Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaNajnovijeAlgoritam koji navodno predviđa zločine tjedan dana unaprijed na pragu uvođenja

Algoritam koji navodno predviđa zločine tjedan dana unaprijed na pragu uvođenja

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Moćan alat…za tehnokraciju

Dio je to distopijske fikcije iz filma Minority Report (glavnog junaka glumi Tom Cruise), a s obzirom da se sve više o tome piše, predstavljanje ovog navodnog algoritma je izgleda ipak samo pitanje vremena.

Istraživači sa Sveučilišta u Chicagu stvorili su algoritam koji je sposoban predvidjeti budući zločin tjedan dana unaprijed, navodno s točnošću od 90% i unutar raspona od otprilike 300 metara. Predviđanje se temelji na javnim podacima o nasilnim zločinima i imovinskim deliktima, a istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Human Behavior.

“Izvještavamo o pristupu predviđanja zločina u gradovima na razini pojedinačnih događaja, s prediktivnom točnošću daleko većom nego što je to postignuto u prošlosti”, napisali su autori.

Istraživači su koristili prijavljene nasilne zločine, kao što su napadi, povrede i ubojstva, i imovinske zločine, kao što su krađe, provale i krađe automobila, u gradu Chicagu kako bi testirali i potvrdili algoritme.

U obrazloženju stoji da će ove vrste zločina biti prijavljivane policiji u urbanim područjima, gdje postoji određeno nepovjerenje u provedbi zakona. Osim toga, ova kaznena djela manje su osjetljiva na pristranost provedbe u usporedbi sa prometnim prekršajima i zločinima povezanim s drogom.

Glavni autor izvješća, Ishanu Chattopadhyay, upozorio je da se ovi rezultati ne bi trebali koristiti kao vodič za politiku provedbe zakona, već samo kao još jedan alat za osmišljavanje policijskih strategija i urbanih politika.

“Stvorili smo digitalnog blizanca urbanih sredina. Ako mu dostavite podatke o onome što se dogodilo u prošlosti, reći će vam što će se dogoditi u budućnosti”, rekao je Chattopdhyay.

Na kraju svojeg izvještaja, istraživači su iznijeli i svoj oprez glede uporabe ovako „moćnog“ alata: “Priznajemo opasnost koju moćni prediktivni alati stavljaju u ruke pretjerano revnih država u ime zaštite civila, ali ovdje pokazujemo njihovu neviđenu sposobnost revizije pristranosti u provedbi i pozivanja država na odgovornost na načine nezamislive u prošlosti.”

U ovim rečenicama se upravo krije ono zbog čega izražavamo veliku skepsu prema ovom „otkriću“. Naime, nebrojeni su primjeri prediktivnog programiranja, kojeg su gospodari iz sjene primijenili kroz filmsku industriju, a Minority Report bi mogao biti samo još jedan u nizu.

Sutra kada se objelodani kako je ova tehnologija spremna za upotrebu, ljudi će već biti pripremljeni na nju, jer su to „već vidjeli u filmovima“, pa neće biti nekog pretjeranog otpora.

E sad, je li se pod firmom „revolucionarni algoritam“ zapravo otvara samo još jedna dodatna mogućnost tehnokraciji za rješavanje neistomišljenika i porobljavanje čovječanstva, nije teško zamisliti. Ukoliko se zaista uvede ova tehnologija, tko će moći dokazati da neki oponent vladajućoj klasi zaista nije htio počiniti neki zločin za tjedan dana?

Foto naslovnice: screenshot everymoviehasalesson.com

Conscious Pilat

VEZANO

najnovije