Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiBill Gates – „Doba umjetne inteligencije je počelo!“

Bill Gates – „Doba umjetne inteligencije je počelo!“

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Stručnjak za sve

Suosnivač Microsofta Bill Gates iznimno je optimističan u vezi s umjetnom inteligencijom i njezinim obećanjem da će ubrzati inovacije.

U postu na blogu pod naslovom: “Doba umjetne inteligencije je počelo”, Gates je raspravljao o nadolazećoj promjeni paradigme u tehnologiji, rekavši kako vjeruje da je razvoj umjetne inteligencije (AI) najvažniji tehnološki napredak u desetljećima.

On vjeruje da tehnologija može osloboditi resurse i poboljšati pristup zdravstvenoj skrbi i obrazovanju u zemljama kojima to nedostaje ako vlade i filantropije uvedu ispravne politike i usmjere sredstva tamo gdje su najpotrebnija.

Milijarder također smatra AI alate, kao što je OpenAI-jev ChatGPT chatbot, jednom od dvije tehnologije koje su doista revolucionarne

Gates je napisao:

“Vidio sam dvije demonstracije tehnologije koje su mi se učinile revolucionarnima. Prvi put je bilo 1980. godine, kada sam se upoznao s grafičkim korisničkim sučeljem—pretečom svakog modernog operativnog sustava, uključujući Windows.” 

Gates je rekao da je drugo veliko iznenađenje došlo prošle godine s impresivnim napretkom u OpenAI-jevom ChatGPT-u:

“Razvoj umjetne inteligencije temeljan je kao i stvaranje mikroprocesora, osobnog računala, interneta i mobilnog telefona. Promijenit će način na koji ljudi rade, uče, putuju, dobivaju zdravstvenu skrb i komuniciraju jedni s drugima.”

Gates je rekao da je u kontaktu s OpenAI-jem od 2016. i da je prošle godine izazvao tim da obuče chatbota da položi ispit iz biologije za napredno postavljanje. Nekoliko mjeseci kasnije, rekao je da bot može položiti kolegij biologije na razini fakulteta. 

Nakon što je vidio rezultate, Gates je počeo razmišljati o budućnosti i načinu na koji će umjetna inteligencija biti isprepletena s ljudima na svakodnevnoj bazi, baš poput računala i pametnih telefona:

„To me potaknulo na razmišljanje o tome što sve AI može postići u sljedećih pet do deset godina.”

Gates se pojavio kao značajan igrač u utrci u naoružanju umjetne inteligencije, budući da je Microsoft, tvrtka koju je osnovao, obećala više od 10 milijardi dolara financiranja OpenAI-ja.

Međutim, kao i svaka nova tehnologija, uvijek postoji zabrinutost. Gates se pozabavio nekim od tih pitanja:

Svaka nova tehnologija koja je toliko disruptivna sigurno će izazvati nelagodu kod ljudi, a to je svakako istina s umjetnom inteligencijom. Razumijem zašto – postavlja teška pitanja o radnoj snazi, pravnom sustavu, privatnosti, pristranosti i više.”

Provjeri/newspunch.com

Foto naslovnice: screenshot newspunch.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije