Četvrtak, 25 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiAstraZeneca odbija isplatiti naknadu štete oštećenima od cjepiva: „Sami su krivi!“

AstraZeneca odbija isplatiti naknadu štete oštećenima od cjepiva: „Sami su krivi!“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

„Rekli smo vam…niste nas slušali“

Kako donosi mdr.de, diljem Njemačke podignute su prve tužbe protiv farmaceutskih kompanija zbog oštećenja cjepivima.

Postupak protiv proizvođača AstraZenece trenutno je u tijeku na Regionalnom sudu u Kölnu i stoga je u najdaljoj fazi. Tužitelj je 37-godišnji Sebastian Schönert, koji je cijepljen AstraZenecom u svibnju prošle godine i tada je dobio rijetku, ali iznimno opasnu trombozu vene sinusa, a preživio je samo zahvaljujući brzoj intervenciji njegovih liječnika, rekao je mladić.

Nakon cijepljenja može doći do zgrušavanja krvi, stvaranja krvnih ugrušaka koji mogu blokirati krvotok. Ako migriraju u mozak, javlja se rijetka tromboza vene sinusa. U lipnju 2021. Sveučilišna bolnica u Tübingenu opisala je ovu nuspojavu kao “redefinirani sindrom koji dovodi do stvaranja ugrušaka na rijetkim mjestima… i do smanjenog broja trombocita”. 

Institut Paul Ehrlich, koji je odgovoran za sigurnost cjepiva, također opisuje ovu bolest “kao ozbiljnu, a u nekim slučajevima i smrtonosnu nuspojavu” dvaju vektorskih cjepiva tvrtki AstraZeneca i Johnson & Johnson.  

Sebastian Schönert završio je na odjelu za akutni moždani udar Sveučilišne bolnice u Kölnu, a nakon izlaska tjednima nije mogao raditi. Zbog opasnosti od još jedne vaskularne okluzije, također je morao mjesecima ići na testiranje krvi i uzimati lijekove koji mu razrjeđuju krv.

Život mu je, kaže 37-godišnjak, i danas opterećen. I Sveučilišna bolnica u Kölnu i Sveučilište u Greifswaldu, koji su pregledali njegovu krv, potvrđuju da je kao posljedicu cijepljenja pretrpio rijetko oštećenje od cjepiva, trombozu vene sinusa. 

Prema odvjetniku tužitelja, Joachimu Caesar-Prelleru, teret svjedočenja liječničkih izvješća je krajnje jasan u ovom slučaju, što ga čini tako jedinstvenim, jer rijetko tko drugi ima te medicinske podatke.

Unatoč liječničkim nalazima, proizvođač odbija izvansudsku nagodbu, naglašavajući “pozitivan omjer rizika i koristi” svog cjepiva Vaxzevria. “Vrlo nizak” rizik od tromboze vene sinusa s trombocitopenijom bio je poznat već u vrijeme cijepljenja i bio je dio informacija o proizvodu. Dakle, nema obveze plaćanja odštete čak i ako se takav vrlo rijedak rizik u pojedinačnim slučajevima “nažalost ostvari”.

Zbog odbijanja izvansudske nagodbe, Sebastian Schönert je bio prisiljen tužiti proizvođača. 

Suci okružnog suda sada su angažirali stručnjaka za odluku o dokazima. S jedne strane, treba procijeniti vjerojatnost da je cijepljenje cjepivom AstraZeneca uzrok bolesti tužitelja, a s druge strane, treba provjeriti jesu li tehničke informacije proizvođača “konkretno – s tadašnjeg medicinskog stajališta – ispravno govorile o mogućoj trombozi ili trombocitopeniji”.

Za tužitelja Sebastiana Schönerta ovo je prvi djelomični uspjeh. Ali još je dalek put do mogućeg odštetnog zahtjeva. Kako bi troškovni rizik bio što manji, svoj je zahtjev, koji se uglavnom temelji na duljini boravka u bolnici, postavio na samo 30.000 eura: “Ne radi se o milijunima, ali za mene je to zapravo samo po sebi razumljivo da je proizvođač, koji s cjepivima ostvaruje milijarde dolara, u konačnici odgovoran za štetu koja može nastati tijekom cijepljenja i za nju također mora odgovarati.”

P O D I J E L I !

Provjeri

2 KOMENTARI

VEZANO

najnovije