Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiAmerička savezna „Pomoć za pandemiju“ financira pilot-programe univerzalnog temeljnog dohotka

Američka savezna „Pomoć za pandemiju“ financira pilot-programe univerzalnog temeljnog dohotka

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Stvaranje ovisnika

Univerzalni temeljni dohodak izvorna je osnova tehnokracijskog pokreta koji datira iz 1934. Danas ga tehnokratski akteri još uvijek guraju unatoč nedostatku dokaza da društvu čini dobro. Sada više od 80 američkih gradova i okruga provodi eksperimentalne UBI programe.

Postoje najmanje 82 općine u 29 država koje su sada uključene u eksperimente sa zajamčenim prihodom, uključujući više od 70 pilot programa stvorenih tijekom prošle godine, i koalicijiu od više od 100 američkih gradonačelnika koji promiču taj koncept.

Gradonačelnici za zajamčeni dohodak i zagovornici među općinskim dužnosnicima diljem zemlje potiču lokalne vlasti da pokrenu pilot programe s federalnom pomoći za pandemiju iz fonda od 350 milijardi dolara za državnu i lokalnu upravu u okviru Zakona o američkom planu spašavanja (ARPA) od 1,9 milijardi dolara, usvojenog u ožujku 2021. .

Gradonačelničku skupinu osnovao je Michael Tubbs, bivši gradonačelnik Stocktona u Kaliforniji, u lipnju 2020. nakon što je grad pokrenuo, a kasnije i proširio, eksperiment u kojem je 125 stanovnika dobivalo 500 dolara mjesečno u programu koji je financirao Ekonomski projekt sigurnosti, neprofitna organizacija koji podržava eksperimente sa zajamčenim prihodom.

Tijekom rasprave za virtualnim okruglim stolom 15. prosinca, nekoliko općinskih dužnosnika reklo je da postoji sve veća javna potpora modelima osnovnog dohotka i ubrzani zamah za širenje ovih programa kroz kombinaciju saveznog, državnog, lokalnog i privatnog novca.

Zapravo, na veliku žalost konzervativaca i proračunskih jastrebova, ARPA državni i lokalni fond za oporavak koristi se “kao sjeme za dugoročnu promjenu politike”, rekla je dr. Amanda Kass sa Sveučilišta DePaul, koja proučava kako države, gradovi, i županije troše saveznu pomoć za pandemiju.

Kass je panelu rekla da je ARPA prvi savezni program “koji je ikada proizveo ovu količinu vrlo fleksibilne pomoći gotovo svim vladama u SAD-a – desecima tisuća vlada.”

Kao rezultat toga, rekla je, zbog “prirode bez presedana” izbijanja COVID-19 2020. i pratećeg niza saveznih računa povezanih s pandemijom, lokalne vlasti troše novac ARPA-e na inovativne načine što čini procjenu kako su potrošile ili planirale potrošiti taj novac “škakljivim pitanjem”.

Kass je rekla da u analizi načina na koji lokalne vlasti raspodjeljuju sredstva ARPA-e, postoji “ne samo jedna avenija”, već “mnogo različitih priča” u tome kako gradovi i županije “s jedinstvenim socio-ekonomskim uvjetima” koriste novac za rješavanje “jedinstvenih potreba”.

Programi zajamčenog prihoda dobivaju na snazi

Šef Baltimorea za oporavak, Shamiah Kerney, rekla je da njezin grad sponzorira pilot program zajamčenog dohotka u kojem 200 ljudi od 18 do 24 godine koji imaju djecu primaju 1000 dolara mjesečno dodatnog prihoda tijekom dvije godine.

Grad se nada da će prikupiti dovoljno podataka kako bi se utvrdilo koristi li pružanje zajamčenog temeljnog dohotka za obitelji s niskim primanjima s djecom primateljima naknada i poreznim obveznicima.

“Nadamo se da će to informirati dijalog na nacionalnoj osnovi”, rekla je Kerney tijekom okruglog stola, čiji su domaćini bili Nacionalna liga gradova i Odbor za odgovornost odgovora na pandemiju (PRAC), nadzorno vijeće koje je osnovao Ured glavnog inspektora SAD-a (OIG) za praćenje saveznih izdvajanja za pandemiju.

Baltimore’s Young Families Success Fund izdvaja 4,8 milijuna dolara ARPA novca za program. Od kolovoza fond je počeo dijeliti po 1.000 dolara mjesečno 200 primatelja s prihodima ispod 300 posto savezne razine siromaštva – 26.200 dolara za četveročlanu obitelj.

Do jeseni 2024., podaci prikupljeni iz pilot programa “pokazat će potrebu” za održavanjem, ako ne i proširenjem programa, rekla je Kerney.

U okrugu Cook, Ill., koji uključuje Chicago, nadzorni odbor je u rujnu odobrio najveći nacionalni pilot program zajamčenog dohotka, plan od 42 milijuna dolara koji se uglavnom koristi novcem ARPA-e kako bi se osiguralo 500 dolara mjesečno za 3250 kućanstava, na saveznoj granici siromaštva ili ispod nje, za dvije godine.

Direktorica proračuna okruga Cook Annette Guzman rekla je da dužnosnici razmatraju program kako bi utvrdili bi li on trebao biti “trajni dio” u rješavanju siromaštva “u budućnosti”.

Dana 13. prosinca, St. Louis Board of Aldermen glasovanjem 21-1 izdvojio je 5 milijuna dolara u novcu ARPA-e za testni program univerzalnog temeljnog dohotka koji će 440 obitelji osigurati 500 dolara mjesečno tijekom 18 mjeseci.

Provjeri/technocracy.news

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije