Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaLažna povijest17 artefakata koji sugeriraju postojanje visokotehnoloških civilizacija prije više tisuća ili čak...

17 artefakata koji sugeriraju postojanje visokotehnoloških civilizacija prije više tisuća ili čak milijuna godina

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr i YouTube: https://www.youtube.com/@provjeri_hr

Nepoznata povijest

Prema našem konvencionalnom pogledu na povijest, ljudi Zemljom u današnjem obliku hodaju tek nekih 200 000 godina, a velik dio mehaničke genijalnosti za koju znamo u moderno doba počeo se razvijati tek prije nekoliko stotina godina, tijekom industrijske revolucije. Međutim, današnji dokazi aludiraju na napredne civilizacije koje su postojale prije nekoliko tisuća godina, pa čak i puno ranije.

“Oopart“ ili “artefakt izvan mjesta” je izraz koji se daje brojnim pretpovijesnim predmetima koji se danas nalaze na raznim mjestima diljem svijeta i koji pokazuju razinu tehnološke sofisticiranosti koja nije u skladu s našom sadašnjom paradigmom.

Mnogi znanstvenici ih pokušavaju objasniti kao prirodne pojave, dok drugi kažu da su takva objašnjenja omalovažavajuća i da su pretpovijesne civilizacije imale napredno znanje, a to je znanje izgubljeno tijekom stoljeća da bi se iznova razvilo u modernim vremenima.

- Advertisement -

Ovdje ćemo pogledati razne „oopartove“, starosti od nekoliko stotina do milijun godina, ali svi pokazuju napredak daleko iznad svog vremena.

Ne možemo sa sigurnošću reći što su potpuno istinite činjenice, a dat ćemo vam letimičan pogled na ono što je poznato, pretpostavljeno u vezi s ovim fenomenima, u duhu otvorenog uma i usmjerenosti prema pravim znanstvenim otkrićima.

17. Baterije stare 2000 godina?

Dokazano je da glinene posude s asfaltnim čepovima i željeznim šipkama izrađene prije otprilike 2000 godina mogu proizvesti više od volta električne energije. Ove drevne “baterije” pronašao je njemački arheolog Wilhelm Konig 1938. godine, nedaleko od Bagdada u Iraku.

“Baterije su oduvijek privlačile interes kao zanimljivost”, rekao je dr. Paul Craddock, stručnjak za metalurgiju u Britanskom muzeju, za BBC 2003. godine: “One su jednokratne. Koliko znamo, nitko drugi nije pronašao ništa slično. Čudne su to stvari; one su jedna od životnih enigmi.”

16. Staroegipatska žarulja?

- Advertisement -

Reljef ispod hrama Hathor u Denderi, u Egiptu, prikazuje figure koje stoje oko velikog objekta nalik na žarulju. Erich Von Däniken, koji je napisao “Kočiju bogova”, napravio je model žarulje koja radi kada je spojena na izvor struje, emitirajući jezivo, ljubičasto svjetlo.

15. Veliki zid Teksasa

Godine 1852., u sada poznatom okrugu Rockwall u Teksasu, farmeri su kopajući bunar otkrili nešto što je izgledalo kao drevni kameni zid. Procjenjuje se da je star između 200.000 do 400.000 godina, neki kažu da je to prirodna formacija, dok drugi kažu da je očito djelo čovjeka.

Dr. John Geissman sa Sveučilišta Texas u Dallasu testirao je stijene u sklopu dokumentarca History Channela. Otkrio je da su svi bili magnetizirani na isti način, sugerirajući da su se formirali tamo gdje jesu i da nisu premješteni na to mjesto s nekog drugog mjesta. No, neke ovaj test za TV emisiju nije uvjerio i pozivaju na daljnje studije.

Geolog James Shelton i arhitekt s Harvarda John Lindsey primijetili su elemente koji izgledaju kao arhitektonski dizajn, uključujući lukove, portale s prečkama i četvrtaste otvore koji nalikuju prozorima.

14. Nuklearni reaktor star 1,8 milijardi godina?

- Advertisement -

Godine 1972. francuska je tvornica uvezla rudaču urana iz Okla, u afričkoj Republici Gabon. Uran je već bio ekstrahiran. Otkrili su da je mjesto nastanka očito funkcioniralo kao veliki nuklearni reaktor koji je nastao prije 1,8 milijardi godina i radio je oko 500.000 godina.

Dr. Glenn T. Seaborg, bivši šef Povjerenstva za atomsku energiju SAD-a i dobitnik Nobelove nagrade za svoj rad u sintezi teških elemenata, vjerovao je da to nije prirodni fenomen, te da stoga mora biti nuklearni reaktor koji je napravio čovjek.

Da bi uran “izgorio” u reakciji, potrebni su vrlo precizni uvjeti. Voda mora biti izuzetno čista, puno čišća nego što se javlja u prirodi. Materijal U-235 neophodan je za pojavu nuklearne fisije. To je jedan od izotopa koji se prirodno nalaze u uranu. Nekoliko stručnjaka za reaktorski inženjering rekli su kako vjeruju da uran u Oklu nije mogao biti dovoljno bogat U-235 da bi se reakcija odvijala prirodnim putem.

13. Izrađivači pomorskih karata prije nego što je Antarktika bila prekrivena ledom?

Neki misle da karta koju je izradio turski admiral i kartograf Piri Reis 1513. godine, ali potječe iz raznih ranijih karata, prikazuje Antarktiku onakvom kakva je bila u vrlo dalekom dobu prije nego što je bila prekrivena ledom.

Kopnena masa je prikazana kako strši iz južne obale Južne Amerike. Kapetan Lorenzo W. Burroughs, kapetan američkih zračnih snaga u kartografskom odjelu, napisao je pismo dr. Charlesu Hapgoodu 1961. godine rekavši da se čini da ova kopnena masa točno prikazuje obalu Antarktike kakva je ispod leda.

Dr. Hapgood (1904. – 1982.) bio je jedan od prvih koji je javno sugerirao da karta Piri Reisa prikazuje Antarktiku tijekom prapovijesti. Bio je povjesničar školovan na Harvardu čije su teorije o geološkim pomacima zaslužile divljenje Alberta Einsteina. Pretpostavio je da su se kopnene mase pomaknule, objašnjavajući zašto je Antarktika prikazana povezanom s Južnom Amerikom.

Moderne studije opovrgavaju Hapgoodovu teoriju da se takva promjena mogla dogoditi unutar tisuća godina, ali pokazuju da se mogla dogoditi unutar milijuna godina.

12. 2000 godina star detektor potresa

Zhang Heng je 132. godine nove ere stvorio prvi seizmoskop na svijetu. Kako točno radi ostaje misterij, ali replike su radile s preciznošću usporedivom s modernim instrumentima.

138. godine nove ere, točno je naznačeno da se potres dogodio oko 300 milja zapadno od Luoyanga, glavnog grada. Nitko nije osjetio potres u Luoyangu i odbacio je upozorenje sve dok glasnik nije stigao nekoliko dana kasnije, tražeći pomoć.

11. Lule stare 150.000 godina?

Pećine blizu planine Baigong u Kini sadrže cijevi koje vode do obližnjeg jezera. Pekinški institut za geologiju ih je datirao na prije oko 150.000 godina, prema Brianu Dunningu sa Skeptoid.com.

Državni medij Xinhua izvijestio je da su cijevi analizirane u lokalnoj talionici i da se 8 posto materijala nije moglo identificirati. Zheng Jiandong, geološki istraživač iz Kineske uprave za potrese, rekao je državnim novinama People’s Daily 2007. da su neke od cijevi bile vrlo radioaktivne.

Jiandong je rekao da se magma bogata željezom možda uzdigla iz dubine Zemlje, dovodeći željezo u pukotine gdje se moglo skrutiti u cijevi; iako je priznao: “Doista postoji nešto tajanstveno u vezi s ovim lulama.” Naveo je radioaktivnost kao primjer čudnih svojstava cijevi.

10. Antikiterski mehanizam

Mehanizam koji se često naziva drevnim “računalom”, a koji su izgradili Grci oko 150. godine prije Krista, bio je u stanju izračunati astronomske promjene s velikom preciznošću.
“Da nije otkriveno… nitko ne bi vjerovao da bi moglo postojati jer je tako sofisticirano”, rekao je matematičar Tony Freeth u dokumentarcu NOVA-e. Mathias Buttet, direktor istraživanja i razvoja proizvođača satova Hublot, rekao je u videu koji je objavilo Ministarstvo kulture i turizma Helenske Republike, “Ovaj mehanizam s Antikitere uključuje genijalne značajke koje se ne nalaze u modernoj izradi satova.”

9. Svrdlo za ugljen

John Buchanan, Esq., predstavio je misteriozni predmet na sastanku Društva antikvara Škotske 13. prosinca 1852. Svrdlo je pronađeno zatvoreno u ugljenu debelom oko 56 centimetra, zakopano u sloju gline pomiješanom s gromadama debljine oko 2 metra.

Kaže se da je Zemljin ugljen nastao prije više stotina milijuna godina. Društvo je odlučilo da je instrument suvremene razine naprednosti. No zaključeno je da je “željezni instrument mogao biti dio bušilice koja se slomila tijekom neke prethodne potrage za ugljenom.”

Buchananovo detaljno izvješće nije uključivalo nikakve znakove da je ugljen koji okružuje instrument probušen bušenjem.

8. Kugle stare 2,8 milijardi godina?

Za sfere s finim utorima oko njih, pronađene u rudnicima u Južnoj Africi, neki kažu da su prirodno formirane mase mineralne tvari. Drugi su rekli da ih je oblikovala pretpovijesna ljudska ruka.

“Globusi, koje imaju vlaknastu strukturu iznutra s ljuskom oko sebe, vrlo su tvrdi i ne mogu se izgrebati, čak ni čelikom”, rekao je Roelf Marx, kustos muzeja Klerksdorp u Južnoj Africi, prema knjizi Michaela Crema “Zabranjena arheologija: Skrivena povijest ljudske rase“. Marx je rekao da su sfere stare oko 2,8 milijardi godina.

Ako su to mineralne mase, nejasno je kako su točno nastale.

7. Željezni stup Delhija

Ovaj je stup star najmanje 1500 godina, ali bi mogao biti i stariji. Ostaje bez rđe i zapanjujuće je čistoće. Sastoji se od 99,72 posto željeza, prema profesoru AP Gupti, voditelju Odsjeka za primijenjene i humanističke znanosti na Institutu za tehnologiju i menadžment u Indiji.

U moderno doba, kovano željezo se izrađuje s čistoćom od 99,8 posto, ali sadrži mangan i sumpor, dva sastojka kojih nema u stupu.

Napravljen je najmanje “400 godina prije nego što ga je najveća poznata ljevaonica na svijetu mogla proizvesti”, napisao je John Rowlett u “Studiji o obrtnicima drevnih i srednjovjekovnih civilizacija kako bi se pokazao utjecaj njihove obuke na našu današnju metodu Trgovačko obrazovanje.”

6. Vikinški mač Ulfberht

Kad su arheolozi pronašli vikinški mač Ulfberht, koji datira iz 800. do 1000. godine nove ere, bili su zapanjeni. Nisu mogli shvatitit kako bi tehnologija za izradu takvog mača bila dostupna sve do industrijske revolucije, 800 godina kasnije.

Njegov sadržaj ugljika je tri puta veći od ostalih mačeva tog vremena, a nečistoće su uklonjene do te mjere da je željezna rudača morala biti zagrijana na najmanje 1650°C.

Uz veliki trud i preciznost, moderni kovač Richard Furrer iz Wisconsina iskovao je mač Ulfberht kvalitete koristeći tehnologiju koja bi bila dostupna u srednjem vijeku. Rekao je da je to najkompliciranija stvar koju je ikada napravio, a koristio je metode za koje nije poznato da su ih koristili ljudi tog vremena.

5. Čekić star 100 milijuna godina?

Čekić je pronađen u Londonu u Teksasu, 1934. godine, zatvoren u kamenu koji se formirao oko njega. Kaže se da je stijena koja okružuje čekić stara više od 100 milijuna godina.
Glen J. Kuban, skeptik je prema tvrdnjama da je čekić napravljen prije više milijuna godina, rekao je da kamen možda sadrži materijale stare više od 100 milijuna godina, ali to ne znači da je stijena nastala oko čekića tako davno.

Rekao je da se nešto vapnenca stvorilo oko artefakta za kojeg se zna da su iz 20. stoljeća, tako da se konkrementi mogu formirati prilično brzo oko predmeta (konkrementi su mase stvrdnute mineralne tvari).

Carl Baugh, koji je bio u posjedu artefakta, rekao je da se drvena ručka pretvorila u ugljen (dokaz njene velike starosti) i da je metal od kojeg je napravljena čudnog sastava. Kritičari su pozvali na neovisna testiranja kako bi se potvrdile ove tvrdnje, ali do sada takvo testiranje nije provedeno.

4. Prapovijesno gradilište?

Radnici u kamenolomu u blizini Aix-en-Provencea u Francuskoj u 18. stoljeću naišli su na alate zaglavljene u sloju vapnenca 15 metara ispod zemlje.

Pronalazak je 1820. u Američkom časopisu za znanost i umjetnost zabilježio TD Porter, koji je prevodio djelo grofa Bournona – „Mineralogija“.

Drveni instrumenti pretvorili su se u ahat, tvrdi kamen. Porter je napisao: “Sve je težilo da dokaže da je ovaj rad izveden na mjestu gdje su postojali tragovi. Prisutnost čovjeka tada je prethodila formiranju ovog kamena, i to vrlo značajno budući da je on već bio na takvom stupnju civilizacije da su mu umjetnosti bile poznate, te da je on klesao kamen i oblikovao stupove od njega.”

Kao što je navedeno u gore navedenom slučaju čekića, poznato je da se vapnenac stvara relativno brzo oko modernih alata.

3. Most star milijun godina?

Prema drevnoj indijskoj legendi, kralj Rama izgradio je most između Indije i Šri Lanke prije više od milijun godina. Ono što se čini kao ostaci takvog mosta vidljivo je na satelitskim snimkama, ali mnogi kažu da je to prirodna formacija.

Dr. Badrinarayanan, bivši direktor Geološkog instituta Indije, proučavao je uzorke jezgre s mosta. Zbunio ga je izgled gromada na vrhu sloja morskog pijeska i pretpostavio je da su gromade sigurno tamo bile umjetno postavljene.

Geolozi se nisu složili ni oko jednog prirodnog objašnjenja. Datiranje je bilo kontroverzno, jer neki kažu da bilo koji dio mosta (kao što su uzorci koralja) ne može dati pravu sliku o tome koliko je star cijeli most.

2. Svjećica stara 500.000 godina?

Godine 1961. troje ljudi je bilo u potrazi za geodama za svoju prodavaonicu dragulja i suvenira u Olanchi, u Kaliforniji, kada su pronašli nešto što je izgledalo kao svjećica uvučena u geodu. Virginia Maxey, jedna od troje pronalazača, rekla je u to vrijeme da je geolog pregledao fosile oko uređaja i datirao uređaj na 500.000 godina ili više.

Geolog nikada nije imenovan, a trenutno se ne zna gdje se artefakt nalazi. Kritičari tvrdnje, Pierre Stromberg i Paul V. Heinrich, imaju samo rendgenske snimke i umjetničku skicu artefakta za analizu. Misle da je to bila moderna svjećica uvučena u brzo formirajući beton, a ne geoda.

No, Stromberg i Heinrich su rekli: “Postoji malo čvrstih dokaza da su izvorni pronalazači namjeravali ikoga prevariti.”

1. Prapovijesni zid u blizini Bahama?

Zid od stijene u obliku velikih, debelih blokova pronađen je uz obalu Bahama 1968. Arheolog William Donato proveo je višestruka ronjenja kako bi istražio zid i pretpostavlja da se radi o strukturi koju je napravio čovjek, staroj od 12.000 do 19.000 godina, izgrađenoj za zaštititu prapovijesnog naselja od valova.

Otkrio je da se radi o višeslojnoj strukturi koja uključuje potporno kamenje za koje se čini da su je postavile ljudske ruke. Također je pronašao nešto za što vjeruje da je kameno sidro s rupama za užad.

Dr. Eugene Shinn, umirovljeni geolog koji je radio za US Geological Survey, rekao je da uzorci kamene jezgre koje je uzeo pokazuju pad prema dubokoj vodi. Ako sve jezgre pokazuju pad prema dubokoj vodi, to bi dokazalo da je stijena nastala tamo gdje jest, a nije nastala negdje drugdje, da bi je kasnije ljudi prenijeli na sadašnju lokaciju.

Njegovi kasniji spisi govore da su svi njegovi uzorci pokazali ovaj pad, kao da dokazuju da je to prirodna formacija. Ali njegova ranija studija je ukazala da je samo 25 posto njegovih uzoraka pokazalo pad.

Dr. Greg Little, psiholog koji se zainteresirao za ovu strukturu, suočio se sa Shinnom zbog ove razlike i Shinn je priznao da svoju studiju nije shvaćao ozbiljno. Rekao je: “Malo sam se zanio da napravim dobru priču.”

Provjeri/TheEpochTimes

Foto naslovnice i sve fotografije u tekstu: screenshot theepochtimes.com

Provjeri

Spremni za istinu?

Svidio vam se članak? Trebamo i vašu pomoć da nastavimo iznositi istinu!

1 KOMENTAR

  1. Svaka čast na borbi za istinu. Ali ako već pokušavate nešto promijeniti što se služite služanjskim jezikom? Pišite i pričajte Hrvatski, a ne tuđice ubacivat i prokletim se jezikom služiti. Ako želiš da te netko drugi poštuje, prvo poštuj ti sam sebe i svoje običaje i naslijeđe, iliti kako kaže Biblija… pomozi si sam i Bog će ti pomoći. Bog i Hrvati uvik i navik… ✌️

VEZANO

najnovije