Ponedjeljak, 22 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiAmerički CDC upozorava na moguće ponovno izbijanje majmunskih boginja ovog ljeta

Američki CDC upozorava na moguće ponovno izbijanje majmunskih boginja ovog ljeta

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Uglavnom kod cijepljenih…

Dužnosnici iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno su upozorili da postoji “znatan rizik” od ponovnog izbijanja majmunskih boginja ovog ljeta, nekoliko dana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila da više nije globalna epidemija hitno zdravstveno stanje.

Dana 15. svibnja, CDC je izdao “Health Alert Network (HAN) Health Update” u kojem stoji da je od 17. travnja do 5. svibnja Odjelu za javno zdravstvo Chicaga prijavljen ukupno 12 potvrđenih i jedan vjerojatni slučaj majmunskih boginja.

“Svi slučajevi bili su među simptomatskim muškarcima. Nitko od oboljelih nije hospitaliziran. Devet (69 posto) od 13 slučajeva bilo je među muškarcima koji su primili dvije doze cjepiva Jynneos. Potvrđeni slučajevi bili su devet (69 posto) ne-Hispanjolaca bijelaca, dva (15 posto) ne-Hispanjolaca crnaca i dva (15 posto) Azijata. Srednja dob bila je 34 godine (raspon 24-46 godina)”, upozorenje je uključivalo da je povijest putovanja bila dostupna za devet slučajeva jer su četiri nedavno putovala u New York City, New Orleans i Meksiko.

Otkriće u Chicagu navelo je stručnjake da pozovu na dodatne istrage o učinkovitosti i trajanju cjepiva korištenih tijekom prošlogodišnje epidemije. Ali zdravstveni dužnosnici i dalje misle da je cijepljenje „konačno rješenje“ problema.

“Bez ponovnog cijepljenja i preventivnih napora, izloženi smo riziku ponovnog izbijanja majmunskih boginja”, rekao je dr. Demetre Daskalakis, zamjenik koordinatora Bijele kuće za nacionalni odgovor na majmunske boginje. “Cjepivo je stvarno važan alat, čak i ako nije savršeno.”

U međuvremenu, dijagnosticirani slučajevi su posljednjih tjedana u “blagom porastu” u osam zemalja, uključujući Francusku i nekoliko zemalja u istočnoj Aziji, rekla je dr. Rosamund Lewis, tehnička voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije za majmunske boginje. Otprilike polovica nedavnih slučajeva u Francuskoj bila je kod cijepljenih ljudi.

Virus majmunskih boginja otporan je na glavni antivirusni lijek protiv njega

U neobjavljenoj studiji koja tek treba biti recenzirana, CDC je izvijestio da su se sojevi majmunskih boginja pojavili sa znakovima otpornosti na tecovirimat (TPOXX), glavni antivirusni lijek koji se koristi za liječenje pacijenata.

“Ovi nalazi informiraju naše razumijevanje o tome kada će se vjerojatno pojaviti rezistencija na tecovirimat i naglašavaju potrebu za dodatnim terapijskim lijekovima [Orthopoxvirus] OPXV”, pokazalo je istraživanje. Štoviše, jedna od zabrinjavajućih mutacija također je otkrivena “u skupini slučajeva” oko Los Angelesa. To znači da se majmunske boginje otporne na lijekove mogu prenijeti s osobe na osobu.

CBS News izvijestio je da SAD još uvijek u prosjeku ima manje od tri prijavljena slučaja svaki dan. Ukupno su do sada dijagnosticirane 32 infekcije u svibnju diljem zemlje. Prošli mjesec dosegao je zbroj od 41 slučaja majmunskih boginja.

U međuvremenu, izvješća navode da su stručnjaci za javno zdravstvo zabrinuti zbog mogućeg porasta slučajeva ovog ljeta, posebno ovog lipnja, dok homoseksualci putuju na festivalske parade i druge velike LGBTQIA događaje za „mjesec ponosa“.

“Rizik od kratkotrajnih klastera i izbijanja je značajan i izbijanja bi mogla biti velika, posebno u toplijim mjesecima, s planiranim okupljanjima koja mogu imati potencijal za kontakt koža na kožu i povećanu seksualnu aktivnost”, rekao je dr. Christopher. Braden, voditelj CDC-ovog odgovora na majmunske boginje.

“Već smo, stvarno odmah nakon što smo vidjeli čikaški klaster, sazvali ljude unutar američke vlade da raspravimo koje podatke imamo i treba li bilo kakvih promjena”, rekao je Daskalakis novinarima prošli tjedan. Za sada, Daskalakis je rekao da CDC još uvijek potiče rizične Amerikance da prime prve dvije doze cjepiva Jynneos.

Provjeri/naturalnews.com

Foto naslovnice: screenshot naturalnews.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije