Nedjelja, 21 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiČeška na nogama! Na tisuće prosvjednika prijeti češkoj vladi zbog podrške ratu,...

Češka na nogama! Na tisuće prosvjednika prijeti češkoj vladi zbog podrške ratu, NATO-u i osiromašenja države

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Ključa

Tisuće ljudi prosvjedovale su u subotu poslijepodne u središtu Praga na protuvladinim demonstracijama pod nazivom „Češka protiv siromaštva“. Trosatni događaj organizirala je neparlamentarna stranka „Pravo Respect Expertise“ (PRO). Glavni govornik bio je njegov šef i odvjetnik Jindřich Rajchl, koji je prethodno radio u pokretu Tricolor.

“Danas smo se okupili kako bismo se suočili s ovom bijedom. Tako da u ovoj zemlji nikada više neće vladati interesi multinacionalnih korporacija, već da će nama vladati vlada kojoj će interesi građana Češke biti na prvom mjestu”, rekao je odvjetnik Jindřich Rajchl, koji vodi stranku PRO. Rajchl je okončao prosvjed zaprijetivši vladi da će se sljedeći prosvjed, ako ne posluša zahtjeve prosvjednika, pretvoriti u blokadu vladinih zgrada i opći štrajk.

Tisuće sudionika došlo je s transparentima među kojima je pisalo i “Stop ratu, stop NATO-u!”, a skandiralo se “Sramota!”, “Ostavka!”, “Hoćemo mir!”, “Dosta nam je!” i “Nitkovi”.

Policija još ne želi otkriti točne brojke o broju sudionika: “Policija ne daje procjene, obratite se organizatorima. Na licu mjesta imamo stotinjak policajaca koji će nadzirati poštivanje javnog reda i mira”, rekla je glasnogovornica praške policije.

U svom govoru na prosvjedima, odvjetnik Ondřej Dostál, izjavio je da je vladin amandman o nižem vrednovanju mirovina neustavan, što je izazvalo snažan odjek među sudionicima. Napomenuo je i da će neki od sudionika prosvjeda također putovati po mjestima i gradovima i održavati razgovore s građanima i sudjelovati na drugim prosvjedima. “Današnje demonstracije samo su početak”, dodala je senatorica Jana Zwyrtek Hamplová.

Jedan od sudionika s megafonom u masi pozvao je ljude da uklone ukrajinsku zastavu s pročelja Nacionalnog muzeja nakon demonstracija.

Stranka PRO koju vodi Rajchl osnovana je prošle godine. Rajchl je ranije je ustvrdio da je osiromašenje Češke ponajviše posljedica samodestruktivne energetske politike Europske unije koju nepromišljeno promiče i češka vlada.

Stranka je ranije uputila pismo Vladi u kojem je, između ostalog, pozvala da spriječi operatere društvenih mreža u ograničavanju slobode govora ili da uvede zakonsku obvezu medija da daju objektivne i uravnotežene informacije.

PRO također želi da vlada jasno teži mirnom rješenju rata u Ukrajini, uključujući moguću organizaciju mirovne konferencije u Češkoj. Prema njezinim riječima, vlada bi također trebala prekinuti isporuku vojne opreme Ukrajini.

“Ako Vlada do 10. travnja ne prihvati sve zahtjeve iznesene 7. veljače ili Vlada ne podnese ostavku, onda ćemo se 16. travnja okupiti na Vaclavskom trgu i akcija će se pretvoriti u blokadu zgrada Vlade, koja će trajati dok vlada ne podnese ostavku”, rekao je Rajchl.

Ako blokada vladinih zgrada ne pomogne, Rajchl prijeti nizom štrajkova, uključujući i opći štrajk. 

“Ustao je češki lav, poletjeli moravski i šleski orao i rekli hijenama da im više neće dopustiti da im kradu zemlju”, povikao je Rajchl na kraju. 

Iz vlade premijera Fiale bili su vrlo šturi u komentarima subotnjeg prosvjeda preko glasnogovornika, što govori da su vrlo oprezni po ovom pitanju:

„Da bi se suočila s prijetnjom siromaštva, naša država ima dovoljno funkcionalnih alata u obliku snažnog socijalnog sustava. Nikoga ne ostavlja bez pomoći i još je daleko od toga da ga koriste svi koji na to imaju pravo.

Što se tiče ostalih zahtjeva organizatora, posebice obustave pomoći Ukrajini, oni su prije manifestacija moralne bijede organizatora nego bilo što drugo. Čvrsto stojimo uz činjenicu da Češka ispunjava svoje savezničke obveze. I drago nam je da je to i prevladavajuće mišljenje češke javnosti.”

Provjeri/www.idnes.cz

Foto naslovnice: screenshot idnes.cz

P O D I J E L I !

Provjeri

2 KOMENTARI

  1. Sve im se ruši, ništa više ne ide po planu. Ostaje samo da se vidi hoćemo li se rastati kao gentlemeni – ili divljaci, u WWIII te uz pomoć nuklearnog oružja.

    Narodi svijeta već su odlučili – da žele mir i suradnju.

    • Pozdrav (aloha),mišljenja sam da će situacija biti kao i zadnjih godina,malo rat ,malo pandemije špricanja ,malo kriza u industriji ,malo nestašice zdrave hrane,malo po malo,i mislim da će nam i vanzemaljce po nebu crtat’/projicirat …dokle i kadasve staje…pa,i do nas je.

VEZANO

najnovije