Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiAustrijanci traže da se u ustav uvede pravo na plaćanje gotovinom!

Austrijanci traže da se u ustav uvede pravo na plaćanje gotovinom!

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Udarac tehnokratskom totalitarizmu

Uvođenje potpune kontrole nad novcem, odnosno nad svakom transakcijom koju omogućuje digitalna valuta, korak je ka potpunoj kontroli čovjeka i čovječanstva od strane šačice ljudi.

Uvođenje u ustav prava na plaćanje gotovinom možda neće zauvijek zaustaviti planove tehnokrata za ukidanje gotovine kao sredstva plaćanja, ali će ih zasigurno odgoditi te omogućiti javnu raspravu kao i dovoljno vremena za prijeko potrebno osvještavanje građana o opasnostima koje digitalne valute donose po našu privatnost, prava i slobode.

Više od 530.000 Austrijanaca potpisalo je peticiju kojom se poziva na raspisivanje referenduma o ustavnoj garanciji prava na neograničeno gotovinsko plaćanje.

U zemlji od 8,9 milijuna stanovnika, masovna podrška “pravu” na plaćanje gotovinom pokazuje rastući pokret protiv digitalnih valuta koji promoviraju centralne banke širom svijeta i institucije poput Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Kako prenosi austrijski dnevnik Kurier, pravo na gotovinsko plaćanje dobilo je najveću podršku od sedam različitih peticija, a potpisalo ju je 530.938 Austrijanaca. Peticije koje dobiju potpise od 100.000 ili više građana mogu potaknuti raspravu u parlamentu o toj temi. S obzirom na ogromnu podršku koja stoji iza peticije „pravo na gotovinu“, može se očekivati snažan pritisak u nastojanju da se osiguraju gotovinska plaćanja u zemlji.

Za razliku od Grčke, Velike Britanije, Skandinavije i zemalja Beneluksa, gotovina je i dalje većinsko sredstvo plaćanja u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj, koje su sve spriječile trend prijelaza ka bezgotovinskom društvu. U Austriji se 50 posto svih transakcija još uvijek obavlja u gotovini, što je daleko iznad europskog prosjeka od oko 30 posto.

Nijemci su također protiv digitalnih transakcija, sa samo 9 posto ispitanika koji su rekli da bi koristili mobilna plaćanja. Napori da se pravo na gotovinsko plaćanje ugradi u ustav zemlje već je tema već nekoliko godina, a Austrijska narodna stranka (ÖVP) već predlaže unošenje ustavnih promjena kako bi se zaštitile gotovinske transakcije u 2019.

Austrijanci su posebno osjetljivi na ogromnu državnu moć koja bi došla s potpuno bezgotovinskim društvom. Akademik, autor, i specijalist ekonomske psihologije Erich Kirchler rekao je da Drugi svjetski rat još uvijek utječe na razmišljanje Nijemaca i Austrijanaca o opasnostima davanja prevelike moći državi. “U tom slučaju, efikasnost državnih institucija postaje opasna”, rekao je Kirchler za AFP.

Zemlje njemačkog govornog područja pridaju veliku važnost privatnosti, a činjenica da gotovinsko plaćanje ostavlja minimalan trag, čini ga najsigurnijim i najprivatnijim sredstvom za obavljanje transakcija.

Druge zemlje, poput Švedske, donijele su zakone kako bi osigurale da društvo i dalje ima pristup gotovini i mogućnost plaćanja u gotovini. Međutim, kada bi Austrija ugradila pravo na gotovinsko plaćanje u ustav, to bi predstavljalo najdramatičniji korak do sada u Europi u osiguranju gotovinskog plaćanja u budućnosti.

Zašto je važno zaštititi gotovinu?

Organizacije za privatnost i građanska prava dugo su zagovarale pravo na gotovinu s argumentom da su privatnost, građanske slobode i financijska sigurnost u pitanju.

Ukidanje gotovine primoralo bi građane da obavljaju sve transakcije putem digitalnog medija, kao što su mobilna plaćanja, kreditne kartice ili digitalne valute. Banke i elektronski mediji ostaju ranjivi na hakerske napade, pa čak i na prirodne katastrofe, na primjer, ako bi električna mreža bila isključena. Švedska agencija za civilne nepredviđene situacije, koja je dio Ministarstva pravde, upozorila je u izvještaju da bi potpuno bezgotovinsko društvo bilo izuzetno ranjivo ako bi zemlja bila napadnuta ili izložena prirodnoj katastrofi.

Digitalna plaćanja daju policijskim i državnim organima direktan nadzor nad svim transakcijama. Neke još više zabrinjava to što bi digitalni novac jednog dana mogao biti povezan s političkim i društvenim ponašanjem u sistemu socijalnih kredita, kao što je to u Kini.

Već tijekom protesta kamiondžija “Freedom Convoy” protiv politike Covid-19 u Kanadi, vlada Justina Trudeaua poduzela je korak bez presedana, zamrzavajući bankovne račune demonstranata. Iako su grupe za građanske slobode osudile autoritarnu akciju kao flagrantnu zloupotrebu moći, mnogi kritičari brinu da bi ta akcija sada mogla poslužiti kao obrazac za suočavanje s demonstrantima i neslaganjima u budućnosti.

Provjeri/2012-transformacijasvijesti.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije