Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaEkonomijaNastavak propasti „zelene“ Agende - Pad potražnje za solarnom energijom u Europi...

Nastavak propasti „zelene“ Agende – Pad potražnje za solarnom energijom u Europi i SAD-u

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Slobodan pad dekarbonizacije

Nakon što je proizvođač solarne opreme SolarEdge Technologies upozorio na pad europske potražnje za ovim vidom obnovljivih izvora, od petka ujutro nastavio se pad dionica kompanija za solarnu energiju. 

“Tijekom drugog dijela trećeg tromjesečja 2023. doživjeli smo značajna neočekivana otkazivanja i povlačenja postojećih zaostataka od naših europskih distributera”, rekao je izvršni direktor SolarEdgea Zvi Lando u izjavi

Lando je rekao: “Ova otkazivanja i izbacivanja pripisujemo zalihama u kanalima većim od očekivanih i stopama instaliranja sporijim od očekivanih. Konkretno, stope instaliranja za treći kvartal bile su puno sporije na kraju ljeta i u rujnu gdje tradicionalno postoji porast stopa ugradnje.”

SolarEdge je također objavio preliminarne rezultate za treće tromjesečje, s prihodima u trećem kvartalu u rasponu od 720 do 730 milijuna dolara, u usporedbi s prethodnim očekivanjima od 880 do 920 milijuna dolara.  

Dionice SolarEdgea pale su čak 28% u pretmarket trgovanju u New Yorku. Također, konkurent Enphase Energy pao je -17%, Sunrun -9%, a SunPower -8%. 

Evo što analitičari s Wall Streeta kažu o lošim izgledima SolarEdgea:

Goldman Sachs (smanjen na neutralno od kupnje; PT na 131 USD s 254 USD)

 • Donji nivo odražava SolarEdgeovu negativnu prethodnu najavu o “znatno nižim stopama instaliranja” 
 • “Nakon drugog uzastopnog razočaravajućeg tromjesečja rezultata/smjernica, teško nam je braniti dionice”

Analitičarka Deutsche Bank Corinne Blanchard

 • Prekinite preporuku na SolarEdgeu da biste je zadržali
 • Smanjenje brojeva za većinu solarnih tvrtki, budući da se očekuje daljnji pad uz slabu potražnju na američkom i europskom tržištu stambenih objekata
 • Također smanjuje preporuke Sunruna i Sunnove za zadržavanje

BMO analitičar Ameet Thakkar (nadmašuje PT 216 USD)

 • Očekuje se negativno ažuriranje u ovom tromjesečju, ali komentari SolarEdgea sugeriraju da će prognoza za 4. tromjesečje “biti značajno niža od ove”
 • Dionica bi trebala biti “pod značajnim pritiskom”

Analitičar Truist Securities Jordan Levy (kupovina, PT 180 USD)

 • Smanjenje predviđanja za 3. kvartal SolarEdgea odražava izazove izvan američkog tržišta
 • Tvrtka je smanjila svoje smjernice jer su europska tržišta solarne energije za stambene objekte oslabila tijekom tromjesečja

Potražnja za solarnom energijom također je pala i u SAD-u zbog visokih kamatnih stopa i manje povoljne državne politike obnovljivih izvora energije.

Iznimno učinkovit i pouzdan oblik proizvodnje čiste energije ključna je komponenta svih mogućih svjetskih putova dekarbonizacije, no skokoviti troškovi inflacije potkopali su rast ovog sektora i ostavili velike projekte mrtve u vodi baš kad je njihova proizvodnja najpotrebnija. Velika promjena politike je na redu, ali javni i privatni sektor se spore oko toga tko bi trebao platiti sve skuplje razvojne planove. 

Cjelokupni energetski prijelaz na obnovljive izvore je u fazi pucanja i nikad nije bio održiv. Sada ostaje vidjeti hoće li se krenuti u realizaciju scenarija još većih financijskih izdvajanja od strane svjetskih vlada kako bi se podržala industrija koja propada.

Provjeri/zerohedge.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

1 KOMENTAR

 1. Vidi, vidi. Majke ti, kakvo neugodno otrežnjenje. Tko bi to pomislio? Tko bi to očekivao?

  Tako je to kada ekonomija i financije postave političke pamflete na tvrdo tlo. Oni koji imaju para za takve investicije (a među njima svakako nismo vi ili ja, štovani čitatelju), ipak sada povlače “ručnu”. Ne haju za pamfletima. Jer su navikli na tanjuru imati wagyu biftek. Što će reći da ni sami ne vjeruju u te političke floskule. Nafta je ipak nafta, plin je ipak plin, a meso je ipak meso.

  Pa nek im Bill Gates, Soroš, Black Rock i kompanija dadu pare, oni su krcati ko brod. Ali ne, radije će pare potrošiti na granate i rakete. I “cjepiva”. Sve, samo ne ono što treba. A naši vrli političari će ih slijediti ko’ pačići mali.

  Sve će te njihove puste želje na kraju srušiti priprosta financijska aritmetika. Kakva sprdnja!

VEZANO

najnovije