Četvrtak, 30 studenoga, 2023
NaslovnicaZdravlje & LifestyleZnate li što je Astaksantin i za što je dobar?

Znate li što je Astaksantin i za što je dobar?

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Super antioksidans

Astaksantin je crveno-narančasti pigment koji se prirodno nalazi u algama i mikroalgama, gljivama, bakterijama. Izvor je boje nekih rakova (jastoga, škampa) ili ribe (divljeg lososa). Ljudi ga ne sintetiziraju.
Pripada obitelji karotenoida i ima molekularnu sličnost s beta-karotenom, a njegova uporaba lakša je od vitamina A bez rizika od toksičnog predoziranja.

Astaksantin se smatra super antioksidansom, a bio je predmet mnogih studija, koje su se fokusirale na dobrobiti astaksantina za vid i kožu. Naime, primjećeno je da ovaj pigment sintetiziraju samo alge u uvjetima agresije (temperatura, sunčevo zračenje, nedostatak vode, itd.). 

I doista, sposoban je neutralizirati pojedinačni kisik dvaput put bolje od beta-karotena, a 80 puta je učinkovitiji od vitamina E. Njegova sposobnost prodiranja i prolaska kroz stanične membrane, doprinosi svim tkivima i organima, uključujući i mozak. Dakle, ova strukturna posebnost astaksantina objašnjava njegove zdravstvene prednosti.

Vid i koža

Poznato je da karotenoidi štite mrežnicu od oksidativnog stresa. Stoga je astaksantin proučavan u kontekstu makularne degeneracije povezane sa starenjem.
Pokazalo se da smanjuje lezije mrežnice i štiti fotoreceptore od UVB zračenja, a ovi foto-zaštitni učinci proizlaze iz povećanja antioksidativnih enzima i smanjenja upale.
Slično tome, sprječava nastanak katarakte nakon primjene glukokortikoida.

Astaksantin pomaže u zaštiti kože od UV-B zračenja i to zbog njegovih protuupalnih svojstava koja neutraliziraju izlučivanje upalnih citokina.
Suplementacija od 6 ili 12 mg tijekom 16 tjedana pružila je bolju zaštitu kože od sunčevog zračenja‌.

Za usporedbu, kod skupine bez suplementacije primijećena je pojava bora i dehidracija kože, što sugerira da astaksantin štiti kožu od UV-B zraka i dehidracije. Također sprječava hiperpigmentaciju poznatu kao staračke pjege.

Neuroprotekcija

Astaksantin može prijeći krvno-moždanu barijeru, a zahvaljujući svom antioksidativnom djelovanju, pokazalo se da djeluje neuroprotektivno.
Kao rezultat toga, sudjeluje u poboljšanju pamćenja, ‌te prevenciji neurodegenerativnih bolesti.
Nekoliko studija slažu se oko njegovih antioksidativnih, protuupalnih i antiapoptotskih svojstava s obzirom na poboljšanje neuroplastičnosti.
Neuroprotektivni učinak posebno je učinkovit u situacijama cerebralne ishemije – reperfuzije.

Lipidemija

Astaksantin davan u dozi od 20 mg/dan tijekom 20 dana kod pretilih ispitanika smanjio je LDL-cde za 10,4% i ApoB za 7,59%‌, dok su HDL-c i kolesterol ostali nepromijenjeni.
Nasuprot tome, druga studija nije pokazala poboljšanje LDL-c u pacijenata s hiperlipidemijom normalne težine s dozama od 6 do 18 mg astaksantina. Međutim, razina HDL-c porasla je s 8 na 14%, a onaj triglicerida pao je između 17 i 26%.

Konačno, druga studija analizirala je doprinos različitih antioksidansa na bolest masne jetre. Utvrđeno je da je najučinkovitiji antioksidans u smanjenju nakupljanja masti u jetrenim stanicama, a inhibira unutarstaničnu lipogenezu, apoptozu, upalu i lipotoksičnost.

Krv i krvni tlak

Antioksidativna svojstva astaksantina štite membranu crvenih krvnih stanica od lipoperoksidacije od 6 mg/ dan. Ovaj pigment također poboljšava protok krvi, što rezultira smanjenjem sistoličkog i dijastoličkog tlaka‌.

Ovo bi se svojstvo moglo objasniti njegovom sposobnošću da bolje od vitamina E neutralizira superoksidne ione koji izdvajaju dušikov oksid.

Dijabetes

Zahvaljujući posebnosti svoje kemijske strukture da stane u stanični član, poboljšava osjetljivost na inzulin.

U ispitivanjima na štakorima koji su patili od metaboličkog sindroma, smanjen je šećer u krvi.
Njegovo antioksidativno i protuupalno djelovanje štiti bubrege od oksidativnog stresa, koji je visok kod dijabetičara.

S druge strane, nova studija otkrila je da ispod 18 mg/dan astaksantina, razina adiponektina raste. Međutim, on je uključen u metabolizam ugljikohidrata i lipida i snižava razinu triglicerida u jetri, što utječe na povećanje inzulinske osjetljivosti jetre, ali i mišića.

Masno tkivo

S obzirom na prednosti astaksantina na lipogenezu i lipoperoksidaciju, proučavani su i njegovi učinci na masno tkivo.
Kao što se i očekivalo, učinkovit je u kontroli adipogeneze. Dakle, ograničava umnožavanje adipocita, sagorijevanje masti i njihovo korištenje na razini smeđih i bijelih adipocita ‌je povećana.

Zaključno, preporuča se suplementacija astaksantina kako bi se smanjila ili spriječila prekomjerna masnoća.

Plodnost

Konzumacija karotenoida i antioksidansa općenito je u pozitivnoj korelaciji s boljom plodnošću.
Zbog toga je studija sa 16 mg astaksantina dnevno pokazala smanjenje oksidativnog stresa u sjemenoj tekućini i povećanje spermatogeneze. Ovi su parametri bili povezani s višim mjesečnim (23,1%) i ukupnim (54,5%) stopama trudnoće u usporedbi s placebom.

Tjelesna aktivnost

Astaksantin je u ispitivanjima s miševima stimulirao korištenje masnoće iz skladišta umjesto glukoze.
Stoga, u omjeru od 0,02% unosa hrane, poboljšava izdržljivost na napor, a time i izvedbu.
Kao rezultat toga, ovaj bi pigment mogao biti zanimljiv za sportove izdržljivosti.

Nova analiza proučavala je konzumaciju antioksidansa kao što je astaksantin, na poboljšanje fizičke sposobnosti za napor. Nakon 4 tjedna prehrane bogate lososom, ali i voćem i povrćem, kapacitet vježbanja bio je značajno veći od kontrolne skupine. Oksidacija ugljikohidrata i lipida tijekom i nakon vježbanja bila je veća.

Doziranje

Krajem 2017. Europska komisija odobrila je Haematococcus pluvialis i njegov ekstrakt, astaksantin, kao “novu hranu”.

Preporučena doza je 6 do 8 mg/dan tijekom 2 do 3 mjeseca, uzima se tijekom obroka .

– Priprema kože za UV-B: 4 mg / dan
– Prevencija bora, hiperpigmentacija: 6 mg / dan
– Poboljšanje izdržljivosti na napor: 16 mg / dan
– Lipidemija, dijabetes, antioksidativna zaštita: 6 mg / dan

Provjeri/doctonat.com

P O D I J E L I !

VEZANO

najnovije