Subota, 9 prosinca, 2023
NaslovnicaNajnovijeZbog pojave golemog afričkog puža okrug Pasco na Floridi ide u karantenu

Zbog pojave golemog afričkog puža okrug Pasco na Floridi ide u karantenu

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Pazi! Oštar puž!

Pojavljivanje invazivne vrste puževa prisililo je državne dužnosnike da prošli tjedan donesu naredbu o karanteni za stanovnike okruga Pasco na Floridi, područja sjeverno od Tampe uz obalu Meksičkog zaljeva.

Prema CBS Newsu , vlasti su poduzele akciju nakon što su potvrdile da je vrtlar u gradu Port Richeyu identificirao notorno destruktivnu pasminu mekušaca, poznatu kao divovski afrički kopneni puž.

Odjel floridskog odjela za poljoprivredu koji upravlja kontrolom štetočina počeo je istraživati ​​regiju u potrazi za dodatnim opažanjima puževa nakon što je uvedena karantena, kako bi se zemljište tretiralo pesticidom.

Odjel za poljoprivredu Floride za divovskog afričkog puža kaže da je “jedna od najštetnijih” podvrsta mekušaca na svijetu. Njegova neuobičajeno velika veličina i sposobnost razmnožavanja u ogromnim količinama omogućuje stvorenju da se brzo infiltrira u okolna područja, predstavljajući prijetnju vegetaciji, pa čak i infrastrukturi. Naime, zbog svog ogromnog apetita ovaj puž je destruktivan za najmanje 500 različitih biljaka, ali i za boje i štukature na fasadama kuća.

Osim što su proždrljivi, ovi puževi su i iznimno pokretni jer se, prema riječima stručnjaka “hvataju za vozila i strojeve” kako bi se “kretali na velike udaljenosti”, a vrlo su i otporni jer su sposobni preživjeti godinu dana u neaktivnosti, zakopani u tlo kako bi se zaštitili od nepovoljnog vremena.

Također, predstavljaju ozbiljni zdravstveni rizik za ljude, jer nose parazit – štakorskog plućnog crva koji može uzrokovati meningitis. Stoga, ljudima se savjetuje da nose zaštitnu opremu, poput rukavica, kada njima rukuju.

Ovi puževi, kako im i samo ime kaže, nisu autohtoni stanovnici, a stručnjaci kažu da su se razmnožili putem ilegalnog uvoza od strane vjerskih skupina (?), izvijestio je Tampa Bay Times. Posjedovanje i uvoz divovskih afričkih kopnenih puževa bez dozvole protuzakonito je u SAD-u, kao i njihovo premještanje bez odgovarajuće dokumentacije.

Jesu li možda pobjegli Billu?

VEZANO

najnovije