Četvrtak, 24 listopada, 2024
NaslovnicaWake upBiljke posjeduju inteligenciju i svijest

Biljke posjeduju inteligenciju i svijest

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr i YouTube: https://www.youtube.com/@provjeri_hr

Sve je svjesnost

U najnovijoj studiji, istraživači su otkrili da biljke vrše određene prilagodbe kada osjete da insekti proždiru obližnju biljku.

Iako se inteligencija dosad definirala kao posjedovanje središnjeg živčanog sustava, gdje električni signali prosljeđuju poruke drugim živcima radi obrade informacija, znanstvenici sada pozivaju na njeno redefiniranje kako bi se uključilo i rješavanje određenih problema kao znaka inteligencije.

Kessler, profesor ekologije i evolucijske biologije na Sveučilištu Cornell, rekao je: „Postoji više od 70 definicija koje se objavljuju za inteligenciju i nema dogovora o tome što je to, čak ni unutar određenog područja.“

- Advertisement -

Prethodne studije su otkrile da biljke emitiraju visokofrekventni zvuk nevolje kada su podvrgnute stresu iz okoliša, kao što je oštećenje lišća i stabljika Neki su istraživači čak nagađali i da biljke mogu brojati, donositi odluke, prepoznavati svoje rođake i čak pamtiti događaje.

Najnovije otkriće došlo je proučavanjem biljke zlatnice (solidago), koja se nalazi diljem Sjeverne Amerike, Europe i Azije, dok je tim promatrao kako reagira dok je jedu insekti.

Prema zaključcima istraživanja, biljke su ispuštale kemikaliju kojom daje insektima informaciju da je biljka oštećena i da je loš izvor hrane. Zatim su hlapljivi organski spojevi otkriveni na obližnjim biljkama zlatnice koje su proizvele isti obrambeni mehanizam kako bi pokušale izbjeći da budu pojedene.

„Ovo bi odgovaralo našoj definiciji inteligencije“, objasnio je Kessler, te dodao: „Ovisno o informacijama koje dobiva iz okoline, biljka mijenja svoje standardno ponašanje.“

Kako susjedne biljke osjete da je obližnja zlatnica pojedena, prilagođavaju se bržim rastom i ispuštanjem veće količine obrambene kemikalije.

Provjeri/davidicke.com

- Advertisement -

Foto naslovnice: pixabay.com

Svidio vam se članak? Trebamo i vašu pomoć da nastavimo iznositi istinu!
VEZANO

najnovije