Četvrtak, 30 studenoga, 2023
NaslovnicaEkonomijaZemlje EU-a započele s racionalizacijom hrane i goriva

Zemlje EU-a započele s racionalizacijom hrane i goriva

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

U osvit kolapsa

Nažalost, ostvaruju se naša predviđanja od prošloga mjeseca: zemlje diljem svijeta, posebno u Europi, započinju provoditi politiku ograničavanja kupovine hrane i goriva.

Problemi s opskrbom hranom i gorivom na europskom tlu, kao što znamo, započeli su nakon što je većina zemalja na kontinentu uvela gospodarske sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. To je ugrozilo protok određenih artikala u Europi i zaprijetilo obustavom od ranije problematičnih globalnih lanaca opskrbe.

Kao rezultat toga cijene svega, od nafte do pšenice, porasle su, što je dovelo do visokih stopa inflacije. Isporuke tih osnovnih proizvoda također su se smanjile nakon što je izvoz iz Rusije potpuno obustavljen pa se sada racionaliziraju suncokretovo ulje, pšenica, mliječni proizvodi i plin.

Građani Španjolske počeli su doživljavati nestašice različitih proizvoda poput jaja, mlijeka i drugih mliječnih proizvoda gotovo odmah nakon izbijanja rata u Ukrajini, dok su veliki supermarketi počeli racionalizirati suncokretovo ulje. Vlada je otišla korak dalje te dozvolila trgovinama mogućnost privremenog nametanja ograničenja broja određenih proizvoda koje kupci smiju kupiti.

U Grčkoj su najmanje četiri nacionalna lanca supermarketa počela racionalizirati prehrambene proizvode poput brašna i suncokretovog ulja zbog kritično niskih zaliha uzrokovanih prekinutim lancima opskrbe iz Rusije i Ukrajine. Supermarketi se pravdaju kako je to samo preventivna mjera koja će biti ukinuta kada se nacionalne zalihe brašna i suncokretovog ulja stabiliziraju. Naime Grčka oko 30% pšenice uvozi upravo iz Rusije i Ukrajine.

U Njemačkoj je pokrenut prvi dio trostupanjskog kriznog plana za očuvanje opskrbe zemnim plinom u zemlji. Prva faza plana za hitne slučajeve dovest će do ciljanog zatvaranja protoka plina „pojedinačnim velikim potrošačima“.  Poput onoga u Grčkoj i ovaj plan racionalizacije preventivna je mjera koja se provodi kako bi se osiguralo da zemlja ne doživi nestašicu. Njemačka također pokušava smanjiti svoju ovisnost o ruskom plinu: prije rata se 55% prirodnog plina uvozilo iz Rusije, a sada je ta količina smanjena na 40% uz pomoć tokova prirodnog plina iz Nizozemske, Francuske i Belgije.

Osim toga, od danas je nastupilo najavljeno poskupljenje određenih proizvoda (ulje, brašno, kvasac) uoči kojega su građani Njemačke pohrlili u masovne kupovine, a kako bi se izbjeglo pomahnitalo prekrcavanje potrošačkih košarica pojedini trgovački lanci uveli su ograničenja na određenu robu: većina ih dopušta kupovinu samo jedne litre ulja po osobi, kao i kupovinu jednog ili dva kilograma brašna po osobi.

U našim trgovinama još uvijek nema značajnijih nestašica, ali svjedoci smo kako cijene „klize“ naviše iz dana u dan. Sve je to posljedica globalizma, odnosno o uvozu ovisnih gospodarstava, koja se urušavaju čim dođe do prekida lanca opskrbe iz drugih zemalja.

I dalje mislite da se sve ovo događa slučajno i da nije planiran ovakav slijed događaja koji domino efektom izaziva kolaps na globalnoj razini?

VEZANO

najnovije