Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
NaslovnicaWake upCOVID-19 testirao je našu predanost slobodi. Tri godine kasnije, još uvijek ne...

COVID-19 testirao je našu predanost slobodi. Tri godine kasnije, još uvijek ne uspijevamo

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr i YouTube: https://www.youtube.com/@provjeri_hr

Lijek gori od bolesti

Vlada nikada svojevoljno ne prepušta vlast.

Ne bismo trebali ni mi.

Ako nas je debakl COVID-19 naučio jednoj stvari, to je da, kao što je priznao sudac Neil Gorsuch, “vladavina izvanrednog edikta riskira da sve nas ostavi s jednako šupljom ljuskom demokracije i građanskih sloboda.”

Nažalost, još uvijek nismo naučili.

Još uvijek dopuštamo da nas potpuno omete cirkuska politika i stalna salva loših vijesti koje vrište za pozornost.

Tri godine nakon početka plandemije COVID-19, koja je svjetskim vladama (uključujući našu) dala zgodan izgovor za širenje svojih ovlasti, zlouporabu ovlasti i daljnje ugnjetavanje svojih birača, nešto se smišlja u jazbinama moći.

Opasnost od izvanrednog stanja i dalje postoji.

Bilo koja vlada koja je tako voljna koristiti oružjem jednu nacionalnu krizu za drugom kako bi proširila svoje ovlasti i opravdala svaku vrstu vladine tiranije u ime takozvane nacionalne sigurnosti neće oklijevati poništiti Ustav i ponovno zatvoriti naciju.

Bolje se pripremite, jer ta takozvana kriza može biti bilo što: građanski nemiri, nacionalna izvanredna stanja, “nepredviđeni ekonomski kolaps, gubitak funkcionalnog političkog i pravnog poretka, svrhoviti domaći otpor ili pobuna, sveprisutna javnozdravstvena stanja i katastrofalne prirodne i ljudske katastrofe.”

COVID-19 bio je test da se vidi koliko brzo će stanovništvo marširati u korak s vladinim diktatima, bez postavljanja pitanja, i koliko će malo otpora građani pružiti vladinom osvajanju vlasti u ime nacionalne sigurnosti.

“Mi ljudi” smo spektakularno pali na tom testu.

Okarakteriziran od strane suca Vrhovnog suda Neila Gorsa kao “najvećeg zadiranja u građanske slobode u mirnodopskoj povijesti ove zemlje”, vladin odgovor COVID-19 na pandemiju COVID-19 predstavljao je masovni nametljiv, prisilan i autoritaran napad na prava pojedinca suverenitet nad vlastitim životom, sobom i privatnim vlasništvom.

Uistinu, vladino (savezno i državno) postupanje s pandemijom COVID-19 zadalo je nokautirajući udarac našim građanskim slobodama, osnaživši policijsku državu da rastegne svoje ovlasti nizom blokada, mandata, ograničenja, programa za praćenje kontakata, pojačanih nadzor, cenzura, prekomjerna kriminalizacija itd.

Ono što je započelo kao eksperiment socijalnog distanciranja kako bi se izravnala krivulja nepoznatog virusa (a ne preplavila nacionalne bolnice ili izložila najosjetljivije neizbježnim scenarijima gubitka života) brzo je postalo oštro formulirani zahtjev građanima da “dobrovoljno” ostanu kod kuće i nalog za kućni pritvor s kaznama za nepoštivanje.

Svaki je dan donosio drastične nove restrikcije od strane vladinih tijela (većina je donesena izvršnim naredbama) na lokalnoj, državnoj i federalnoj razini koja su jedva čekala pokazati svoje mišiće za takozvano “dobro” stanovništva.

Bilo je govora o masovnom testiranju na antitijela na COVID-19, kontrolnim točkama za probir, masovnom nadzoru kako bi se izvršilo praćenje kontakata, putovnicama imuniteta kako bi se onima koji su se oporavili od virusa omogućilo slobodnije kretanje, redovima za prijavu “kršitelja pravila”, vlastima, te visoke novčane kazne i zatvorske kazne za one koji su se usudili izaći bez maske, okupiti se na bogoslužju bez vladinog blagoslova ili ponovno otvoriti svoje tvrtke bez vladinog odobrenja.

Čak je predloženo da bi vladini dužnosnici trebali propisati masovna cijepljenja i osigurati da se ljudima bez dokaza o cijepljenju ne dopusti, pa skoro, ništa.

Ta se taktika već koristila u inozemstvu.

U Italiji je necijepljenima zabranjen pristup restoranima, barovima i javnom prijevozu , a suočili su se s suspenzijama s posla i mjesečnim kaznama. Slično tome, Francuska je zabranila necijepljenima pristup većini javnih mjesta.

U Austriji, svatko tko se nije pridržavao naloga za cjepivo suočio se s kaznama do 5000 eura. Policija je trebala biti ovlaštena za obavljanje rutinskih provjera i zahtijevanje dokaza o cijepljenju, s kaznama od čak 700 eura.

U Kini, koja je usvojila strategiju nulte tolerancije, “nula COVID-a”, čitavi gradovi – neki sa populacijom u desecima milijuna – bili su prisiljeni na zatvorene domove tjednima, što je rezultiralo masovnom nestašicom hrane i kućnih potrepština. Pojavila su se izvješća o stanovnicima koji su mjenjali cigarete za kupus, tekućinu za pranje posuđa, jabuke, higijenske uloške, povrće… Jedan je stanovnik zamijenio Nintendo Switch konzolu za paket instant rezanaca i dva peciva kuhana na pari.

Za one dovoljno nesretne da se zaraze COVID-19, Kina je izgradila “karantenske kampove” diljem zemlje: masivne komplekse koji se mogu pohvaliti tisućama malih, metalnih kutija koje sadrže nešto više od kreveta i WC-a. Zatočenicima — uključujući djecu, trudnice i starije osobe — navodno je naređeno da napuste svoje domove usred noći, autobusima su prevezeni u karantenske logore i držani u izolaciji.

Prije osamdeset godina, jedan drugi autoritarni režim uspostavio je više od 44 000 karantenskih kampova za one koji su smatrani “državnim neprijateljima” – bili su to rasno inferiorni, politički neprihvatljivi i jednostavno nepokorni.

Kako smo od koncentracijskih logora Auschwitz tako brzo došli do karantenskih centara za COVID?

Ne morate biti teoretičar zavjere da povežete stvari.

Samo treba prepoznati istinu u upozorenju: moć kvari, a apsolutna moć kvari apsolutno.
Ovdje se radi o onome što se događa kada dobri, općenito pristojni ljudi – ometeni proizvedenim krizama, polarizirajućom politikom i borbama koje dijele stanovništvo u zaraćene tabore “mi protiv njih” – ne uoče nadolazeću opasnost koja prijeti brisanjem slobode s karte i stavljanjem svih nas u lance.

Radi se o tome što se događa kada je bilo koja vlada ovlaštena usvojiti način razmišljanja “poštuj ili trpi posljedice” koji se provodi kroz mandate, zabrane rada, kazne, pritvorske centre, izvanredno stanje i nepoštivanje prava pojedinca.

Ovo je sklizak teren: vlada koja je ovlaštena ograničiti kretanje, ograničiti slobodu pojedinca i izolirati “nepoželjne” kako bi spriječila širenje bolesti je vlada koja ima moć zatvoriti zemlju, označiti cijele segmente stanovništva kao opasnost za nacionalnu sigurnost, i prisiliti one nepoželjne – čitaj ekstremiste, disidente, izazivače problema itd. – u izolaciju kako ne bi zarazili ostatak stanovništva.

Sklizak teren počinje propagandnim kampanjama o tome da je javno dobro važnije od individualne slobode, a završava zatvaranjem i koncentracijskim logorima.

COVID-19 je bio samo jedna kriza u dugom nizu kriza koje je vlada besramno iskorištavala kako bi opravdala svoja osvajanja vlasti i prilagodila građanstvo na stanje izvanrednog stanja prerušeno u izvanredne ovlasti.

Sva ta vladina prekoračenja, invazivni nadzor, izvanredno stanje, zlouporaba ovlasti, militarizirana policija, naoružana tehnologija koja se koristi za praćenje i kontrolu građana, i tako dalje – postalo je dio vladinog arsenala zastrašujućih ovlasti zaključavanja javiti se potreba.

Trebamo se pripremiti i zapitati – Što nam to slijedi?

Provjeri/davidicke.com

Foto naslovnice: screenshot davidicke.com

Slobodni Promatrač

VEZANO

najnovije