Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaWake upDa li je Rusija „u talu“ sa Zapadom

Da li je Rusija „u talu“ sa Zapadom

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

*Biti u talu (srp.) – Biti u dosluhu (hrv.)

Došla su neka čudna vremena, više ni za šta ne može da se kaže da je sigurno, očigledno jer se sve više pojavljuju informacije koje i očigledno negiraju. Da vidimo na primerima kako to izgleda.

Rusija protiv Zapada

Da li ima nešto očiglednije od sukoba Rusije i Zapada? Iako taj sukob nije direktan, Zapad šalje svojim proxy snagama ono što im je potrebno u ratu protiv Rusije. Ne samo to, zaplenjuje rusku imovinu van Rusije, vrši pritisak na one koji na bilo koji način sarađuju sa Rusijom. Kako vreme prolazi ulog se podiže pa tako Ukrajini šalju sve savremenije i moćnije naoružanje, svom stanovništvu poručuju da se spremi za rat protiv Rusije.

Takođe je u toku pritisak na rusku sferu uticaja – na njene saveznike i bivše saveznike. Tako na Kavkazu postavljaju vlasti koje će im biti apsolutno poslušne, dobar primer je Jermenija koja se gotovo bez protivljenja odrekla teritorije koju je držala pod kontrolom a što je izazvalo masovno iseljavanje jermenske populacije koja je živela tamo.

Oni koji neće da prekinu saradnju sa Rusijom kao što su Srbija i Republika Srpska su u opasnosti od pokretanja ratnih sukoba koji su zamrzuti krajem prošlog veka. Iran je još bliže vojnom sukobu sa Zapadom, ratne operacije koju su pokrenute na Bliskom Istoku imaju za cilj uvlačenje Irana u vojni sukob a preko njega i uvlačenje Rusije jer je Iran mnogo slabiji od zapadne koalicije a porazom Irana bio bi otvoren put u „meki trbuh“ Rusije.

Na ekonomskom polju ove konfrontacije najočiglednije delovanje Rusije je inicijativa za dedolarizaciju kojom smanjuje uticaj svog glavnog rivala na velikom delu planete. Sa druge strane, zaustavljanje prodaje ruske robe i sirovina na zapadnom tržištu i zaustavljanje naučno-tehnološke saradnje veoma loše utiče na rusku privredu (taj uticaj bi bio katastrofalan da Rusija nije znala šta je čeka i unapred se pripremila).

Propagandni rat je više nego očigledan iako nije dostigao ni polovinu prave snage. Dovoljno je pomenuti proterivanje ruskih medijskih kuća da shvatimo dubinu licemerja „zapadne demokratije“.

Ništa manje bitno je sistematsko suzbijanje „zapadnih vrednosti“ od strane ruske vlasti koja je počela sa zatvaranje nevladinih organizacija finansiranih iz inostranstva, pa sa zabranjivanjem reklamiranja homoseksualizma dok istovremeno promovišu tradicionalne vrednosti i povratak duhovnosti.

Ruska saradnja sa Zapadom

Međutim, mnogi vide druge očigledne znakove koji ne ukazuju na sukob Rusije i Zapada već naprotiv – na postojanje njihove dugoročne saradnje.

Ako Zapad želi depopulaciju šta je za to bolje od rata? I to rata u kome se međusobno ubijaju nezapadni narodi! Zar u ratu u Ukrajini Rusija ne radi direktno u korist planova Zapada?

Naravno, tu je i pitanje poštovanje Rusije svih uputstava WHO u toku pandemije korone, sprovođenje svih preporučenih mera uključujući i vakcinaciju (opet depopulacija?).

U te relacije se uključuje direktno i predsednik Rusije Putin koji se „okružio Jevrejima“ na svim bitnijim pozicijama. Putin je bio član WEF-a i u bliskom kontaktu sa Klausom Švabom, sa Henrijem Kisindžerom je bio takoreći u prijateljskim odnosima (čak mu je dodelio počasno članstvo u ruskoj akademiji nauka) a ne treba zaboraviti ni frazu koju je Putin često koristio („naši zapadni partneri“) opisujući zapadne političare.

Osim navedenog treba pomenuti mnoge druge aktivnosti koje se potpuno uklapaju u zapadnu agendu. Uvođenje digitalne rublje i generalno opšta digitalizacija života, sveprisutni video nadzor većih urbanih sredina čini život prosečnog Rusa sve više sličnim životu običnog Zapadnjaka.

Ovo su neki od najbitnijih detalja odnosa Rusije i Zapada, sasvim dovoljni da se donese zaključak.

Zaključak

Međutim, ovaj put neću ja da određujem koji su stavovi tačni a koji nisu. Ako bih to učinio, oni koji su pristalica opcije koju podržavam bi se samo složili sa mojim mišljenjem ne razmišljajući o drugoj a i pristalice suprotne opcije bi uradile slično. Zato sam izneo bitne podatke ostavljajući vama da ih procenite, da pokušate da nađete kontra argumente i skrivene ciljeve svake akcije kao i da uklapate one informacije koje nisam naveo a vama su poznate. Tek tada, ako zaista pažljivo razmislite, počećete da uklanjate slojeve mantre kojom su vas odavno zatrpavali… bez obzira koju opciju da ste do sada podržavali. Jer magla kojom nas pokrivaju je vrlo gusta.

Foto naslovnice:

P O D I J E L I !

shumadinac

2 KOMENTARI

 1. Lakmus test za Rusiju, Kinu i ostale stići će vrlo uskoro. Hoće li Rusija (Putin) prepustiti sve ovlasti WHO/SZO (svjetskoj zdravstvenoj organizaciji)? Nemam pojma, ali uskoro ćemo saznati. Znamo tko će prepustiti sve ovlasti WHO: Hrvatska i sve članice EU, te hrpa drugih zemalja širom svijeta. Hoće li Iran (“trn u peti” Zapada) prepustiti sve ovlasti WHO i dozvoliti da rade po Iranu što i kako im paše? Vidjet ćemo.

  BTW, digitalna valuta CBDC i ne mora biti ništa loše “per se”, ako država koja to uvede to ne zloupotrebljava. Na kraju krajeva, vidjeli smo kako su u Kanadi isključili bankovne kartice svima koji su sidjelovali u “kamiondžijama”, a tada još nije bilo CBDC-a u Kanadi. Dakle, novac se može zloupotrijebiti i bez tih “zloglasnih” CBDC-a.

  I još jedno potpitanje: zašto Kina gradi toliku infrastrukturu (na tisuće kilometara ekstra brzih željeznica, mostove, pa i cijele gradove), ako namjerava depopulizirati svoje građane? Tko će koristiti tu infrastrukturu? Roboti i umjetna inteligencija? Transhumanisti?

  • Upravo tako!
   Zašto se Rusija povinovala zahtevima WHO? Iako je vakcinacija standardno pravilo u takvim situacijama (mada sumnjive efikasnosti zbog visoke mutabilnosti virusa – ili još preciznije zbog gomile sojeva koje su nam “fino dozirali”), iako je nošenje maski i distanca poželjna da bi se SMANJIO (dakle ne sprečio) rast epidemije, “zaključavanja” (od recimo 20 – 6) je bila idiotska praksa ali je i Rusija poštovala te i još neke slične mere da ne mi dala razlog Vašingtonu da ih izoluje. Ta izolacija se ipak dogodila iako iz drugih razloga ali su povinovanjem nametnutim pravilima produžili vreme bez izolacije za 2 godine što im je bilo dragoceno vreme za razvoj privrede i spremanje za predstojeće ratove (namerno množina).
   Teoretski gledano Rusija bi opet pristala na povinovanje nekim benignijim zahtevima sa Zapada ali kako Vašington neće dozvoliti čak ni razmišljanje o približavanju Rusije zapadnom društvu… to ostaje samo u teoriji. Vremenom će raskol između ovih društava biti sve veći. Iran je i ranije bio mnogo radikalniji od Rusije što se neće menjati.

   Mnogo je bitno naglasiti da velika većina “novotarija” može da služi napretku društva. AI i robotizacija su osnovni uslov za stvaranje besklasnog, pravednog društva ali se mogu zlouportebiti čak do uništenja civilizacije. I u prošlosti smo uvodili “opasne tehnologije” i uspevali da ih držimo pod kontrolom – ne smemo se odricati napretka već ga moramo kontrolisati!

   Kina grabi krupnim koracima ka komunizmu i pri tome ne bira sretstva, koristi sve što joj je dostupno. Ogromna većina se smeje na ovu ideju ali… Kinezi se neće smejati. Stavovi ostatka sveta ih sve manje interesuju.

VEZANO

najnovije