Četvrtak, 8 lipnja, 2023
NaslovnicaNajnovije„Zlo je glupo i na kraju će propasti“ poruka je s predstavljanja...

„Zlo je glupo i na kraju će propasti“ poruka je s predstavljanja knjige Cjepivo: da ili ne?

4.9
(50)

S predstavljanja nove knjige prof. dr. sc. Josipa Mužića

Nakon Zadra, Zagreba te Šibenika i Split je dočekao predstavljanje knjige „Cjepivo: da ili ne? Moralno rasuđivanje u vrijeme korone“ prof. dr. sc. Josipa Mužića, svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije i profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. O njegovim smo javnim istupima u kontekstu njegova pastoralnog djelovanja protiv nametnutih mjera već pisali a sada smo dobili nastavak i možda odgovor na pitanje koje smo tada bili postavili. Mužić je probuđenom dijelu javnosti od ranije poznat po svojoj knjizi „Rat protiv čovjeka“ (2 ili 3).

Čitavim događanjem moderirala je Nada Babić, profesorica hrvatskog jezika, a baš kao i na prijašnjim promocijama na kojima su govornici bili mahom iz redova sveučilišnih profesora, humanističkog i prirodoznanstvenog profila, odnosno filozofije, teologije, farmacije, biomedicine, tako je i za večerašnje predstavljače autor odabrao stručnjake iza kojih stoji istraživačko iskustvo i profilirani autoritet.

Prvi govornik bio je izv. prof. dr. sc. Borislav Dadić s Odjela za filozofiju Sveučilišta u Zadru. Odmah na početku zapitao se zašto napisati ovakvu knjigu pored svih ponuđenih informacija, i na koncu, zašto je uopće čitati? Odgovorio je kako Mužić ne prihvaća naivno sve što nam mainstream mediji serviraju već je sve dostupne informacije kritički preispitao, dublje tražio i istraživao što stoji u pozadini ovoga fenomena zvanog korona kriza. Na primjerima kontradiktornih izjava Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, Dadić tumači kako oprečne tvrdnje ne mogu obje biti istinite te da ljudski razum odbacuje kontradikcije. Pojašnjava kako ni biskupi ni Papa nisu kompetentni kada su u pitanju farmaceutski pripravci te ih zbog toga ne bismo ni trebali slušati u njihovim pozivima na cijepljenje. Oni jesu stručni u pitanjima vjere i morala, a Mužić nam vrlo argumentirano pokazuje da su genetski pripravci povezani s ubijanjem nevinih te su kao takvi moralno neprihvatljivi. Dadić je na kraju naglasio kako Mužić nigdje u knjizi ne daje niti nudi gotov odgovor o cijepljenju jer bi nam time zanijekao našu slobodnu volju. Poručio je svima „Ako je nešto nelogično onda nije niti istinito. Zlo je glupo i na kraju će propasti.“

Dr. sc. Mato Drljo, umirovljeni stručnjak iz područja kanonskog prava, čestitao je Mužiću na hrabrosti zbog objavljivanja knjige te iznio svoja razmišljanja o čitavoj situaciji. Istaknuo je kako se trenutačno provodi program koji cilja na to da čovjeka pretvori u robota te da se svjetski moćnici ponašaju poput gospodara svijeta koji žele porobiti čitavo čovječanstvo. Drljo se protivi provođenju mjera u liturgijskim prostorima te ne skriva svoje razočaranje Crkvom, Papom i biskupima, tim više što je Papa suveren pa ne treba podilaziti svjetovnoj vlasti jer „nikada se u povijesti Crkve još nije dogodilo da je netko ukinuo treću Božju zapovijed.“ Pojasnio je kako za ovu situaciju nisu odgovorni samo Stožer i premijer Plenković, već netko čiji plan oni izvršavaju te je ukratko podsjetio na nekoliko takvih pokušaja koji su se sami urušili (Francuska revolucija, komunizam). Zaključio je kako se i ova Babilonska kula mora urušiti borbom koja će ujediniti molitvu, ignoriranje mjera, demonstracije te naposljetku organiziranu pomoć.

Posljednji predstavljač dr. sc. Josip Markotić, bioetičar koji je predavao na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, za početak je značajno primijetio kako u publici ne vidi ni jednog svećenika. Slično kao i Dadić, dotaknuo se kontradiktornih informacija koje kolaju u mainstream medijima te se nadovezao na pitanje savjesti kod vjernika koji su dodatno zbunjeni izjavama crkvene hijerarhije. Pojasnio je kako ne treba slušati njihova mišljenja objavljena na Facebook statusima već isključivo službene stavove Crkve o pitanjima morala. Čovjek ima dužnost ispravno formirati svoju savjest i odgojiti smisao za vrijednosti a „ni pod kojim okolnostima ne smijemo djelovati iz nesigurne savjesti.“ Izrazio je zabrinutost zbog toga što se dobiva dojam kako kod nas crkveni autoriteti sumnjaju u sud savjesti onih vjernika koji odbijaju cijepljenje. Na taj način kao da su se svrstali na stranu agresivne retorike mainstream medija koji ih časte epitetima nazadni, nekulturni, antivakseri, ravnozemljaši isl.

Nakon Markotićeva izlaganja uslijedila su pitanja iz publike a u završnoj riječi Mužić je kazao kako ga veseli to što nastaju razne inicijative koje daju svoj doprinos te da su one svjetlo koje pokazuje bolju budućnost, jer ljubav je inventivna i kreativna.

Ocijenite članak

Kliknite na srce za ocjenu!

Prosječna ocjena 4.9 / 5. Ukupno glasova: 50

Zasad nema glasova! Budite prvi tko će ocijeniti članak!

VEZANO

najnovije