Utorak, 21 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiCambridge Dictionary promijenio definiciju muškarca i žene

Cambridge Dictionary promijenio definiciju muškarca i žene

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Smijeh

Internetski kritičari kritiziraju Cambridge Dictionary zbog revizije definicije “muškarca” i “žene” kako bi uključio ljude koji se ne poistovjećuju sa spolom koji im je prirodno dodijeljen pri rođenju.

“Muškarac” sada uključuje definiciju“odrasla osoba koja živi i identificira se kao muškarac iako je mogao imati drugačiji spol pri rođenju”.

U istom duhu, ažurirana je definicija i “žene” i ona sada glasi: “odrasla osoba koja živi i identificira se kao žena iako je mogla imati drugačiji spol pri rođenju”.

Obje definicije prethodno su odražavale „zastarjela“ stajališta o spolu, koja su pretpostavljala da su spolni i rodni identitet uvijek međusobno povezani.

Promjene su brzo ismijane na internetu, a politički komentator Steven Crowder tweetao je:

“Zapamtite, ako možete kontrolirati jezik, možete kontrolirati stanovništvo.”

Autorica časopisa Daily Caller Mary Rooke nazvala je autore rječnika “jebenim izdajicama istine“:

“Cambridge Dictionary samo je najnoviji u ovom apsurdu. Ako ih ne spriječimo da izbrišu žene, naša civilizacija neće opstati”, ustvrdila je Rooke.

Dan McLaughin iz National Reviewa, reviziju smatra distopijskom, a ne progresivnom. Evo njegovog tweeta:

“1984. nije trebao biti priručnik s uputama.“

Ipak, neki korisnici društvenih medija odbili su reakciju, označivši kritičare transfobičnima i slaveći promjene kao inkluzivnije.

“Pogodite zbog čega su sada transfobi uzrujani? Pogodili ste, zbog rječnika, zar ne” tweetao je Evan Urquhart iz Assigned Media.

Slično tome, grupa Bristol Leading Against Transphobia sa sjedištem u Velikoj Britaniji pozdravila je odluku kao “fantastičnu vijest”.

Provjeri/prepareforchange.net

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

VEZANO

najnovije