Nedjelja, 19 svibnja, 2024
NaslovnicaSamo pozitivaDescartesovih 12 dokaza da Bog postoji

Descartesovih 12 dokaza da Bog postoji

Zapratite nas na Telegramu: https://t.me/provjeri_hr

„Mislim, dakle jesam“

Spoznaja o postojanju Boga nam ne dolazi iz svijeta, već isključivo iz samih sebe jer: “Ono što jasno i razgovijetno spoznam, istina je”, u pozadini je značenja Descartesove uzrečice “mislim, dakle jesam”.

René Descartes,  filozof i znanstvenik iz sedamnaestoga stoljeća potaknuo je znanstvenike i duhovnike na slobodno, religijski neuvjetovano, samostalno istraživanje mističnih tema, osobito one najvažnije, o postojanju Boga.

Međutim, najviše od svega zanimalo ga je kako doći do odgovora na tri velika pitanja, mimo danih religijskih odgovora, autoriteta i tradicija – o jao Bogu o materijalnom svijetu.

Descartes je vjerovao da se odgovori nalaze upravo u nama samima, u našem ljudskom iskustvu i istraživanju, u vlastitom mišljenju i osjećanju, našoj svijesti.

Descartesovo izjednačavanje duše sa sviješću nedvojbeno je sudjelovalo u oblikovanju moderne psihologije: sve funkcije duše sveo je na moć misli. Vjerovao je da misli upravljaju stvarnošću osobe, a kad prestanemo misliti, prestajemo i postojati!

Slijedi dvanaest Descartesovih duhovnih poruka o ja i materijalnom svijetu, kao dokaza o postojanju Boga:

1. Ljudske misli dolaze od milosti Božje.

2. Mišljenje i osjećanje su svijest.

3. Istinitost, savršenost i dobrota su odlike Boga.

4. Bog je najveće štovanje, divljenje i radost.

5. Bog je najveća sreća za koju smo u ovom životu sposobni.

6. Bog je prvi uzrok svekolikog kretanja u području materije.

7. Bog je prvi uzrok u ljudskom duhu kao mišljenje.

8. Vjera nije čin intelekta, već volje da se vjeruje.

9. Bog je u nas usadio ideju savršenosti i beskonačnosti jer je Bog savršen i beskonačan.

10. Kao sumnjajuće, misleće biće čovjek spoznaje svoju nesavršenost i konačnost.

11. Ideja Boga je čovjeku urođena ideja.

12. Kad je naš duh zabljesnut spoznajom, tada možemo doživjeti Boga kao najveću sreću.

Provjeri/atma.hr

Foto naslovnice: pixabay.com

P O D I J E L I !

Provjeri

1 KOMENTAR

 1. Filozof!!!
  Filozofija i Božja istina ,ne idu zajedno!
  Apostol Pavao je u poslanici Kološanima 2:8 , otvoreno rekao što misli o filozofiranju, odnosno mudrovanja…8 Pazite da vas tko ne uhvati u zamku služeći se filozofiranjem te ispraznim i prijevarnim riječima koje se temelje na ljudskoj predaji, na načelima ovog svijeta, a ne na Kristovim učenjima…
  Filozofija je utrla put ateizmu, agnosticizmu…
  Pavao je u poslanici Hebrejima 11:1 jasno rekao što je vjera: Jasno dokazivanje stvarnosti iako se ne vidi…
  U Hebrejima 12 je jednostavno objasnio da Bog postoji, rekao je, da svaka kuća ima graditelja, a Graditelj svega jest Bog… Dakle jednostavna logika, a ne filozofija …
  Jednom je jedan znanstvenik ateist rekao studentu koji je branio Bibliju i Boga , da nema Boga da su ljudi kreatori Svetog Pisma… Student mu je mirno odgovorio: Svako stvorenje, svaka biljka na Zemlji ima DNK, Tko je ispisao sve te kodove informacija,čovjek nije?
  Ateist je ostao bez riječi. Zamislio se! Do kraja života taj znanstvenik više nikad nije rekao da je ateist, čak je povukao sve svoje knjige iz javnosti koje su branile ateizam….
  Znao sam ime tog znanstvenika, ali sam ga zaboravio… Želim reći koliko je logično objašnjenje zdravo za stjecanje jake vjere… Ostavite se filozofije i filozofa.
  Još jedan primjer… Albert Einstein napravio maketu Sunčevog sustava i to se sve skladno rotiralo… Došao mu u posjetu prijatelj ateist. Upitao ga: Alberte, tko je ovo napravio, sigurno si ti? Albert mu odgovori: Nitko!
  Ateist kaže: Ne zafrkavaj me, kako nitko, pa netko je to morao sastaviti?
  Albert Einstein mu odgovori: Čovječe, ti za ovu hrpu žica inzistiraš da mora imati konstruktora, a za ovaj gore vjerni original koji se precizno rotira oko Sunca, kažeš: Nema Konstruktora! Nitko ga nije napravio! Ateist se posramio logičnom prezentacijom…
  Istina je jednostavna i put do Boga je jednostavan. Treba dobro proučiti Bibliju, lik i djelo Isusa Krista i slijediti njega ,a ne neke filozofe,teologe koji su filozofiranjem zamaskirani put do Boga i mnogi su zastranili u moru učenja, religija, kultova…. I oni su doveli do zbrke i zbog takvih postoji “uski put u život i malo je onih koji ga pronalaze”…
  Ivan 14:6 Ivan 17:3

VEZANO

najnovije