Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiČeška razmatra kriminalizaciju "dezinformacija"

Češka razmatra kriminalizaciju “dezinformacija”

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Stisak cenzure

“Dezinformacijske” stranice za koje se smatra da “prijete nacionalnoj sigurnosti” bit će blokirane u zemlji.

Češka vlada razmatra uvođenje novih zakona o “dezinformacijama” koji će ju ovlastiti da blokira “stranice s dezinformacijama koje prijete nacionalnoj sigurnosti” i kazneno goni one za koje se smatra da “šire dezinformacije”.

Vlada također planira zaustaviti oglašavanje na web stranicama koje su označene kao “web stranice za dezinformacije” i dodijeliti milijune eura medijskim kućama i neprofitnim organizacijama koje se bore protiv dezinformacija.

Michal Klíma, izaslanik češke vlade za medije i dezinformacije, istaknuo je da će se zakoni primjenjivati ​​samo na sadržaje iz inozemstva.

Ove predložene zakone o dezinformacijama nadzirat će novi “Odjel za strateško komuniciranje i suočavanje s dezinformacijama” koji će se sastojati od 19 vladinih dužnosnika. Očekuje se da će polovicu uloga u ovom novom odjelu popuniti postojeći državni službenici, a drugu polovicu očekuju novi zaposlenici.

Prema Klími, vlada bi mogla početi raspravljati o planovima u ožujku 2023.

Planovi su detaljno opisani u dokumentu “Akcijski plan za suočavanje s dezinformacijama” na 20 stranica, ali je češka vlada odbila objaviti posljednju verziju dokumenta te je čak odbila medijske zahtjeve prema češkom zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

Internetski češki poslužitelj vijesti iROZHLAS dobio je i objavio kraću verziju plana iz studenog 2022. prošle godine.

intervjuu za češku web stranicu Seznam Zprávy, Klíma je branio predložene zakone.

Na pitanje je li potrebno kriminalizirati širenje dezinformacija, Klíma je ustvrdio da postojeći zakon nije dovoljan za rješavanje “slučajeva dezinformacija”.

Klíma je također naveo primjer vrste sadržaja za koji se nada da će biti kriminaliziran prema ovom zakonu:

“U budućnosti, primjerice na sljedećim izborima, vidjet ćemo krivotvorine koje će se širiti i koje će se pretvarati da je jedan ili drugi predsjednički kandidat možda radio s KGB-om. Sljedeći put se može pojaviti krivotvorina, pa recimo: Evo KGB-ov obvezujući protokol, neke poruke itd. Rusi će to sigurno rado pripremiti, ili bilo tko drugi. Mislim da bi namjerno širenje slične vrste krivotvorina, znajući da se radi o laži, trebalo biti kažnjivo. Ali to je moje mišljenje kao pravnog laika.”

Na pitanje o planovima za zatvaranje stranica s dezinformacijama koje prijete nacionalnoj sigurnosti, Klíma je rekao da će postojati zakon koji određuje okolnosti koje dopuštaju češkoj vladi da zatvori web stranicu i rekao je da će “ovdje biti ured koji će se isključiti stranice” kao “potpunu besmislicu”.

Klíma je dodao da vlada definira dezinformacije kao “sadržaj koji predstavlja ozbiljnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti, posebno promicanje ruskih interesa, koji se širi iz Rusije, a sadrži lažne ili doista fundamentalno iskrivljujuće informacije.”

Klíma je odbio dati pojedinosti o tome kako će vlada odlučiti sadrži li stranica dezinformacije i rekao je da će vlada “procijeniti što se nalazi u informacijskom prostoru za dezinformacije i reagirati u tom trenutku” kada postoji “prijetnja nacionalnoj sigurnosti, kao što je osuda rata.”

Vojtěch Gavrininův, novinar koji je intervjuirao Klímu, također ga je ispitivao kako bi planovi mogli ograničiti neovisnost čeških medija.

“Nije li to kontradikcija – neovisni mediji koje plaća država?”, upitao je Gavrininův.

Ali Klíma je odbacio zabrinutost, ustvrdio da “postoji sustav podrške medijima u civiliziranim zemljama” i rekao da država daje novac medijima u Austriji, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Nizozemskoj i Švedskoj.

Ovi predloženi zakoni o dezinformacijama temelje se na ograničenjima govora na internetu koja već postoje u Češkoj.

Građani mogu dobiti tri godine zatvora ako na društvenim mrežama dijele postove koji podržavaju rusku invaziju na Ukrajinu. Zemlja također ima zakone protiv “širenja alarmne poruke”.

Uz svoje zakone koji ograničavaju govor, Češka je također potpisnica “Deklaracije za budućnost interneta” koja uključuje obveze jačanja “otpornosti na dezinformacije”.

Provjeri/reclaimthenet.org

Foto naslovnice: screenshot reclaimthenet.org

P O D I J E L I !

Slobodni Promatrač

1 KOMENTAR

  1. Da li vi vidite koji oni postupak koriste? Kako su prozirni. Neku glupost A probno uvode u zemlji A. Dok glupost B probno uvode u nekoj drugoj zemlji, nazovimo je B. I tako redom, u svakoj zemlji “posiju” neku glupost, pa ako se “uhvati” bez većeg odaziva građana – onda to postepeno šire na druge zemlje.

    Ovo je prozirno da prozirnije ne može biti. A u “rukavu” imaju cijeli spisak gluposti. Na sreću ima 194 zemlje na svijetu, pa mogu eksperimentirati. Nešto u Češkoj, nešto drugo u Brazilu, i tako redom.

VEZANO

najnovije