Subota, 10 lipnja, 2023
NaslovnicaNajnovijeZnačajno! Francuska Narodna skupština odbacila produženje covid propusnica

Značajno! Francuska Narodna skupština odbacila produženje covid propusnica

5
(34)

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Mala pobjeda nove oporbe, velik poraz vlasti

U noći s 12. na 13. srpnja, Narodna skupština Republike Francuske usvojila je prijedlog zakona o Covidu, s 221 glasom za i 187 protiv.

Ono što je najznačajnije u izglasavanju ovog zakona je brisanje njegovog 2. članka koji je ostavljao mogućnost vraćanja covid propusnica.

Tijekom rasprave predsjednička je koalicija u nekoliko navrata bila nadglasana od strane nove većine koju predvodi Mari le Pen iz stranke Nacionalnog okupljanja, kojoj se pridružio dio Nove narodne, ekološke i socijalne unije (Nupes) i Republikanaca (LR).

Prema originalnom prijedlogu ovog zakona, tražilo se da se izvanredno zdravstveno stanje koje završava 31. srpnja, produži u smislu informacijskog i nadzornog sustava za dodatnih šest mjeseci, čime bi se otvorila mogućnost ponovnog uspostavljanja kontrole za putovanja u ili iz Francuske, Korzike ili prekomorskih zajednica. Upravo ova druga mjera odbijena je s 219 glasova za i 195 protiv, čime je prijedlog zakona lišen, za vladu, bitnog sadržaja.

Kako je dočekana odluka o izglasavanju novog zakona, odnosno o mogućnosti daljnjeg produženja covid propusnica, pogledajte u videu.

Foto naslovnice: screenshot francesoir.fr (@Alain JOCARD / AFP)

Ocijenite članak

Kliknite na srce za ocjenu!

Prosječna ocjena 5 / 5. Ukupno glasova: 34

Zasad nema glasova! Budite prvi tko će ocijeniti članak!

VEZANO

najnovije