Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiAustralija je zabrinuta da ne može zaustaviti "dezinformacije" u privatnim razgovorima

Australija je zabrinuta da ne može zaustaviti “dezinformacije” u privatnim razgovorima

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Potkopavanje privatnosti

Australske vlasti ažurirale su svoj “kod dezinformacija”, ali su i dalje nezadovoljne što velike end-to-end šifrirane aplikacije još uvijek nisu “regulirane” na način koji bi oni smatrali zadovoljavajućim.

To je unatoč činjenici da “ažuriranje” čini ono što se raznim vladama najviše sviđa – ostavlja puno prostora za tumačenje pravila kako im najbolje odgovara. Stoga, vladama najveću „štetu“ sada čini privatna komunikacija koja predstavlja, kako kažu, “ozbiljnu i vjerodostojnu” prijetnju.

Predmetni kodeks, objavljen krajem prošlog mjeseca, navodno je “dobrovoljan” i odnosi se na borbu protiv svega što je označeno kao “dezinformacije i krive informacije” – ali sada Australsko tijelo za komunikacije i medije (ACMA) jasno daje do znanja da to nije ni približno dovoljno.

Trenutačno, “dobrovoljna” referenca ima veze s Digital Industry Group Inc (DIGI) i njezinim članovima, kao što su Apple, Google, Facebook (Meta), TikTok i Twitter, koji se “samoreguliraju” u pokušaju da pronađu zajednički jezik s australskom vladom i izbjeći negativne posljedice za svoje poslovanje.

Ali sada je regulator rekao da će se, iako je ažuriranje dobrodošlo, rad na dobivanju ovlasti potrebnih za prisiljavanje platformi društvenih medija na predaju podataka nastaviti.

Ovdje su u igri ove tvrtke koje otkrivaju državnim vlastima kako se bore protiv “dezinformacija”, a također i “kako odgovaraju na pritužbe”. Konkretno, cilj je natjerati one koji stoje iza društvenih medija da predaju informacije o “objavama i publici”.

A to je, zauzvrat, tvrdi vlada, neophodno u procesu donošenja odluka, kada treba osigurati da zakoni koji se bave “dezinformacijama” budu sve stroži.

ACMA je posebno zabrinuta zbog onoga što vide kao nedostatak “robustnog” okvira koji bi proširio kod kako bi “pokrio širenje pogrešnih i dezinformacija na servisima za razmjenu poruka koje olakšavaju masovno grupno slanje poruka”, rekao je regulator za Guardian Australia.

Članak posebno spominje WhatsApp i Facebook Messenger u ovom kontekstu – i pokušava poduprijeti slučaj potrebe za pristupom podacima iz tih aplikacija spominjući “lažne glasine o otmici djece koja se šire Indijom putem WhatsAppa”.

Osim što želi da “dobrovoljni” kodeks postane stroži u pogledu posljedica – kako bude sve slabije formuliran – ACMA želi “rezervne ovlasti” za sebe da donese buduće kodekse koji bi bili obvezujući.

Provjeri/reclaimthnet.org

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije