Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaZdravljeBlagodati kikirikija – čuva srce i sprječava moždani udar

Blagodati kikirikija – čuva srce i sprječava moždani udar

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Plod dugovječnosti

Kikiriki je nutritivno bogata namirnica koja se često naziva i “voćem dugovječnosti”. Ukusni su, a šaka kikirikija dnevno može pomoći u prevenciji raznih bolesti. Pogledajmo nutritivne elemente kikirikija i njihove dobrobiti za naše tijelo.

6 glavnih prednosti kikirikija

Kikiriki je bogat proteinima biljnog podrijetla, fosfatidilkolinom, katehinima i linolnom kiselinom, nudeći razne dobrobiti ljudskom tijelu. Ove prednosti uključuju:

1. Poboljšana kognitivna funkcija i funkcija pamćenja

Fosfatidilkolin, koji se nalazi u kikirikiju, igra ključnu ulogu u središnjem živčanom sustavu, povećava vitalnost moždanih stanica i poboljšava pamćenje, pažnju i osjetljivost.

Obilje kolina (komponente fosfatidilkolina) u kikirikiju pomaže u obnavljanju oštećenih živčanih stanica i može poboljšati kognitivnu funkciju.

Studija objavljena u časopisu Clinical Nutrition 2021. pokazala je da redovita konzumacija kikirikija i maslaca od kikirikija može poboljšati funkciju pamćenja i odgovor na stres kod zdravih mladih osoba. Ti su učinci povezani s unosom polifenola kikirikija, povećanim razinama fekalnih kratkolančanih masnih kiselina i fekalnih vrlo dugolančanih zasićenih masnih kiselina.

2. Promicanje rasta i razvoja djece

Kikiriki je bogat kalcijem, koji podržava stvaranje kostiju. Osim toga, aminokiseline poput lizina, fenilalanina i asparaginske kiseline koje se nalaze u proteinima kikirikija mogu poboljšati inteligenciju, pamćenje i razvoj stanica.

3. Usporavanje procesa starenja

Katehini u ljusci kikirikija imaju antioksidativna svojstva, koja mogu obraniti od oštećenja slobodnih radikala i odgoditi starenje. Lizin također pomaže u sprječavanju preranog starenja, dok vitamin E i cink u kikirikiju vlaže kožu, pomažući u održavanju mladolikog izgleda.

4. Ublažavanje zatvora

Kikiriki je bogat masnoćama i vlaknima, što može pomoći u stimulaciji crijeva i pospješiti rad crijeva, čime se ublažava zatvor.

5. Promiče zdravlje kardiovaskularnog sustava

Alfa-linolenska kiselina koja se nalazi u kikirikiju može pomoći u razgradnji kolesterola, sprječavajući njegovo nakupljanje u krvnim žilama i tako smanjujući rizik od koronarne bolesti srca i moždanog udara. Osim toga, folat, arginin i dijetalna vlakna u kikirikiju mogu sniziti krvni tlak i smanjiti viskoznost krvi, čime se sprječava stvaranje krvnih ugrušaka.

studiji objavljenoj u Stroke od strane American Heart Association 2021., istraživači su analizirali podatke 74 793 japanskih sudionika u dobi od 45 do 74 godine. Tijekom srednjeg razdoblja praćenja od 14,8 godina, ukupno 3 599 slučajeva moždanog udara i 849 slučajeva ishemije srca prijavljena je bolest. Rezultati su otkrili da je veća konzumacija kikirikija povezana s nižim rizikom od ukupnog moždanog udara, ishemijskog moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti kod muškaraca i žena.

Studija objavljena u Journal of the American College of Cardiology 2017., u kojoj su sudjelovali i Amerikanci i žene, otkrila je da je ukupna konzumacija orašastih plodova obrnuto povezana s kardiovaskularnim bolestima i koronarnom bolesti srca .

U usporedbi s onima koji rijetko konzumiraju orašaste plodove, pojedinci koji konzumiraju orašaste plodove (osobito kikiriki i orahe) najmanje pet puta tjedno (28 grama po porciji) imaju 14 posto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti i 20 posto manji rizik od koronarne bolesti srca.

6. Povećava proizvodnju majčinog mlijeka

Masne kiseline i proteini kojima obiluje kikiriki nude nutritivne prednosti i povećavaju energiju. Pomažu u obnavljanju krvi i laktaciji, osobito korisni za žene s nedostatkom mlijeka.

Dobrobit kore kikirikija za njegu krvi

Mnogi ljudi skloni su odbaciti crveni sloj kada konzumiraju kikiriki. Međutim, ovaj sloj kože kikirikija ima značajnu nutritivnu vrijednost. Može hraniti slezenu, obogatiti krv i zaustaviti krvarenje. Također je koristan za osobe slabe konstitucije, anemije, sklonosti krvarenju i niskog broja trombocita.

Dakle, kada jedete kikiriki najbolje ga je konzumirati zajedno s crvenom korom.

Raznovrsna upotreba korijena kikirikija

Benigna hiperplazija prostate je stanje koje se obično javlja s godinama, što dovodi do simptoma kao što su poteškoće s mokrenjem, što uključuje nepotpuno mokrenje, hitno mokrenje, inkontinenciju i učestalo mokrenje kod mnogih sredovječnih i starijih muškaraca. U tradicionalnoj kineskoj medicini vjeruje se da juha od korijena kikirikija može pomoći u ublažavanju ovih problema.

Korijen kikirikija može se kupiti u trgovinama biljnih lijekova. Kuhajte 500 grama korijena kikirikija u 3 litre vode 30 do 40 minuta i pijte po jednu šalicu dnevno. Dr. Hu Naiwen, poznati praktičar kineske medicine u Tajvanu, izvijestio je da je jedan od njegovih učenika naveo svoje roditelje da isprobaju ovu metodu, što je rezultiralo učinkovitim poboljšanjem njihovih problema s učestalim mokrenjem. Pojedinci koji se susreću s takvim problemima mogu razmisliti o tome da ga pokušaju jer bi moglo polučiti pozitivne rezultate.

Sprječavanje kontaminacije aflatoksinom

Hrana je osjetljiva na kontaminaciju aflatoksinom tijekom transporta, skladištenja i obrade. Aflatoksini su toksični metaboliti koje proizvode sojevi plijesni, uglavnom Aspergillus flavus. Klasificirani su kao kemijski karcinogeni, pokazuju imunosupresivne učinke i povezuju se s oštećenjem jetre i rakom jetre.

Proizvodi za koje se obično utvrdi da sadrže aflatoksine uključuju maslac od kikirikija, kikiriki prah i bombone od kikirikija. Stoga je pri kupnji i konzumiranju proizvoda od kikirikija važno obratiti pozornost na sljedeće točke:

1. Potražite kikiriki s čistim izgledom, izbjegavajte one s mrljama, pukotinama ili vlagom. Ne konzumirajte kikiriki s užeglim ili pljesnivim mirisom. Teži kikiriki obično je bolje kvalitete.

2. Pri kupnji proizvoda od kikirikija odlučite se za mala pakiranja koja se mogu konzumirati u jednoj porciji. Nakon otvaranja, ostatke čuvajte u zatvorenoj posudi u hladnjaku kako biste spriječili pojavu plijesni.

Provjeri/TheEpochTimes

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije