Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaVijestiBrazil: Pristalice Jair Bolsonara napali glavni grad, uništavali Vrhovni sud i Kongres

Brazil: Pristalice Jair Bolsonara napali glavni grad, uništavali Vrhovni sud i Kongres

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Ne mire se s namještenim izborima

Tisuće prosvjednika upale su u nedjelju u urede predsjednika Luiza Inácia Lule da Silve i sjedište Kongresa i Vrhovnog federalnog suda (STF) Brazila.

Protivnici socijalističkog osuđenog predsjednika prijestupnika navodno su srušili pročelja dviju od tri zgrade i prouzročili “nepopravljivu” štetu na neprocjenjivim artefaktima u komorama.

Lula nije bio u Brazíliji u vrijeme napada, ali je održao ljutiti govor okrivljujući bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara za kaos i obećavajući da će “svi koji su umiješani biti kažnjeni”.

Lula je u izjavi za javnost nakon policijske akcije da pokori prosvjednike najavio službenu “federalnu intervenciju” u Braziliji – konsolidirajući ovlasti javne sigurnosti nekoliko agencija u ruke pažljivo odabranog, najvišeg dužnosnika – i optužio je policiju da je djelovala u “lošoj vjeri” jer nije spriječila prosvjednike da upadnu u zgrade.

Incident je posljedica višemjesečnih prosvjeda nakon predsjedničkih izbora u listopadu na kojima je Lula tijesno pobijedio tadašnjeg aktualnog predsjednika Jaira Bolsonara u dva kruga glasovanja. Većina prosvjednika podržava Bolsonara, ali se, šire gledano, protivi Lulinoj pobjedi kao nelegitimnoj po nekoliko osnova, uključujući njegove višestruke osude zbog optužbi za koruptivna djela koja su se dogodila tijekom njegova prva dva mandata kao predsjednika. 

Revizija oružanih snaga Brazila u drugom krugu predsjedničkih izbora 2022., u kojoj su bili samo Bolsonaro i Lula kao kandidati, zaključila je da se ne može jamčiti nepostojanje prijevara ili nepravilnosti.

Prosvjednici također optužuju STF, posebice njezinog glavnog suca Alexandrea de Moraesa, za intervenciju u izbore cenzuriranjem spominjanja Lulinog slučaja korupcije i ušutkavanjem Bolsonarovih pristaša putem novčanih kazni i policijskih racija.

Lulina inauguracija 1. siječnja protekla je bez većih incidenata i Lula je iskoristio svoje ovlasti da odmah počne poništavati Bolsonarovu politiku, ponajviše oštro ograničavajući civilni pristup vatrenom oružju. Prošlog mjeseca, Lulin izbor za ministra pravosuđa, Flavio Dino, nazvao je prosvjedne skupine protiv Lule “inkubatorima terorizma“.

Mnogi od prosvjednika koji su se okupili u nedjelju u Braziliji dio su pokreta koji zahtijeva da nacionalna vojska smijeni Lulu. Inzistiraju na tome da njihovi zahtjevi nisu za državni udar, već za “vojnu intervenciju” koju brazilski ustav predviđa u slučaju nelegitimnih izbora.

Neki prosvjednici podijelili su videozapise na društvenim mrežama tijekom događaja u nedjelju pozivajući vojsku da nas “spasi od komunizma”.

Brazilska novinska mreža Jovem Pan izvijestila je da je ono što je u nedjelju započelo kao miran prosvjed protiv Lule izmaklo kontroli jer je gotovo 100 autobusa iz cijele zemlje stiglo u glavni grad, nadmašujući broj policije na ulicama. Prosvjednici su srušili barikadu koja ih je držala podalje od zgrade Kongresa i popeli se na nju, zauzevši njen krov, dok su stotine drugih uništile staklenu fasadu ispod. Rulja je uspjela usprkos tome što je policija suzavcem pokušala zaustaviti val ljudi.

Prosvjednici su navodno uzvikivali slogane poput “Brazil je naš!”

Nakon što su ušli u zgradu, prosvjednici su zapalili dio Kongresa i uništili nekoliko ureda. Vlasti još nisu u vrijeme tiska procijenile ukupnu štetu na zgradi, iako je više brazilskih novinskih kuća citiralo iskaze očevidaca kako bi zaključilo da je velika.

Provjeri/newspunch.com

Foto naslovnice: screenshot newspunch.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije