Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaWake up20 razloga zašto je Nikola Tesla bio najveći izumitelj koji je ikada...

20 razloga zašto je Nikola Tesla bio najveći izumitelj koji je ikada živio

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Briljantan um

Nikola Tesla bio je izumitelj, inženjer elektrotehnike i fizičar koji se smatra jednim od najvećih izumitelja svih vremena. Rođen je 10. srpnja 1856. godine za vrijeme munjevitog nevremena u hrvatskom selu Smiljanu, koje je tada bilo u sastavu Austro-Ugarske. Teslin otac, Milutin Tesla, bio je srpski pravoslavni svećenik, a njegova majka, Đuka Tesla, bila je sama po sebi izumiteljica i talentirana za izradu kućanskih aparata.

Tesla je od malih nogu pokazivao sklonost za znanost i tehnologiju. Bio je fasciniran potencijalom elektriciteta i proveo je mnogo vremena proučavajući i eksperimentirajući s njim. Godine 1875. Tesla je upisao Austrijsku politehniku ​​u Grazu, gdje je studirao elektrotehniku ​​i fiziku. Bio je izvrstan u studiju i diplomirao je s najboljim ocjenama 1879. godine.

Nakon diplome, Tesla je počeo raditi kao inženjer elektrotehnike u Karlstadtu, a kasnije u Pragu. Godine 1882. seli se u Pariz, gdje radi za Continental Edison Company i stječe dragocjeno iskustvo na području elektrotehnike. Godine 1884. Tesla je emigrirao u Sjedinjene Države, gdje je radio za Edison Machine Works u New Yorku.

Dok je radio za Edisona, Tesla se zainteresirao za mogućnost razvoja sustava opskrbe električnom energijom izmjenične struje (AC), koji bi bio učinkovitiji i lakši za prijenos na velike udaljenosti od sustava istosmjerne struje (DC) koji je tada bio u uporabi. Edison je, međutim, bio predan istosmjernom sustavu i nije vidio potencijal u AC. Dvojica izumitelja su se posvađala i Tesla je napustio Edison Machine Works kako bi nastavio svoje ideje o izmjeničnoj struji.

Godine 1887. Tesla je dobio svoj prvi patent za izmjenični motor i počeo raditi na razvoju sustava izmjenične struje. Dobio je još nekoliko patenata za izume povezane s izmjeničnom strujom tijekom sljedećih nekoliko godina, a 1891. osnovao je tvrtku Tesla Electric Company za proizvodnju i prodaju svojih AC generatora i motora.

Tijekom svoje karijere Tesla je dao brojne doprinose na području električne energije i tehnologije. Uz izmjenični motor i sustav napajanja, razvio je i Teslinu zavojnicu, vrstu visokofrekventnog transformatora koji se i danas koristi u radio i televizijskoj tehnici. Tesla je također radio na bežičnoj komunikaciji i prijenosu energije, a njegove ideje i teorije utjecale su na mnoge druge izumitelje i znanstvenike.

U kasnim 1890-ima, Tesla se uključio u pravnu bitku s Guglielmom Marconijem oko patenta za radio. Oba su izumitelja tvrdila da su razvila prvi radio, ali Marconiju je na kraju dodijeljen patent. Unatoč ovom neuspjehu, Tesla je nastavio raditi na svojim idejama i teorijama, a 1899. godine izgradio je laboratorij u Colorado Springsu za izvođenje eksperimenata na visokonaponskoj elektricitetu i bežičnoj komunikaciji.

Nakon povratka iz Colorado Springsa, Tesla je u New Yorku osnovao laboratorij u kojem je proveo niz eksperimenata bežičnog prijenosa energije. Također je radio na razvoju zrake smrti, za koju je vjerovao da može projicirati energetske zrake sposobne uništiti zrakoplove i druge mete. Iako nikada nije uspio izgraditi funkcionalnu zraku smrti, Tesline ideje i teorije o energetskom oružju utjecale su na kasnije izumitelje i znanstvenike.

Unatoč svojim brojnim doprinosima znanosti i tehnologiji, Tesla se financijski borio veći dio svoje karijere. Imao je tendenciju previše obećavati i nedovoljno ispunjavati, a mnogi od njegovih grandioznih planova i ideja nikada se nisu ostvarili. Također je imao poteškoća u osiguravanju sredstava za svoje projekte, pa je zbog toga često bio prisiljen oslanjati se na velikodušnost prijatelja i pristaša. Tesla je umro u siromaštvu 1943., ali njegova ostavština živi i dalje, a zapamćen je kao jedan od najvećih izumitelja u povijesti.

 1. Tesla je dao brojne revolucionarne doprinose na području električne energije i tehnologije, uključujući razvoj sustava opskrbe električnom energijom izmjenične struje (AC), koji je i danas u uporabi.
 2. Bio je pionir u području bežične komunikacije i prijenosa energije, a njegove su ideje i teorije utjecale na mnoge druge izumitelje i znanstvenike.
 3. Tesla je dobio više od 300 patenata za svoje izume, uključujući Teslinu zavojnicu, vrstu visokofrekventnog transformatora koji se i danas koristi u radio i televizijskoj tehnologiji.
 4. Tesla je bio briljantan znanstvenik i inženjer koji je imao duboko razumijevanje elektriciteta i njegovih svojstava. Bio je u stanju vizualizirati složene električne krugove u svom umu i bio je u stanju razviti inovativna rješenja za teške probleme.
 5. Čvrsto je vjerovao u moć znanosti i tehnologije da poboljšaju živote ljudi i neumorno je radio na razvoju novih izuma i tehnologija koje bi koristile društvu.
 6. Tesla je bio istinski vizionar koji je vidio potencijal električne energije da preobrazi svijet i proveo je veći dio svoje karijere radeći na tome da tu viziju pretvori u stvarnost.
 7. Bio je pionir u području obnovljive energije i jedan od prvih izumitelja koji je predložio korištenje hidroelektrične energije.
 8. Tesla je bio briljantan istraživač i eksperimentator koji je uvijek tražio nova znanja i načine pomicanja granica znanosti.
 9. Bio je majstor javnog govora i uspio je očarati publiku svojim predavanjima i demonstracijama.
 10. Tesla je bio predan i vrijedan izumitelj koji je uvijek bio spreman riskirati i slijediti svoje ideje, koliko god se one činile ambicioznima ili nekonvencionalnima.
 11. Bio je vrlo kreativan i inovativan mislilac koji je bio u stanju doći do jedinstvenih i originalnih rješenja za složene probleme.
 12. Tesla je bio pravi original koji se nije bojao osporiti konvencionalnu mudrost i razmišljati izvan okvira.
 13. Bio je humanitarac koji je vjerovao da se znanost i tehnologija trebaju koristiti za dobrobit cijelog čovječanstva, a ne samo nekolicine odabranih.
 14. Tesla je bio briljantan izumitelj koji je uspio zamisliti i izgraditi složene sustave i uređaje za koje su drugi mislili da su nemogući.
 15. Bio je pionir u području robotike i jedan od prvih izumitelja koji je predložio upotrebu robota u proizvodnji i drugim industrijama.
 16. Tesla je bio istinski inovator koji je uvijek tražio nove načine primjene električne energije i drugih oblika energije za rješavanje problema i poboljšanje svijeta.
 17. Bio je izumitelj koji je razmišljao o budućnosti i mogao je predvidjeti budući tehnološki razvoj te je u mnogočemu bio ispred svog vremena.
 18. Tesla je bio briljantan znanstvenik i inženjer koji je mogao dati važan doprinos u poljima fizike i elektrotehnike.
 19. Bio je neumoran i predan izumitelj koji je bio spreman uložiti mnogo sati i osobno se žrtvovati kako bi slijedio svoje ideje i ciljeve.
 20. Unatoč mnogim izazovima i neuspjesima tijekom svoje karijere, Tesla nikada nije izgubio iz vida svoju viziju i ostao je predan korištenju svojih talenata i sposobnosti kako bi pozitivno utjecao na svijet.

Provjeri/teslatelegraph.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije