolesti (CDC) proglasio je dvoje djece zaraženim, pri čemu se navodi da su djeca u dobrom stanju i bez komplikacija, a vjeruje se da su ih zarazili članovi kućanstva.

Do sada je prijavljeno 28.000 slučajeva u SAD-u, pri čemu su posebno pogođeni homoseksualci i biseksualni muškarci, iako se sama bolest ne smatra spolno prenosivom.

Majmunske boginje navodno se mogu širiti bliskim kontaktom koža na kožu, dodirivanjem ručnika ili posteljine zaražene osobe – što znači da ih svatko može dobiti. Također, navodno se prenose i zrakom…

Govoreći o novim slučajevima kod djece, Jimmy Whitworth, emeritus profesor Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, rekao je za The Sun: “Ovo je zabrinjavajući razvoj događaja. Svatko tko dođe u bliski kontakt sa slučajem može se zaraziti, tako da to nije posve iznenađujuće“, te dodao kako epidemija nije pod kontrolom.

Whitworth smatra da su djeca mlađa od osam godina i trudnice izloženi povećanom riziku od razvoja teške bolesti nakon što se zaraze, ali i da je malo vjerojatno da će majmunske boginje izazvati epidemiju u općoj populaciji.

U Europi je zabilježeno najmanje šest slučajeva majmunskih boginja među djecom od 17 godina i mlađom. Podaci Agencije za zdravlje i sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) sugeriraju da je jedno dijete u Ujedinjenom Kraljevstvu (0-15 godina) bilo zaraženo, i to muško.

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Ocijenite članak

Kliknite na srce za ocjenu!

Prosječna ocjena 4.9 / 5. Ukupno glasova: 17

Zasad nema glasova! Budite prvi tko će ocijeniti članak!

VEZANO

najnovije