Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiAustrijska ministrica obrane: „Nestanak struje u Europi samo je pitanje vremena!“

Austrijska ministrica obrane: „Nestanak struje u Europi samo je pitanje vremena!“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Blackout

Za austrijsku ministricu obrane, raspad struje je neizbježan u Europi. U intervjuu njemačkom dnevniku Die Welt 29. prosinca, Klaudia Tanner rekla je da “nije pitanje hoće li do raspada doći, nego kada će se dogoditi”

Za to je, pogađate, kriv rat u Ukrajini, za koji ne zna “hoće li ikada vidjeti pobjednika”

Tanner smatra da bi se europske zemlje mogle suočiti s višednevnim prekidima. “Trećina građana” Starog kontinenta nakon četvrtog dana naći će se u situaciji “nesposobnoj za brigu o sebi”. Austrijska ministrica drži da je vjerojatnost da će se ovaj kvar dogoditi vrlo velika… 

“Za Putina su napadi na zapadnu energetsku mrežu sredstvo hibridnog ratovanja. Ne bismo se trebali pretvarati da je to teorija. Moramo se pripremiti za nestanke struje u Europi ”, dodala je 27. prosinca. 

U Austriji se ta mogućnost već nekoliko godina shvaća vrlo ozbiljno. „Od 2020. godine sustavno smo počeli podizati svijest Austrijanaca o nestanku struje. Danas je ta tema u mislima većine ljudi”, rekla je. 

Zadatak je na austrijskom Ministarstvu unutarnjih poslova, ali i na oružanim snagama, policiji, vatrogascima, organizacijama civilne zaštite i vojsci koji organiziraju “redovito zajedničke vježbe, ponekad uključujući i škole”, nastavlja ona.  

“Rat iscrpljivanja” 

Klaudia Tanner tvrdi da Austrijanci  „posvuda na javnim mjestima dobivaju male brošure sa savjetima što učiniti u slučaju nestanka struje… Radimo plakatne kampanje, izdali smo knjigu kuhinja prilagođenih nestanku struje i bili smo domaćini velikog infotainment događaja na kojem je simuliran nestanak struje… Znam da je tanka linija između podizanja svijesti s osjećajem za mjeru i raspirivanja strahova. Ali mislim da smo dosad bili prilično dobri”, rekla je ministrica. 

Nakon što je objasnila način na koji se austrijska vojska priprema za krize zamračenja, evocira rat u Ukrajini. “To je postao rat iscrpljivanja, koji se vodi velikim intenzitetom i velikim gubicima na obje strane”

Računa se na “redukciju” operacija zimi, a “obje strane trenutno se pripremaju za novu ofenzivu u proljeće”. 

Austrijska ministrica obrane otkrila je da dijeli mišljenje američkog načelnika Glavnog stožera Marka Milleya, prema kojem “Ukrajina ne može dobiti rat, odnosno vratiti sve svoje regije, uključujući Krim, u skoroj budućnostiVažno je da Zapad nastavi podupirati Ukrajinu svom svojom snagom… Bez potpore Zapada Ukrajina bi bila izgubljena”. Podsjećajući da je “borbena moć Ukrajine, naravno, podcijenjena”, ističe da “Moskva ima goleme rezerve tehnike i vojnika”.  

“Nije jasno hoće li ikada biti pobjednika”

Rat u Ukrajini je rat kojemu ona ne vidi ishod: “Nije jasno hoće li jednog dana biti pobjednik u ovom ratu”, a deklarativno, Klaudia Tanner se u svom intervjuu zalaže za pregovore. Pozvala je međunarodnu zajednicu da se više usredotoči na diplomaciju kako bi okončala rat. “Važno je da se u pozadini vode razgovori i da je sve veći naglasak na diplomaciji ”, rekla je. 

Zapad, koji već mjesecima vojno i financijski podupire Ukrajinu, “mora surađivati ​​s Kijevom kako bi znao kada započeti pregovore”.  

Provjeri/francesoir.fr

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije