Četvrtak, 23 svibnja, 2024
NaslovnicaVijesti„Zeleni New Deal“ u Europi se pretvara u horor-show

„Zeleni New Deal“ u Europi se pretvara u horor-show

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Siromasi, siromasi…

I dok se narodi Europe sa strepnjom spremaju za predstojeću zimu, samo nekoliko vijesti o događanjima u posljednje vrijeme moglo bi otkriti kolika količina crne nijanse nas zapravo očekuje.

Ako se ovako nastavi, Europa bi se vrlo brzo mogla pretvoriti u kontinent gladnih i promrzlih prosjaka.

Deindustralizacija

Vijest o tome da će najveća europska talionica aluminija, Aluminium Dunkerque Industries France, smanjiti proizvodnju za 22% zbog rasta cijena električne energije, sigurno je doprinijela da Francuska, ali i čitava Europa počnu strahovati od opstanka svoje industrije, istovremeno povećavajući ovisnost o stranim dobavljačima.

Komunalna poduzeća u problemima

Njemačka komunalna poduzeća, koja opskrbljuju svoje zajednice plinom i strujom, imaju problema s likvidnošću jer dobavljači električne energije i plina traže velike iznose kao sigurnosna jamstva prije isporuka. Pogođeno je oko 200 od 900 njemačkih komunalnih poduzeća.

Općinska komunalna poduzeća također “moraju računati na neplaćanje svojih kupaca u razmjerima bez presedana. Potrošači se u nekim slučajevima moraju nositi s povećanjem cijena od preko 50%, s čime se mnogi neće moći nositi”

Očekuje se da do 15% potrošača neće moći plaćati svoje račune.

To je znak ozbiljne opasnosti, jer krah komunalnih poduzeća prvi je znak nadolazeće ekonomske krize.

Neprijateljska poslovna okruženja

Njemačko gospodarstvo opterećuje se eksplozivnim troškovima energije dok nesolventnosti eskaliraju, pa čak i nekoć snažne tvrtke propadaju. Brojna industrijska poduzeća obustavila su proizvodnju ili drastično smanjila proizvodnju – zbog vrtoglavog porasta troškova energije. Predsjednik industrijskog udruženja BDI Siegfried Russwurm upozorava da spiralno rastuće cijene energije tjeraju tvrtke.

U najnovijem istraživanju BDI-ja, 90% svih tvrtki ozbiljno je ugroženo naglim porastom cijena energije i sirovina. U veljači 2022. ta je brojka bila samo 23%.

Ekstremne nestašice struje

Francuska inače proizvodi dobrih 70 posto svoje električne energije iz nuklearnih elektrana, ali njezina je opskrba električnom energijom u velikoj opasnosti jer su 24 od 56 reaktora izvan mreže zbog popravaka i održavanja. Zemlja sada planira kontinuirana isključenja električne energije ako dođe do odgovarajućih problema s opskrbom.

Francuska elektroprivreda RTE izvještava da je “jasno da zemlja neće moći proizvesti dovoljno električne energije tijekom zimskih mjeseci osim ako potrošači drastično ne smanje svoju potrošnju.” Kao rezultat toga, komunalno poduzeće očekuje da bi tijekom zime moglo doći do nestanka struje.

Provjeri/alethonews.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije