Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaWake upCBDC – uvođenje digitalnog nadzora na mala vrata

CBDC – uvođenje digitalnog nadzora na mala vrata

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Porobljavanje

Od 2020. vlade diljem svijeta rade na uvođenju digitalnih valuta središnje banke. U listopadu 2021. Europska središnja banka (ECB) pokrenula je dvogodišnju fazu testiranja kako bi utvrdila temeljne karakteristike digitalnog eura. Odluka o uvođenju trebala bi biti donesena u jesen iduće godine.

Zapravo, to se sada smatra de facto odlučeno. Krajem rujna njemačka industrijska udruga BDI pozvala je na ubrzanje: “Zbog ponekad prevladavajućeg vodstva drugih središnjih banaka, Europa je u opasnosti da ovdje zaostane.”

U Europskoj uniji, Švedska središnja banka napravila je najveći napredak. Šveđani, koji su posebno skloni bezgotovinskom platnom prometu, od 2016. petljaju po “digitalnoj valuti središnje banke” (CBDC) nemaštovitog naziva “E-Krona”.

Predsjednik Bundesbanke, Joachim Nagel, također zagovara uvođenje digitalnog eura i zalaže se za više razgovora o povezanim mogućnostima, čak i ako postoje rizici: “Po mom mišljenju, trebali bismo iskoristiti prilike koje se pojavljuju s digitalnom opskrbom središnjim bankovnim novcem koji ima veliki potencijal.”

Osim rizika digitalne banke u kriznim vremenima, glavni njemački nadzornik valute također je kao dva glavna rizika naveo rizik da banke izgube depozite kada klijenti prebace sredstva. Ono što Nagel nije spomenuo je da elektronički novac apsolutno treba funkcionalno napajanje, ali to se trenutno čini upitnijim nego ikada.

Digitalne valute omogućuju potpunu kontrolu

Pravi problemi sežu mnogo dublje, jer je digitalni novac središnje banke, poznat i kao “Digitalna valuta središnje banke” ili skraćeno CBDC, podložan državnoj kontroli. Transakcije putem CBDC-a se prate i stoga se također mogu spriječiti. Jedan od glavnih argumenata predlagatelja je da bi se na ovaj način financijski kriminal mogao bolje prepoznati i suzbiti.

Čak bi se i inflacija poput ove koju trenutno doživljavamo mogla držati pod kontrolom, vjeruju ekonomisti. Američka središnja banka bi, primjerice, mogla programirati digitalni novac središnje banke na takav način da s vremenom bude na računima građana, rekao je američki New York Times.

Loša strana CBDC-a je moguće prikupljanje podataka o plaćanju građana i praćenje odgovarajućih tijekove plaćanja. Drugim riječima, digitalne valute omogućuju potpunu kontrolu.

“Teško mi je vidjeti prednosti CBDC-a sve dok još ima gotovine”, kaže Kristoffer Mousten Hansen, znanstveni suradnik na Institutu za ekonomsku politiku Sveučilišta u Leipzigu. Po njegovom mišljenju, centralno kontrolirane digitalne valute utiru put u državu nadzora.

Vlade bi doslovno mogle isključiti opskrbu novcem ne samo kriminalcima, već i nedužnim građanima, te im onemogućiti plaćanje. Daleko je distopičnija ideja da bi države mogle obrazovati i podučavati svoje građane na ovaj način. Na taj bi se način necijepljeni ili “negatori klimatskih promjena” mogli isključiti iz sudjelovanja u javnom životu.

CBDC kao jedini način za spas monetarnog sustava?

“Vlada može uzeti naš novac iz naših novčanika pritiskom na gumb. To bi nas trebalo alarmirati”, upozorio je zviždač Edward Snowden, navodeći Kanadu kao primjer. Kako bi demoralizirala vozače kamiona koji su bili kritični prema mjerama, Trudeauova vlada dala je zaplijeniti donacije i zamrznuti bankovne račune. “To što Kanada od svih zemalja, kao demokratska i prosvijećena vlada, ovo čini snažan je primjer zašto bismo trebali biti zabrinuti zbog ovakvog razvoja događaja”, rekao je Snowden.

U međuvremenu, pionirski projekti CBDC-a na Bahamima, u Kini, Jamajci i Nigeriji pokazuju da postoji opcija plaćanja koja zahtijeva otkrivanje manje osobnih podataka i opcija koja zahtijeva otkrivanje više podataka. Ali što je veća spremnost na dijeljenje osobnih podataka, to se više plaćanja može izvršiti putem CBDC-a.

Međutim, negativni scenarij može funkcionirati samo u kombinaciji sa zabranom gotovine. Sve dok postoje alternative, državne digitalne valute ne mogu primijeniti svoje kontrolne mehanizme.

Ali to nije baš umirujuće, osobito nakon iskustava iz protekle tri godine. Ne može se isključiti da bi trenutačno političko stanje, zajedno s nekritičkom popustljivošću većine njemačkih građana, moglo dovesti do toga da se uvede CBDC kao alternativa spašavanju monetarnog sustava, da to stanovništvo prihvati i da gotovina bude ukinuta na mala vrata.

Provjeri/reitschuster.de

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije