Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaLažna povijestMisterij zvjezdastih građevina

Misterij zvjezdastih građevina

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr i YouTube: https://www.youtube.com/@provjeri_hr

Izgubljena civilizacija

Širom svijeta postoje dokazi o izgubljenoj civilizaciji, davno zaboravljenoj. Ovi dokazi možda se nalaze upravo i u vašoj okolini, što ne treba čuditi jer je očigledno kako je ova civilizacija egzistirala u nekom trenutku povijesti u svakom kutku Zemlje, a sjećanje na ovo „poraženo carstvo“ je nekim čudom, namjerno ili slučajno, izbrisano.

Jedan od dokaza ove svjetske kohezije su i piramide koje nalazimo na svakom kontinentu, no ovdje ćemo se skoncentrirati na drugi primjer svjetske arhitektonske sličnosti, a to su tzv. zvjezdaste utvrde i zvjezdasti gradovi.

To su strukture izgrađene u pravilnim geometrijskim oblicima nalik zvijezdama. I dok ih se s tla može zamijeniti s pravilnim dvorcima, tek se iz zraka prepoznaju njihovi skladni oblici.

“Službena priča” koja kola povijesnim udžbenicima je da su to tvrđave vojne namjene koje su izgradili Talijani i Francuzi u 1600-ima i da je neobičan geometrijski dizajn samo proizvod obrambenih tehnika tog doba.

Morate priznati da je, u najmanju ruku, malo čudno da o ovim građevinama nikad niste učili u školama, niti ste ikad išta o njima vidjeli na History Channelu ili u bilo kojoj filmskoj produkciji, a možda nikad niste za njih niti čuli do ovog članka. I to usprkos činjenici da su Zvjezdaste građevine zapravo čuda inženjerstva i dizajna, bez obzira koje su bile namjene.

Nalaze se širom svijeta

Bez puno priče, donosimo slike brojnih zvjezdastih utvrda i gradova iz najrazličitijih dijelova svijeta.

Zvjezdasta utvrda s naslovnice članka nalazi se u Alcacovi u Portugalu, dok je slijedeća Fort Bourtange u Nizozemskoj:

Ona iz Portugala nalazi se na vrhu brda, dok je Fort Bourtange u Nizozemskoj okružena s dva vodena jarka. Lako je zaključiti da se radi o vojnim objektima ili u najmanju ruku obrambenim građevinama. No ono što je malo teže razumjeti je kako su te strukture urezane u krajolik bez modernih strojeva.

Postoje i gigantske tvrđave koje su obrasle i više se gotovo ne mogu prepoznati kao zvjezdaste tvrđave, poput ove, Willemstad Nizozemska:

Nadalje, ova ispod nalazi se u Goryokakuu u Japanu. Vanjska struktura je još uvijek tu, dok je unutarnja zamijenjena:

Kastellet, Kopenhagen u nastavku. Opet, vanjski oblik je još uvijek tu, a unutarnji oblik je vjerojatno zamijenjen:

“Zamjenjivanje” unutarnjih struktura je prisutno kod većine poznatih zvjezdastih utvrda, a kako su nekad sve izgledale može se detektirati na slijedećem primjeru, imajući na umu da je unutarnja struktura vjerojatno odražavala onu vanjsku (Fort Carre, Francuska):

Slijedeća utvrda iz Irske opet pokazuje nedosljednost vanjske i unutarnje strukture:

Jedan od ljepših primjera zvjezdastih gradova je gradić Palmanova u Italiji:

Službena verzija kaže da je ovaj masivno veliki zvjezdasti grad sagradila Mletačka Republika 1593. navodno u znak sjećanja na pobjedu kršćanskih snaga protiv Osmanskog Carstva. Zvjezdastu utvrdu navodno je sagradio talijanski arhitekt Vincenzo Scamozzi, kako navodi Wikipedija. Ali Scamozzijeva stranica na Wikipediji ne spominje ovaj golemi podvig u bogatom popisu njegovih arhitektonskih postignuća. Ako je vjerovati službenoj povijesti, ovaj tip je dizajnirao velike dijelove Venecije.

Nadalje, postoji mnogo zvjezdastih utvrda čiji su dokazi o postojanju sačuvani na starim povijesnim slikama:

Zvjezdaste utvrde nalazimo i daleko od Europe, a na donjoj slici je St. Augustine na Floridi:

Što ovaj stil, koji je navodno nastao u Italiji u kasnom 16. stoljeću, radi na Floridi? Doći ćemo do toga za minutu.

Još je čudnije što su tragovi zvjezdastih utvrda razasuti diljem Amerike. Na donjoj slici je nešto što izgleda kao zvjezdasta utvrda na karti područja Chicaga iz 1773. godine, u vrijeme prije nego što je Chicago navodno i postojao:

Pa još jedan primjer obrisa velike zvjezdaste utvrde u Novom Meksiku, koji se može otkriti samo pomoću satelitskih slika:

Opet isto pitanje, kako talijanska građevina iz 15. i 16. stoljeća stiže u pustinju Novog Meksika? U školi nas uče da su to područje u to vrijeme preplavljivala ratnička plemena i da su novopridošli Europljani gradili jednostavne kočije i drvene kućice. Odakle im vještina i resursi za izgradnju ovih struktura? Na kojoj se filozofiji temeljila geometrija? Tko god da je uklonio ovu konkretnu zvjezdastu utvrdu vjerojatno je znao da se uopće ne uklapa u “službenu priču”.

Idemo dalje… opet primjeri zvjezdastih građevina na drugom kraju svijeta – Ukrajina:

Pa još dalje… pacifički otoci također imaju tragove drevnih zvjezdastih oblika, ali ovdje se ne nazivaju “zvjezdastim utvrdama” već radije “zvjezdastim humcima” (glavne strukture su uklonjene, ostavljajući samo obrise). Ovo je u Samoi:

Evo jedan primjer iz Kine koji se naziva „Mauzolejom cara Xiaojinga od Tanga“, a zanimljiv je jer donosi spoj piramidalnih struktura i zvjezdastih građevina, čiji bi graditelji mogli biti povezani. Dinastija Tang vladala je u 7. i 8. stoljeću, prema kineskoj kronologiji.

Ako vas ovaj obris građevine iz Kine neodoljivo podsjeća na nešto poznato iz naše blizine, tada nastavite čitati i slijedeće poglavlje ovog članka.

Zvjezdaste građevine na našem tlu

Da, ovaj oblik obrisa građevine s prethodne slike iz Kine već ste negdje vidjeli, a to je u Splitu. Prema službenoj povijesti „Dioklecijanovu palaču“ navodno je izgradio rimski car Dioklecijan nakon svoje abdikacije oko 300. godine, no brojni su dokazi, što ni službena povijest ne poriče, da je područje prije njene izgradnje bilo naseljeno…

I nije to sve iz Splita. Split se može podičiti i zvjezdastom građevinom koja je većim dijelom uništena, ali se njezini obrisi i dijelovi građevine i dalje mogu vidjeti – tzv. „mletački bedemi“. A tu je i Tvrđava Gripe, opet u obliku zvjezdaste građevine…

A evo i tvrđave u zvjezdastom stilu iz Karlovca, sačuvane na starim prikazima:

Zatim, tu je i Osječka Tvrđa, od koje je nažalost jako malo ostalo, ali se još dan danas mogu uočiti obrisi njenog zvjezdastog oblika:

A što tek kažete na ovu prekrasnu pulsku?

I ovako bi mogli unedogled… primjeri su zaista brojni.

Što su zvjezdaste građevine i koja im je bila namjena?

Iako Wikipedia kaže da su to vojni objekti, nećemo im previše vjerovati, bez obzira što su očigledno u nekom povijesnom trenutku imale i tu namjenu. Ono što nas zanima je njihova osnovna svrha zbog koje su podizane.

Mnogi istraživači su pronašli dokaze za druge upotrebe, osim one vojne. Evo jednog primjera:

Radi se o slici iz 1640. godine iz Njemačke savezne knjižnice, pod službenim nazivom „Crtež šestog kraljevskog vrta za uživanje“. Iz istog izvora dolazi još jedan “kraljevski vrt zadovoljstva” (na njemačkom Lustgarten) koji je oblikovan kao zvjezdasta građevina:

Alternativni naziv koji se nalazi na stranici je “geometrijski vrt”, a za ovaj se kaže da je napravljen 1620. godine.

Oznaka “geometrijski vrt” vrlo je značajna, jer ako su ih naši preci tako zvali, to sigurno znači da su građene sa svrhom da budu upravo to – geometrijske!

Čista intuicija vodi nas ka nečemu što se naziva “sveta geometrija” i smisleno građenje pri čemu je ključno zadovoljenje protoka energije, bilo duhovne, električne, zvučne ili elektromagnetske. Oblici su skladni, za razliku od današnje blok-arhitekture i infrastrukture, a vrlo velika je vjerojatnost da su građene na već postojećim značajnim energetskim točkama Zemlje.

Jesu li to bile neke energetske građevine? Ostaje nam da i dalje „kopamo“… i vi se uključite!

Provjeri/falsehistory.net

Foto naslovnice: falsehistory.net

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije