Srijeda, 29 studenoga, 2023
NaslovnicaVijestiZnanstvenici zagovaraju da psi i mačke postanu vegani u cilju spasa od...

Znanstvenici zagovaraju da psi i mačke postanu vegani u cilju spasa od „klimatskih promjena“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Studija

U svjetlu promocije izbacivanja hrane životinjskog porijekla iz ljudske prehrane, kao jednog od tobožnjeg razloga „klimatskih promjena“, dolazi i najnovija recenzirana studija koja to sugerira i za kućne mačke i pse. Studija je objavljena je 4. listopada u znanstvenom časopisu PLOS ONE, a financirana je od strane Fonda za istraživanje prehrambenog sustava, tvrtke za hranu za kućne ljubimce Wild Earth i organizacije za podizanje svijesti o hrani ProVeg International.

U studiji, veterinar i autor studije Andrew Knight tvrdi da bi ukoliko bi kućni psi i mačke postali vegani, to imalo znatan utjecaj na emisije stakleničkih plinova, štednju vode i općenito imalo dubok utjecaj na okoliš.

“Već dugo znamo da je biljna prehrana bolja za planet, ali nismo ozbiljno razmatrali utjecaj hrane za kućne ljubimce”, rekao je dr. Knight, profesor na Sveučilištu Griffith.

“Međutim, hrana za kućne ljubimce ima dubok utjecaj na okoliš. Nasuprot tome, vrlo velike koristi za okoliš mogu se postići nutritivno ispravnom veganskom hranom za kućne ljubimce.” 

Uz kućne ljubimce koji čine 10 posto svjetske populacije i njihov broj raste, oni također značajno doprinose konzumaciji stoke, pa dr. Knight kaže:

“Stoga, utjecaj hrane za kućne ljubimce ne treba zanemariti kada se razmatraju utjecaji prehrane na okoliš. Suprotno tome, velike koristi za održivost okoliša mogu se ostvariti upotrebom nutritivno zdrave veganske prehrane za pse i mačke, kao i za ljude.”

Do 2023. godine tržište veganske hrane za pse procijenjeno je na 14 milijardi američkih dolara, a očekuje se da će do 2033. dosegnuti 26 milijardi američkih dolara.

“Vlasnici kućnih ljubimaca koji brinu o okolišu ili zdravlju svojih životinja trebali bi razmisliti o nutritivno ispravnoj veganskoj hrani za kućne ljubimce”, zaključio je dr. Knight i dodaje: “Međutim, kako bi se očuvalo zdravlje, važno je da se ljudi hrane samo komercijalnim namirnicama koje su označene kao nutritivno potpune, a koje proizvode ugledne tvrtke s dobrim standardima.”

Je li veganska hrana za pse i mačke uopće hranjiva za njih?

Nema dokaza da veganstvo zadovoljava prehrambene potrebe kućnih ljubimaca, kaže veterinar Lee Pickett iz Sjeverne Karoline.

Mačkama je, na primjer, potrebna prehrana koja se temelji na mesu, a njihov želudac i crijeva nisu pogodni za preradu škroba i vlakana koja se nalaze u biljkama.

“Mačke su obvezni mesojedi, što znači da im je potrebno meso. Oni su evoluirali da jedu male glodavce, tako da su njihovi zubi i čeljusti dizajnirani za hvatanje i trganje plijena, a ne za žvakanje i mljevenje biljnog materijala”, rekao je dr. Pickett.

Biljnoj prehrani također nedostaju važni hranjivi sastojci poput metionina, koji je mačkama potreban u velikim količinama ili počinju patiti od dermatitisa i slabog rasta.

“Još jedan primjer je arahidonska kiselina, masna kiselina koja se nalazi u životinjama, ali ne i u biljkama, a koja je potrebna za pravilno funkcioniranje mozga, mišića i imunološkog sustava”, rekao je Pickett, te dodao kako mesojedi poput mačaka drugačije postupaju s vitaminima od svejeda:

“Svejedi mogu unijeti beta-karoten iz biljaka kako bi proizveli vitamin A, ali mačke nemaju taj metabolički put, pa moraju unijeti sam vitamin A koji se nalazi samo u mesu. Mačke također ne mogu stvarati vitamin D u svojoj koži kao ljudi, pa im je potreban izvor hrane, poput jetre ili životinjske masti”.

Dodatno, mesna prehrana čini urin kiselijim, dok ga biljna prehrana čini alkalnim, potencijalno povećavajući stvaranje mokraćnih kamenaca koji mogu začepiti mokraćni trakt, osobito kod muških mačaka.

Provjeri/TheEpochTimes

Foto naslovnice: unsplash.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije