Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
NaslovnicaWake upDanašnjica sve više nalikuje na radnju filma Terminator

Današnjica sve više nalikuje na radnju filma Terminator

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

Prediktivno programiranje u realizaciji

Ako još uvijek mislite da su filmovi iz serijala „Terminator“ samo znanstvena fantastika, a ne dio dobro poznatog procesa prediktivnog programiranja, nastavite čitati.

Ako niste upoznati s radnjom navedenog filmskog serijala, čiji je prvi film objavljen 1984. godine, evo kratkog podsjetnika sa Wikipedije.

U post-apokaliptičnoj 2029. godini strojevi opremljeni umjetnom inteligencijom nastoje istrijebiti ostatke ljudske vrste. Dva bića iz tog doba putuju natrag kroz vrijeme u 1984. Jedan je Terminator, kiborg ubojica programiran da pronađe i ubije Sarah Connor, a drugi je Kyle Reese, iskusni borac ljudskog Pokreta otpora poslan da ju zaštiti. Nakon što ubije dvije Sarah Connor navedene u telefonskom imeniku, Terminator pronalazi svoju metu u noćnom klubu, ali ju Kyle spašava i njih dvoje bježe.

Kyle objašnjava da će u bliskoj budućnosti vojna mreža umjetne inteligencije Skynet postati svjesna sebe, te inicirati nuklearni holokaust cijelog čovječanstva. Sarin još nerođeni sin John će ujediniti preživjele i postati vođa Pokreta otpora protiv Skyneta i njegove vojske strojeva. Kada Pokret uspije izvojevati pobjedu, Skynet šalje Terminatora u prošlost da ubije Sarah (prije no što John uopće bude rođen), u posljednjem pokušaju da spriječi nastanak Pokreta. Terminator je bezosjećajni i učinkoviti stroj za ubijanje koja u svemu izgleda kao ljudsko biće, ali neće stati dok ne izvrši svoju misiju i s njim nema pogađanja i pregovora.

Kako stvari danas izgledaju, “SkyNet“ bi uskoro mogao preuzeti nadzor nad svim robotima i strojevima u obliku nečega što se naziva Internet of Things (IoT), pa čak i nad ljudima u obliku Internet of Bodies (IoB), baš kao u filmovima o Terminatoru.

Roboti od tekućeg metala

Podsjetimo se kako je prikazan robot, odnosno Terminator od tekućeg metala u filmu Terminator 2 iz 1991. godine:

Nedavno je zaista i napravljen mali „tekući“ robot, koji može pobjeći iz kaveza:

A sada o metalnim Terminatorima “ubojicama”

Robot “Atlas” tvrtke Boston Dynamics s lakoćom svladava razne prepreke i izvodi „salto mortale“:

Zatim, tu su i leteći dronovi ubojice:

Roj ovakvih letećih dronova ubojica mogao bi u kratko vrijeme pobiti pola velikoga grada.

Stupanj razvoja robota je zastrašujući

Koliko se danas daleko došlo u razvoju robotike, najbolje pokazuje primjer robota koji pleše bolje i od većine ljudi:

Foto naslovnice: web screenshot

P O D I J E L I !

Citatelj

VEZANO

najnovije