Nedjelja, 16 lipnja, 2024
NaslovnicaWake upBRICS je sastavni dio plana preoblikovanja svijeta

BRICS je sastavni dio plana preoblikovanja svijeta

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

„Pad“ Rimskog carstva

Izraz “BRICS” skovao je prije nekoliko desetljeća Jim O’Neill koji je tada bio glavni ekonomist u Goldman Sachsu.

Povodom obilježavanja 150-te obljetnice osnutka Goldman Sachsa 1869. godine, tvrtka je objavila niz članaka. Jedan od članaka pod naslovom “With GS Research Report,’BRIC’ Are Born“‘ navodi slijedeće:

„Godine 2001. Goldman Sachsov Odjel za istraživanje globalnih ulaganja objavljuje izvješće, “Build Better Global Economic BRICs“, skovajući akronim za četiri zemlje koje će preoblikovati svjetsko gospodarstvo – Brazil, Rusija, Indija i Kina.

Ostala istraživanja orijentirana na BRIC slijedit će iz Goldman Sachsa u narednim godinama, uključujući rad iz 2003., “Dreaming with BRICs: The Path to 2050.”, u kojem se tvrdilo da bi zemlje BRIC-a mogle prestići najveća zapadna gospodarstva do 2039. godine.

Do sredine desetljeća stvoreni su brojni zajednički fondovi s tematikom BRIC-a, ETF-ovi (fondovi kojima se trguje na burzi) i indeksi kako bi se pratila ova posebna skupina gospodarstava u nastajanju. Prvi godišnji sastanak na vrhu BRIC-a održan je 2009. u Jekaterinburgu u Rusiji, okupivši čelnike zemalja BRIC-a kako bi raspravljali o političkim pitanjima i zajedničkim izazovima. Sljedeće godine grupa je glasovala da pozove Južnu Afriku da se pridruži, učvrstivši akronim BRICS.

Razvojna banka BRICS-a osnovana je 2014. godine sporazumom potpisanim tijekom šestog godišnjeg samita BRICS-a u Fortalezi u Brazilu. Otkako je preimenovana u Novu razvojnu banku (NDB) i sa sjedištem u Šangaju, cilj institucije je mobilizirati resurse za infrastrukturu i projekte održivog razvoja u BRICS-u i drugim tržištima u nastajanju i zemljama u razvoju.

Svjetlom istraživačkog fokusa na odabranu skupinu gospodarstava u nastajanju koja su spremna postati sljedeća elektrana globalnog rasta, Goldman Sachs je pomogao i ulagačima i tvrtkama da oblikuju svoja razmišljanja i odluke temeljene na promjenjivoj dinamici globalne ekonomske moći. Osim toga, koncept “BRIC-a” pokrenuo je suradnju među kreatorima politika u ovim različitim zemljama o pitanjima u rasponu od poljoprivrede, trgovine i politika zaštite okoliša do nacionalne sigurnosti i međunarodnih financija.“

Zanimljivo, O’Neill je prije nekoliko dana citiran kako kritizira ekspanziju zemalja BRICS-a, a u istom članku se navodi da je O’Neill skovao i akronim MINT (Meksiko, Indonezija, Nigerija i Turska) 2013. godine.

Na pitanje što misli o zajedničkoj valuti za zemlje BRICS-a, O’Neill je odgovorio: “To je smiješna ideja. Da biste to postigli, morat ćete imati neovisnu središnju banku. Nema šanse da bi Indija i Kina ikada pristale na neovisnu središnju banku ili čak zajedničku središnju banku.”

U globalnom sustavu, bivši glavni ekonomist Goldman Sachsa ne misli da će BRICS imati ikakvu globalnu moć: „Ako želite učiniti globalni sustav uistinu reprezentativnim, po mom mišljenju, G20 je blizu toga da bude najlegitimnija stvar koju imamo, jer već ima 80 posto BDP-a polovice svjetske populacije… ne mislim da će skupina BRICS vjerojatno imati ikakvu globalnu moć. Ako doista želite riješiti globalna pitanja, uz sebe trebate imati važne zemlje i najvažnije zemlje u usponu”, rekao je O’Neill.

Mnoga carstva, kao što je Britansko ili Američko carstvo, imaju iste mešetare moći koji stoje nad njima. To su tri grada-države: londonski City, Vatikan i Washington DC. Rim nikada nije doživio pad, već samo u presudnom trenutku mijenja lokaciju i način djelovanja. Ovo što sada gledamo s BRICS-om zapravo je samo još jedna tranzicija u nizu i dio je puno šire i veće agende.

Provjeri/expose-news.com

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije